علائم افسردگی
علائم افسردگی میتواند پیچیده و در افراد مختلف، بسیار متفاوت باشد. اگر افسرده هستید، ممکن است احساس غم، یا ناامیدی داشته باشید و علاقه خود را نسبت به چیزهایی که قبلا از آنها لذت میبردید از دست بدهید.
این علائم برای هفتهها یا ماهها باقی میمانند و آنقدر بد هستند که در کار، زندگی اجتماعی و زندگی خانوادگی شما اختلال ایجاد میکنند. افسردگی بسیاری از علائم دیگر را داراست که علائم روانی و جسمانی (فیزیکی) را شامل میشود.
علائم روانی افسردگی
علائم روانی افسردگی عبارتند از:
- خلق و خوی ضعیف یا احساس غم و اندوه مداوم
- احساس ناامیدی و درماندگی
- عزت نفس پایین
- این حس که میخواهید گریه کنید یا گریه میکنید
ممکن است علائم افسردگی در مردان و زنان متفاوت باشد. تخمین زده میشود که زنان دو برابر مردان در معرض ابتلا به افسردگی هستند.
- احساس گناه
- تحریکپذیری و عدم تحمل دیگران
- نداشتن انگیزه یا علاقه به چیزها
- عدم توانایی تصمیمگیری
- عدم لذت بردن از زندگی
- احساس اضطراب یا نگرانی
- داشتن افکار خودکشی یا آسیب رساندن به خود
*علائم جسمانی افسردگی (علائم فیزیکی)
ممکن است علائم افسردگی در مردان و زنان متفاوت باشد. تخمین زده میشود که زنان دو برابر مردان در معرض ابتلا به افسردگی هستند. با این حال، تحقیقات اخیر نشان داده است که مردان ممکن است اغلب به افسردگی مبتلا نشوند زیرا علائم آنها متفاوت است. در مطالعهای که در سال ۲۰۱۳ انجام شد، این فرضیه مطرح شد که مردان ممکن است به دلیل هنجارها و کلیشههای فرهنگی، علائم افسردگی رایج مانند غم، اندوه و گریه را تجربه نکنند. به همین دلیل هم ممکن است افسردگی خود را گزارش نکنند.
مطالعات نشان میدهد که مردان مبتلا به افسردگی، بیشتر از اینکه در معرض غم و اندوه باشند، در معرض خشم هستند و بیشتر احتمال دارد که علائم فیزیکی افسردگی را تجربه کنند.
علائم جسمانی افسردگی در خانم ها
علائم جسمانی افسردگی در خانمها عبارتند از:
- حرکت کردن، یا صحبت کردن آهستهتر از حد معمول
- تغییرات در اشتها یا وزن (در بیشتر مواقع کاهش اشتها و گاهی افزایش اشتها)
- یبوست
- دردهای غیر قابل توضیح
- کمبود انرژی
- میل جنسی کم (از دست دادن میل جنسی)
- مشکلات خواب (مشکل در به خواب رفتن، یا بیدار شدن از خواب در طول شب، یا اوایل صبح)
- رفتار خشونتآمیز
- مصرف مواد مخدر
- سردرد
- مشکلات معده
علائم اجتماعی افسردگی
علائم اجتماعی افسردگی عبارتند از:
- اجتناب از تماس با دوستان و شرکت در فعالیتهای اجتماعی کمتر
- نادیده گرفتن سرگرمیها و علایق خود
- داشتن مشکلات در خانه، کار یا زندگی خانوادگی
شدت افسردگی
افسردگی اغلب میتواند به تدریج بروز کند، بنابراین تشخیص آن دشوار است. بسیاری از افراد بدون اینکه متوجه شوند حالشان خوب نیست، سعی میکنند با علائم خود کنار بیایند. گاهی اوقات ممکن است یکی از دوستان یا اعضای خانوادهتان به شما بگوید که انگار مثل همیشه نیستید و مشکلی وجود دارد.
پزشکان، بر اساس علائم فرد، افسردگی را در بزرگسالان به صورت خفیف، متوسط یا شدید، دستهبندی میکنند:
- هر چند وقت یکبار علائمتان بروز میکند و چقدر بد هستند
- افسردگیتان چقدر طول میکشد
- تاثیر آن بر زندگی روزمره شما چگونه است
- تعداد کمی از افراد مبتلا به افسردگی شدید، ممکن است علائم روانپریشی داشته باشند.
