به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایبنا، یحیی آل اسحاق، اقتصاددان و رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در مورد علل نوسانات اخیر نرخ ارز، اظهار کرد: با توجه به قانون عرضه و تقاضا برای رسیدن به تعادل باید به دو طرف عرضه و تقاضا نگاه کنیم. این قانون که از آن به عنوان قانون آهنی اقتصاد یاد میشود در رابطه هر چیزی در اقتصاد از جمله ارز صادق است. باید میزان عرضه و تقاضا مشخص شود و بدانیم چه مقدار از تقاضا واقعی و چه مقدار از آن کاذب است و بر اساس اخبار روانی و شرایط خاص به وجود آمده است. همچنین باید نوع آن نیز مشخص شود چرا که مصارف برای تجارت با تقاضای اسکناس و دیگر موارد فرق دارد.
وی افزود: عرضه ارز در ایران از ارز حاصل از صادرات، فروش نفت، خدمات، سرمایه گذاری خارجی و دیگر موارد تامین میشود و عمده عرضه ارز از طرف بانک مرکزی عرضه میشود و در اختیار متقاضیان قرار میگیرد. میزان مصارف ارزی کشور در حوزه تجارت، مسافرتی، دانشجویی و دیگر موارد در طول ده سال گذشته به طور متوسط هیچوقت بیش از ۶۰ میلیارد دلار نبوده است. این موارد همه تقاضا نیست بلکه بخشی دیگر از تقاضا نیز وجود دارد. تقاضای ارز برای خروج سرمایه، سوداگری ارز، تقاضا برای حفظ ارزش دارایی و تقاضا در اثر جنبه روانی بازار از این موارد هستند.
آل اسحاق در ادامه گفت: در جهان حدود ۴۰۰ رسانه علیه کشور ما کار میکنند و علاوه بر این ذینفعان بازار ارز، دلالان و افراد سودجو کسانی هستند که باعث ایجاد اثرات روانی در بازار ارز کشور میشوند که اثرات این اقدامات مغرضانه باعث میشود تقاضایی بسیار بالاتر از نیاز واقعی کشور برای ارز ایجاد شود.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با تاکید بر اینکه در رابطه نیاز واقعی کشور و بازار به ارز، بانک مرکزی با هیج مشکلی مواجه نیست، گفت: در اینباره حتی عرضه بیشتر از تقاضا نیز وجود دارد. اما مشکلاتی برای تقاضاهای دیگر وجود دارد که با توجه به جو روانی بازار، به هر حال برخی افراد به دنبال سوداگری، برخی به دنبال حفظ ارزش دارایی و با اهداف دیگر تقاضای ارز دارند که علت این تقاضا بیشتر به نوع مدیریت مجموعه حاکمیت بازمیگردد و بسته به عملکرد بانک مرکزی نیست. اعتماد مردم و فعالان اقتصادی به دولت و برداشت آنها از آینده باید طوری باشد که از افزایش تقاضای دلار جلوگیری شود.
آل اسحاق با اشاره به اینکه موضوع ارز در کشور یک موضوع اساسی در همه حوزه هاست، تصریح کرد: در حال حاضر فضای کشور به گونهای شده که عوامل داخلی و خارجی که به دنبال ضربه زدن به کشور هستند، دست به دست هم دادهاند تا با هر وسیله و ابزاری آرامش بازار ارز کشور را بر هم بزنند. همه از بانک مرکزی انتظار دارند تا اوضاع را کنترل کند در صورتیکه بانک مرکزی در تامین نیاز واقعی ارز موفق بوده و برای حل این مشکل همه مجموعه حاکمیت باید به طور هماهنگ عمل کنند و فضا را به گونهای ایجاد کنند که مردم احساس ثبات کنند.
وی با بیان اینکه قیمت واقعی ارز بنظر بنده پایینتر از ۲۵ هزار تومان است، گفت: نمونه آن ارز نیمایی است که حتی عرضه آن بیش از تقاضای آن است و نوسانات فعلی بازار ارز در واقع در نتیجه عوامل غیر اقتصادی، روانی و سوداگری است؛ بنابراین بقیه مسئولین نباید در چنین مواردی بانک مرکزی را تنها بگذارند چرا که بانک مرکزی به تنهایی نباید تمام مسائل سیاسی، اجتماعی، امنیتی و روانی را حل کند.
دیدگاه