هواشناسی کرمانشاه روز گذشته برای بارش جدی برف و خصوصا باران در استان و ورود یک سامانه بارشی قوی هشدار نارنجی صادر کرده که به معنای لزوم آمادهباش بخشهای مختلف برای خطرات و پیامدهای احتمالی است.
به گزارش پایگاه خبری طلوع، همین چند روز قبل بارشهای شدید باعث بروز سیل در شهرهای شمالی ایران شد و چند نفر کشته و مفقود شدند.
آنطور که پیشبینی هواشناسی اعلام کرده پیک بارش در برخی نقاط استان میتواند به ۴۰ تا ۶۰ میلیمتر برسد که اگر در زمان کوتاهی این میزان بارش رخ دهد خطر طغیان رودخانهها و بروز سیل جدی خواهد بود.
عوامل مختلفی وجود دارد که میتواند بارشهای پاییزی کرمانشاه را تبدیل به سیلاب کند.
در همین راستا یک کارشناس آبهای سطحی، از احتمال بروز سیلاب در صورت بارشهای شدید خبر داد.
محمود بشیری در گفت و گو با طلوع کرمانشاه، درباره عواملی که میتواند منجر به سیلابی شدن بارشها شود، گفت: بارشهای امسال که پیشبینی شده فراتر از نرمال هم باشد اگر به صورت آهسته و پیوسته رخ دهد فرصت نفوذ به درون خاک که به دلیل پشت سر گذاشتن فصل گرما تشنه است را خواهد داشت ، در غیر این صورت چون خاک خشک است اگر بارش شدید و در زمان کوتاه باشد میتواند منجر به بروز سیلاب شود.
این کارشناس آبهای سطحی مهمترین عاملی که باعث میشود بارشها تبدیل به سیلاب شود را بارش شدید در بازه زمانی کوتاه دانست و عنوان کرد: این امر بسته به جنس و نفوذپذیری خاک و همچنین توپوگرافی منطقه مختلف است اما بارش وقتی که شدید باشد فرصت نفوذ به درون خاک را پیدا نکرده و تبدیل به رواناب و در نهایت سیلاب میشود.
به گفته بشیری، اکنون که خاک خشک شده و محصولات کشاورزی نیز از مزارع برداشت شده و پوشش گیاهی ضعیف است، احتمال بروز سیلاب بیشتر است.
وی اظهار کرد: احتمال بروز سیلاب در نواحی کوهستانی و دامنه کوهها بیشتر بوده و به سمت پایین دست سرازیر میشود و هرچقدر خاک و گل همراه سیلاب در مسیر بیشتر باشد نفوذپذیری آن به زمین کاهش یافته و قدرت تخریب بیشتری خواهد داشت.
در ادامه مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقهای کرمانشاه احتمال سیلابی شدن در مناطقی از استان از جمله حوزه آبریز گاماسیاب، حوزه آبریز قرهسو و حوزه آبریز رازآور را بیشتر از سایر نقاط دانست و اضافه کرد: البته احتمال بروز سیلاب در همه نقاط وجود دارد.
وی توجه به توصیههای هواشناسی و آب منطقهای و عدم اتراق در حاشیه رودخانهها را در چنین شرایطی ضروری برشمرد و خاطرنشان کرد: حتی مسیلهایی که خشک است نیز امکان سیلابی شدن دارد. به علاوه گاهی ممکن است در یک نقطه بارندگی نداشته باشیم اما سیلاب بالادست به سمت پایین هجوم بیاورد که این موضوع در بسیاری از موارد مردم را گمراه میکند.
بشیری همچنین آمادگی دستگاههای خدمت رسان، لایروبی رودخانهها و کانالها و … را نیز برای آمادگی در برابر بارشهای شدید مهم اعلام کرد و یادآور شد: شرکت آب منطقهای کرمانشاه لایروبی برخی رودخانههای مهم کرمانشاه از قبیل رازآور، مرگ، الوند، قرهسو و … را آغاز کرده است.
وی با بیان اینکه سدها نیز تاثیر بسزایی در مدیریت سیلاب دارد اگرچه ورودی گل و لای به سد به تدریج حجم مفید سد را کاهش میدهد، عنوان کرد: خوشبختانه ظرفیت سازی مناسبی در سدهای کرمانشاه ایجاد و خالی بودن بیش از ۵۰ درصد ظرفیت سدها نگرانی را از این بابت ایجاد نمیکند.
این کارشناس آبهای سطحی انجام عملیات آبخیزداری را نیز راهکار دیگری دانست که میتواند به کنترل سیلاب کمک کند.
دیدگاه