طی سالهای اخیر ناترازی انرژی خصوصا در زمینه برق به یک مسئله جدی تبدیل شده و دیگر نمود آن تنها مختص به فصل گرما نیست، بلکه مانند آنچه که امسال رخ داد در فصل زمستان نیز ناترازی برق خود را نشان داده است، اگرچه بخش عمده ناترازی برق در فصل سرما از محدودیت تامین سوخت نیروگاهها منشا میگیرد.
قطعا در سنوات آینده این چالش ناترازی بیشتر خواهد شد، زیرا در عین حالیکه سرمایهگذاری در صنعت برق و گاز زمانبر بوده و میلیاردها دلار سرمایهگذاری نیاز دارد و البته دیر به نتیجه میرسد، اما میزان مصرف برق و گاز با توسعه زیرساختها در شهرها و روستاها و همچنین روند رو به رشد صنعتی شدن، در حال افزایش است و سالانه چندین هزار مشترک گاز و حتی برق در کشور اضافه میشود.
از سوی دیگر ذخایر سوخت فسیلی که در اختیار داریم محدود بوده و نمیتوان تمام این ذخایر را برای تامین انرژی جمعیت فعلی کشور مصرف کرد، بلکه باید نیاز آیندگان را هم در نظر بگیریم زیرا ذخایر خدادادی که اکنون در اختیار داریم نامحدود نیست و امانت آیندگان نزد ما به شمار میرود.
تنها گریز از این شرایط حرکت به سمت استفاده از انرژیهای تجدید پذیر خصوصا خورشید است که بدون هیچ هزینهای در اختیار ما قرار دارد و خوشبختانه در بسیاری از نقاط کشور که سالانه روزهای زیادی تابش مستقیم خورشید را داریم امکان احداث نیروگاههای خورشیدی وجود دارد.
کرمانشاه نیز از استانهای مستعد کشور برای نصب پنلهای خورشیدی و استفاده از برق تولیدی حاصل از آن است، اگرچه در سالهای گذشته اقدامات جدی در این خصوص صورت نگرفته بود اما طی حدود دو سال اخیر و خصوصا در دوران مدیریت «جعفر الفتینیا» بر شرکت برق منطقهای غرب، کارهای خوبی در این بخش آغاز شده است.
حمایت از سرمایهگذارانی که قصد ورود به حوزه انرژیهای تجدیدپذیر را دارند و در نظر گرفتن مشوقهایی برای آنها، شناسایی و امکانسنجی اراضی مستعد احداث نیروگاه در نقاط مختلف استان خصوصا نواحی گرمسیر، اطلاعرسانی درباره اهمیت نیروگاههای تجدیدپذیر و تلاش برای جذب سرمایهگذاران از مهمترین رویکردهای وی در این مدت بوده که نتایج خوبی نیز داشته است.
*چند روز قبل و در دهه فجر نیروگاه خورشیدی ۱.۷ مگاواتی «فروغ آذرخش سمنگان» با سرمایهگذاری بخش خصوصی به دستان استاندار کرمانشاه و با حضور مدیرعامل برق منطقهای افتتاح شد.
نیروگاههای دیگری نیز در دست اقدام است و به نظر میرسد با تلاشهایی که آغاز شده در سالهای آتی با بهرهگیری از ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر کمتر درگیر ناترازی انرژی خواهیم بود.
جعفر الفتینیا مدیرعامل شرکت برق منطقهای غرب در گفت و گو با طلوع کرمانشاه به تشریح آخرین وضعیت اقدامات صورت گرفته برای ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر در استان کرمانشاه پرداخت.
وی با اشاره به تلاشهای صورت گرفته برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر خصوصا انرژی خورشیدی در کرمانشاه، گفت: استان کرمانشاه بواسطه زاویه تابش مناسب و تعداد روزهای آفتابی، ظرفیت قابل توجهی در انرژی خورشیدی دارد.