- معمولا روانشناس از شما میخواهد که به مجموعهای از سئوالات او پاسخ دهید تا بتواند شدت وضعیت شما را ارزیابی کند.
غم و اندوه و افسردگی
تشخیص غم و اندوه و افسردگی دشوار است. غم و اندوه و افسردگی در بسیاری از علائم مشابهاند، اما تفاوتهای مهمی بین آنها وجود دارد.
غم و اندوه، پاسخی کاملا طبیعی به فقدان است، در حالی که افسردگی یک بیماری است.
افرادی که سوگوار هستند ممکن است علائم افسردگی را تجربه کنند، اما معمولا با گذشت زمان بهبود مییابند. برای برخی افراد، سوگ میتواند منجر به افسردگی شود.
اگر در حال سوگواری هستید طبیعی است که غمگین باشید. برخی دیگر از علائم افسردگیِ همراه با سوگ، نادر هستند که شامل داشتن افکار خودکشی، علائم روانپریشی و احساس ناامیدی یا احساس گناه است.
انواع افسردگی
انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد و برخی از شرایط باعث افسردگی میشوند که عبارتند از:
افسردگی پس از زایمان
گاهی اوقات مادران، یا حتی پدران پس از بچهدار شدن دچار افسردگی میشوند که از آن با عنوان افسردگی پس از زایمان نام میبرند. افسردگی پس از زایمان به روشی مشابه سایر انواع افسردگی، با مشاوره و مصرف داروهای ضد افسردگی درمان میشود.
از اختلال عاطفی فصلی به عنوان «افسردگی زمستانی» هم نام میبرند و نوعی افسردگی با الگوی فصلی است که معمولا مربوط به زمستان است.
اختلال دوقطبی
از اختلال دوقطبی با عنوان «افسردگی شیدایی» هم نام برده میشود. در اختلال دوقطبی، دورههای افسردگی و خلق و خوی بیش از حد بالا (شیدایی) وجود دارد. علائم دوره افسردگی در اختلال دوقطبی، شبیه افسردگی است، اما حملات شیدایی میتواند شامل رفتارهای مضر مانند قمار، ولگردی و داشتن رابطه جنسی ناامن باشد.
اختلال عاطفی فصلی
از اختلال عاطفی فصلی به عنوان «افسردگی زمستانی» هم نام میبرند و نوعی افسردگی با الگوی فصلی است که معمولا مربوط به زمستان است.
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی، نوع شدید سندرم پیش از قاعدگی (PMS) است که در آن زنان، علائمی از جمله احساس افسردگی و اضطراب در هفتههای قبل از قاعدگی را تجربه میکنند.
روش های پیشگیری از تشدید افسردگی
افسردگی در زنان ممکن است به دلایل مختلفی بروز کند، اما با اجرای راهکارهایی میتوان از بروز یا تشدید افسردگی پیشگیری کرد. این راهکارها را امتحان کنید:
- از دوستان و خانواده کمک بگیرید.
- به سلامت خودتان اهمیت بدهید.
- ورزش کنید.
- هر روز آفتاب بگیرید.
چه زمانی باید به دنبال کمک باشید؟
افسردگی، یک وضعیت پزشکی جدی است و نیاز به درمان توسط متخصص دارد.
اگر علائم افسردگی را هر روز و در ساعتهای متوالی شبانهروز تجربه میکنید، یا بیشتر از دو هفته است که علائم افسردگی دارید، به پزشک عمومی مراجعه کنید. ممکن است پزشک عمومی، شما را به متخصص روانشناسی ارجاع دهد. افسردگی ممکن است باعث ایجاد افکار آسیب رساندن به خود یا افکار خودکشی شود. اگر به فکر آسیب رساندن به خود هستید، به دنبال حمایت فوری باشید.
خلاصه
افسردگی دارای علائم جسمی، روانی و اجتماعی است که سردرد، مشکلات معده و مشکلات خواب، برخی از علائم جسمانی آن هستند. اجتناب از تماس با دوستان جزو علائم اجتماعی و عزت نفس پایین و احساس غم و اندوه، جزو علائم روانی افسردگی هستند. برخی از شرایط مانند تغییر فصل، یا بچهدار شدن میتوانند باعث افسردگی شوند.
دیدگاه