به گزارش پایگاه خبری طلوع، کودکان کار بی تردید محصول و زاده اقتصاد بد خانواده ها هستند و بسیاری از کودکان کار نان آور خانواده های خود هستند.
پدیده کودکان خیابانی و کار یکی از مشکلات و آسیب های اجتماعی امروز جامعه ما است و در سال های اخیر به دلایل گوناگون افزایش یافته است.استان کرمانشاه هم از این امر مستثنی نبوده و با توجه به شرایط اقتصادی استان و مشکل کهنه و ماندگار بیکاری که سایه آن روز به روز بر سر مردم کرمانشاه گسترده تر و سنگین تر می شود.
معضل کودکان کار نیز در این استان رخ نموده و متاسفانه شاهد افزایش تعداد این کودکان در سطح شهر هستیم.مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه گفت:هیچ دستگاهی در استان آماری از کودکان کار،که براساس پژوهش باشد را ندارد و آمار موجود هم فقط بر اساس تجربیات و مشاهدات میدانی است.
وی ضمن اشاره به اینکه کودکان کار طیف وسیعی از فعالیت ها را انجام می دهند گفت:از دید ما بچه ای که در روستا و در میان خانواده خود به کار کشاورزی مشغول است،به اقتصاد خانواده کمک می کند و از تحصیل و فعالیت های کودکانه محروم است نیز کودک کار محسوب می شود.
مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه ادامه داد:معمولا عرف این است که کودکانی که سر چهارراه ها به کار مشغول هستند را کودک کار می نامند،اما اگر هر نوع کودک کار را در نظر بگیریم به آمار خیلی بالایی در این خصوص می رسیم.وی ضمن اشاره به اینکه آمار کودکان کار در جامعه و نه فقط در شهر کرمانشاه تقریبی است اظهار کرد:حدود ۱۰۰۰ کودک در خیابان و داخل شهر کرمانشاه مشغول به کار هستند.
شهبازی به رنج سنی کودکان ۶ سال اشاره کرد و بیان داشت:از این کودکان برای تکدیگری استفاده می کنند تا حس ترحم مردم را بر انگیزند و در واقع این کودکان مورد استثمار قرار می گیرند.مدیر کل بهزیستی استان ضمن اشاره به رنج سنی متفاوت و تعداد زیاد کودکانی که مورد سو استفاده قرار می گیرند گفت:بهزیستی فقط آمار کودکانی را در دست دارد که به آن ها خدمات می دهد.
وی با اشاره به اینکه بهزیستی دو تیپ مرکز برای ارائه خدمات در سطح شهر کرمانشاه دارد گفت:یکی از مراکز روزانه ما در میدان گاراژ و روبروی سیده فاطمه قرار دارد و دیگری در چهارراه جوانشیر مستقر شده است و این دو مرکز، روزانه هستند و کار آن ها جذب و شناسایی کودکان کار است.
شهبازی از ارائه خدمات به کودکان خیابانی و کار خبر داد و تصریح کرد:در این مراکز آموزش هایی که مورد نیاز این کودکان است مثل خود مراقبتی،آموزش مهارت ها،آموزش های تحصیلی،کلاس های ورزشی و فوق برنامه برای این کودکان برگزار می شود و خلاصه هر آنچه که این کودکان جذب شده به این مراکز لازم دارند را به آن ها ارائه می دهیم.
شهبازی ضمن بیان این موضوع که کودکان جذب شده به این مراکز صاحب پرونده می شوند گفت:با توجه به اینکه هدف ما این است که این کودکان را از چرخه ی کار در خیابان حذف بکنیم. خدماتی که ارائه می دهیم همیشگی است و البته این مسئله به اعتباری که در اختیار ما گذاشته می شود هم بستگی دارد.مدیر کل بهزیستی استان کرمانشاه در ادامه به دومین مراکز بهزیستی استان اشاره کرد و عنوان داشت:این مراکز ما شبانه روزی در حال ارائه خدمات هستند.
شهبازی در ادامه به طرح دوستدار کودک اشاره کرد که در آن ضمن شناسایی کودکان کار،به شناسایی خانواده های آن ها نیز می پردازد، و معتقدیم خانواده دارای آسیب است که این کودکان به کار گرفته می شوند.در این طرح خانواده ها را به جلسات مشاوره دعوت می کنیم و با بررسی مشکلات آن ها سعی در برطرف کردن نیاز ها و سپس توانمند کردن آن ها را داریم تا جایی که نیازی به کار کردن کودک نباشد.
وی افزود:گاهی خانواده ها آسیب زا هستند و اگر بچه در میان این خانواده باشد، مشکلش حل نمی شود و در همچین مواقعی با حمایت دستگاه قضا از خانواده سلب حضانت می شود و ضمن ارائه خدمات مددکاری و روان شناسی به این خانواده ها،در صورت اصلاح و قابلیت برگشت، کودک به کانون خانواده بر می گردد،در غیر این صورت و برای جلوگیری از بازگشت مجدد کودک به خیابان،آن ها را به شبه خانواده می سپاریم.