الفتینیا خاطرنشان کرد: با تاکید استاندار محترم، اقدامات خوبی در این حوزه در استان آغاز شده و کارگروههای متعددی خصوصا کارگروه انرژیهای تجدیدپذیر با دبیری شرکت برق منطقهای به صورت مستمر برگزار میشود.*
مدیرعامل شرکت برق منطقهای غرب یکی از مهمترین برنامههایی که برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در استان دنبال میشود را حمایت از سرمایهگذاران دانست و عنوان کرد: یکی از مهمترین موانع پیش روی توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در استان تامین زمین است که با توجه به شرایط جغرافیایی و توپوگرافی سخت و خشن استان تا حدودی محدودیت زمین داریم.
وی تاکید کرد: در این بخش اقدام به شناسایی اراضی مستعد در نقاط مختلف استان و امکانسنجی احداث نیروگاه در این نقاط انجام دادیم.
به گفته مدیرعامل برق منطقهای غرب، اراضی در سرپلذهاب قصرشیرین شناسایی و به سرمایهگذاران معرفی کردیم.
الفتینیا عنوان کرد: علاوه بر این نقاط، در نفتشهر، سومار، سنقر و … نیز اراضی مستعد برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر وجود دارد.
وی با بیان اینکه برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر شاخصهای متعددی مد نظر قرار میگیرد، خاطرنشان کرد: شرایط جغرافیایی و توپوگرافی مناسب، نزدیکی به تاسیسات برق از جمله تاسیسات انتقال، فوق توزیع و توزیع، نزدیکی به مشترکان و بار مصرفی از جمله این عوامل است. برای مثال احداث نیروگاه تجدیدپذیر در نقاطی که نزدیک بار مصرف قابل توجه نباشد و مشترک قابل توجه در نزدیکی آن نباشد از نظر فنی و اقتصادی توجیه ندارد.
الفتینیا تصریح کرد: در گام بعدی حمایت از سرمایهگذاران را در دستور کار داریم.
وی با اشاره به اینکه برق حاصل از نیروگاههای تجدیدپذیر میتواند بر روی تابلو سبز بورس با قیمت مناسب عرضه شود و این به سود سرمایهگذاران است، اظهار کرد: ظرفیت خوبی نیز در حوزه صادرات داریم.
به گفته مدیرعامل شرکت برق منطقهای غرب، احداث نیروگاه تجدید پذیر علاوه بر کمک به پایداری شبکه برق خصوصا در فصولی که پیک مصرف برق را داریم، تعداد قابل توجهی شغل نیز ایجاد خواهد کرد که برای استانی مانند کرمانشاه با این نرخ بیکاری بسیار حائز اهمیت است.
الفتینیا خاطرنشان کرد: امیدواریم تا قبل از پیک مصرف برق سال آینده ظرفیت مناسبی از نیروگاههای تجدیدپذیر را به مرحله نصب برسانیم.
برای مثال همین حالا نیروگاه پویا با ظرفیت ۱۰ مگاوات پیشرفت قابل توجهی دارد و امیدواریم تا قبل از پیک تابستان سال آینده وارد مدار شود.
وی ادامه داد: برخی از صنایع نیز در قالب ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان مشمول احداث نیروگاه تجدیدپذیر هستند و معرفی زمین برای آنها نیز انجام میشود.
مدیرعامل شرکت برق منطقهای غرب با بیان اینکه هرچقدر نیروگاه تجدیدپذیر در استان راهاندازی کنیم باز هم جای کار وجود دارد، ادامه داد: وظیفه ما شناسایی و معرفی زمین، صدور مجوزها، تسهیلگری و حمایت از سرمایهگذاران است و مابقی کار به سرمایهگذاران بستگی دارد.
الفتینیا ابراز امیدواری کرد با مجموع این اقدامات کرمانشاه جایگاه خوبی در زمینه نیروگاههای تجدیدپذیر به دست بیاورد و بتوانیم با اتکا به این ظرفیت از ناترازی انرژی بکاهیم.
دیدگاه