ناترازی انرژی، داد صنایع را درآورده است، در فصل زمستان به محض اینکه هوا سرد میشود محدودیت گاز و در فصل گرما محدودیت برق به صنایع تحمیل میشود و با این وضعیت بنگاههای اقتصادی با هزاران میلیارد تومان سرمایهگذاری و اشتغالزایی هزاران نفر، عملا شش ماه از سال که پیک فصل سرما و گرما است فرصت کار کردن را از دست میدهند.
تابستان امسال وضعیت بغرنجتر بود، این میزان قطعی برق چه در بخش صنایع و چه خانگی بی سابقه بود، در حالیکه هم ساعت کار ادارات از نیمه خرداد تغییر کرد و هم در برخی روزهای خیلی گرم عملا ادارات تعطیل بودند اما باز هم فشار مضاعفی به صنایع تحمیل شد.
در استان کرمانشاه با وجود آنکه مرداد ماه و پیک گرما گذشته، مشکلات صنایع نه تنها مرتفع نشده بلکه به گفته مدیران واحدهای صنعتی ساعات خاموشی از یک روز در هفته به سه روز در هفته افزایش یافته است و صنایع عملا نیمی از هفته را تعطیل هستند!
به گفته یکی از فعالین صنعتی استان، اگرچه اعمال محدودیت مصرف برق از ۲۰ خرداد آغاز شد و ابتدا یک روز در هفته بود اما اکنون به سه روز در هفته افزایش یافته و عملا بخش تولید را فلج کرده است.
سید مهدی افخمی با بیان اینکه از ۲۰ خرداد محدودیت برق صنایع که مربوط به همه واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی و خارج از شهرکها بود آغاز شد، گفت: ابتدا این محدودیت یک روز در هفته و حدود ۱۵، ۱۶ ساعت در روز بود اما این امکان برای واحدهای صنعتی وجود داشت که برای آن یک روز تایم کاری کارگران را تغییر دهند و در ساعتی که خاموشی است کارگران استراحت باشند و در ساعات دیگر به کار بپردازند.
وی ادامه داد: به تدریج این محدودیت ساعات خاموشی به دو روز در هفته افزایش یافت و در سایر روزهای هفته نیز از ساعت ۱۸ تا ۲۲ و گاهی بیشتر نیز اعمال شد.
این مدیر صنعتی خاطرنشان کرد: این محدودیت برق به همینجا ختم نشد و اخیرا به مدیران صنعتی اعلام شده که تقریبا تا نیمه شهریور این خاموشیها به سه روز در هفته افزایش مییابد. به علاوه در سایر روزهای هفته نیز از ساعت ۱۸ به بعد محدودیت اعمال خواهد شد.
افخمی نکته منفی دیگر را این دانست که سه روزی که قطع برق اعمال میشود پشت سر هم بوده و عملا امکان کار کردن برای واحدهای تولیدی فراهم نخواهد شد.
مستقیم بگویند صنایع را نیاز نداریم
وی از این وضعیت به شدت انتقاد کرد که عملا صنایع را فلج کرده است و افزود : هرچقدر پیگیری میکنیم تنها پاسخی که به ما میدهند این است که اعمال این خاموشیها تصمیم شورای عالی امنیت ملی بوده و از اختیارات استان خارج است.
این فعال اقتصادی این پاسخ از سوی مدیران استان را نوعی رفع تکلیف و از سر باز کردن مسئولیت دانست و اظهار داشت: مدیران ارشد استان، مدیرکل صمت، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی و مدیرعامل شرکت برق که مسئولین مستقیم این خاموشیها و آسیب به صنایع هستند هیچ پاسخگویی ندارند.
وی گفت: کاش مسئولین به جای این بی توجهی و عدم پیگیری مستقیم بگویند نیازی به صنعت و معدن نداریم و تمام!
منفعل بودن خانه صنعت و معدن کرمانشاه
این مدیر صنعتی از عملکرد خانه صنعت و معدن به عنوان تشکل بخش خصوصی که باید پیگیر مطالبات صنایع باشد نیز در این خصوص انتقاد کرد و ادامه داد: این تشکل تنها به دنبال حل مشکلات تعدادی از واحدهای بزرگ است.
افخمی افزود: خانه صنعت و معدن به مشکلات و چالشهای صنایع کوچک بیتفاوت است.
وی یادآور شد: اعضای اصلی خانه صنعت و معدن به جهت روابط نزدیکی که با مدیران استان دارند بیشتر به دنبال جلب رضایت بخش دولتی هستند تا بخش خصوصی.
صادرات برق در خاموشی بی تاثیر نیست
افخمی با بیان اینکه این خاموشیها اگرچه محدود به استان کرمانشاه نیست اما در بسیاری از استانهای دیگر کمتر است، یادآور شد:بیشک فشار مضاعفی که به صنایع کرمانشاه تبدیل میشود بی ارتباط با صادرات برق به عراق نیست زیرا کرمانشاه نزدیکترین نقطه به عراق بود و بار عمده صادرات را بر دوش دارد.