مدیر کل بهزیستی استان گفت:شبه خانواده مراکزی هستند در آن کودکان فاقد سرپرست و یا فاقد سرپرست موثر نگه داری می شوند.وی اضافه کرد:در این مراکز کودکان از بدو تولد تا سن ۱۸ سالگی و براساس جنسیت تقسیم می شوند و تا پایان تحصیل با ما هستند.
وی افزود:اگر در طی این مدت خانواده مناسبی متقاضی نگه داری از کودکان پیدا بشود،بچه ها به فرزند خواندگی داده می شوند و اگر خانواده مناسب پیدا نشود این کودکان تا پایان تحصیل،سربازی و آماده شدن برای یک زندگی مستقل با ما هستند و بهزیستی تمام هزینه های آن ها را پرداخت می کند.
شهبازی تاکید کرد:اولویت بهزیستی نگه داری از کودکان در خانواده است ولی اگر خانواده رفتارهای نا متعارف داشته باشند و کودک را در معرض سواستفاده و آسیب های اجتماعی قرار بدهد،ضمن سلب حضانت از خانواده،بهزیستی سرپرستی کودک را به عهده می گیرد.وی اظهار داشت:در سال گذشته ۵۸ کودک و از رنج سنی شیر خوار تا بزرگتر را به فرزند خواندگی دادیم.وی اضافه کرد:البته این آمار در گردش است و مرتب ورودی و خروجی های جدید دارد.
شهبازی ضمن اشاره به زیر ۶ سال بودن این کودکان گفت:برخی از ۵۸ موردی که به فرزند خواندگی سپرده شدند را دستگاه قضا به ما داده است و تعدادی از این بچه ها،در واقع بچه های رهاشده در زایشگاه های استان هستند.این مدیر کل ضمن اشاره به اینکه هرگز بین خانواده کودک و خانواده ای که کودک را به فرزند خواندگی گرفته است ارتباط برقرار نمی کنیم گفت:احتمال اینکه این موضوع در سال های بعد مسأله ساز بشود بسیار کم است و تاکنون مشکلی از این بابت نداشتیم.
وی ضمن معرفی خط ۱۲۳ اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی استان گفت:هم استانی ها در صورت مشاهده مواردی نظیر کودک آزاری،همسر آزاری،سالمند آزاری،معلول آزاری،معلول رها شده،مریض رها شده و کلا افراد رها شده در سطح شهر تماس بگیرند و تیم سیار ما در کوتاهترین زمان ممکن به محل مراجعه خواهند کرد و اگر موضوع در محل قابلیت سامان دهی نداشته باشد فرد مذکور به مراکز مداخله در بحران انتقال داده می شوند تا در مورد آن ها تصمیم گیری بشود.
شهبازی یادآور شد، کودکان کار و خیابانی که بدست ما می رسند وضعیت آن ها هرگز از طرف کسی پیگیر نمی شود و ما ضمن انجام تحقیقات محلی متوجه می شویم که این کودکان اصلا فاقد خانواده هستند.وی ادامه داد:در این صورت آن ها به مراکز بهزیستی منتقل می شوند البته این کار پس از اخذ مجوز از دستگاه قضایی کرمانشاه انجام می شود.
وی با بیان اینکه به کودکان کار باید از ابعاد مختلف نگریسته شود گفت:در این خصوص بحث اصلی وجود مشکلات اقتصادی است اما در استان کرمانشاه و براساس تجربه و تحقیقات میدانی عمده مشکل مسائل فرهنگی است.وی افزود:استان کرمانشاه جز معدود استان ها در کشور است که نسبت به کودکان خیابان حس ترحم انگیزی دارند و افرادی عبوری به کودکان کار و زباله گرد کمک مالی می کنند.
شهبازی ابراز داشت:خود این مسئله اصلی ترین عامل برای تداوم حضور بچه ها در محیط های پر خطر مثل خیابان و گارگاه ها است.شهبازی عنوان داشت:مردم یاد بگیرند اگر می خواهند به این کودکان کمک بکنند باید این کمک ها از طریق مراجع رسمی انجام بشود و تا زمانی که بچه ها سر چهارراه ها می ایستد و روزانه درآمد میلیونی کسب می کنند،به هر اندازه ای که بهزیستی به آن ها خدمات بدهد باز هم این کودکان ترغیب می شوند که به خیابان ها برگردند و خانواده ها هم ضمن تشویق این بچه ها از آن ها نهایت سو استفاده را می کنند.
شهبازی از مردم کرمانشاه خواست در این خصوص و در نحوه کمک کردن ها تجدید نظر بشود زیرا ارقامی که در خیابان ها بدست این کودکان می رسد بسیار وسوسه انگیز است و این موضوع عامل حفظ کودکان در خیابان ها و سر چهارراه ها شده است.
گزارش از منیر اضمحالی-خرنگار طلوع کرمانشاه
دیدگاه