وی خاطرنشان کرد: در نیروگاههای کرمانشاه چند برابر نیاز استان برق تولید میشود، منابع آب زیرزمینی استان صرف تولید برق نیروگاهها میشود و قطعی برق نیز متوجه صنایع کرمانشاه است.
این فعال اقتصادی درباره اینکه به صنایع توصیه شده بود به سمت احداث نیروگاههای خود تامین بروند و در عوض از قطعی برق معاف خواهند شد، گفت: حتی مسئولین به این وعده خود هم عمل نکردند و اکنون برخی صنایع که نیروگاه احداث کردند و در شهرک صنعتی هستند باز هم دچار خاموشی میشوند چون به آنها گفته شده باید فیدر اختصاصی هم بزنند که چندین میلیارد هزینه دارد.
افخمی اظهار کرد: چنانچه صنایع بخواهند از ژنراتور استفاده کنند نیز هم واردات ژنراتور با چالش جدی مواجه است و هم گازوئیل مورد نیاز آن به سختیتامین میشود.
خطر تعطیلی صنایع و بیکاری کارگران
وی ادامه این وضعیت را باعث تعطیلی کامل صنایع و تعدیل نیروهای گسترده دانست زیرا بنگاهها وقتی که تولیدی ندارند نمیتوانند حقوق و دستمزد نیروی کار را هم بپردازند.
این فعال صنعتی تاکید کرد: از سویدیگر بنگاههای اقتصادی به سختی مشتری و بازار هدف خود را یه دست میآورند اما وقتی قرارداد میبندند به دلایلی مانند عدم تامین برق نمیتوانند به تعهدات و قراردادهای خود عمل کنند و بازار را از دست میدهند.
به دنبال شکایت و پیگیری قانونی هستیم
عیسی محمدی یکی دیگر از مدیران صنعتی کرمانشاه و رئیس انجمن دانشبنیان و فناور کرمانشاه نیز با تایید اینکه خاموشیهای صنایع به سه روز در هفته افزایش یافته و در سایر روزها نیز از ساعت ۱۸ تا ۲۲ خاموشی اعمال میشود، گفت: با این وضعیت عملا نمیتوانیم برخی دستگاهها و تجهیزات خط تولید را روشن کنیم زیرا بسیاری از این تجهیزات به زمان نیاز دارند تا گرم و فعال شوند و اگر در این بین برق قطع شود آسیبهای جدی و چند میلیاردی به تجهیزات ما وارد میشود که امکان جبران آن را نداریم.
وی ادامه داد: در پاسخ به پیگیری مدیران صنایع فقط عنوان میشود که تصمیم ملی است اما طی بررسی که انجام دادیم خاموشی بسیاری از استانهای دیگر از کرمانشاه کمتر است.
به گفته مدیرعامل شرکت کیمیا فرآیند بیستون ، این در حالی است که تمام مصرف برق پنج استان منطقه غرب از جمله کرمانشاه به اندازه مصرف یکی از صنایع بزرگ ذوب آهن کشور نیست.
وی با اشاره به پیامدهای جدی که خاموشیها برای صنایع ایجاد کرده، گفت: بنا داریم با استناد به ماده ۲۵ قانون بهبود فضای کسب و کار، خسارت ناشی از خاموشیها را به شیوه قانونی پیگیری کنیم.
وی اظهار کرد: تا کنون نزدیک به ۱۲۰ واحد صنعتی و مدیران آنها در این خصوص اعلام آمادگی کردند.
محمدی این نکته را نیز خاطرنشان کرد: ما تولیدکنندگان استان کرمانشاه نمی خواهیم از بقیه کشور کمتر خاموشی داشته باشیم، اما تقاضا داریم مسئولین استان همت کنند و به اندازه بقیه شهرها برق ما را قطع کنند.
وی با بیان اینکه آنطور که مشخص است این محدودیت برق صنایع طی سالهای آتی نیز ادامه دارد و حتی ممکن است بدتر شود، افزود: گفته میشود صنایع فکری به حال تامین برق خود بکنند اما چه فکری! واردات ژنراتور با تعرفه گمرکی بسیار بالا همراه است که واردات آن را از توجیه اقتصادی میاندازد.
این فعال صنعتی خاطرنشان کرد: این در حالی است که قیمت ژنراتور در کشوری مانند عراق یک سوم ایران است، به علاوه ژنراتوری که بخواهیم وارد کنیم نو است اما ژنراتورهای داخلی با سه برابر قیمت عمدتا تعمیری هستند.
وی خواستار تسهیل شرایط واردات ژنراتور شد بگونهای که هر واحد صنعتی بتواند با پروانه بهرهبرداری خود و بدون تعرفه گمرکی ژنراتور وارد کند.
دیدگاه