اعضایی که نباید به خاک سپرده شوند
وی با بیان اینکه باید در این راستا حرکت کنیم که کمترین عضوی که امکان اهدایش وجود دارد، به خاک سپرده شود و امسال برای این موضوع برنامه داریم، افزود: در نقاط مختلف کشور، مراکز پیوندی تاسیس شده که طبیعی و البته ممکن است که برخی از این مراکز امکان پیوند یک ارگان خاص را نداشته باشند. به عنوان مثال مراکزی داریم که در آنها پیوند کلیه، کبد و پانکراس انجام میشود، اما امکان پیوند قلب را ندارند. حال امکانپذیر نیست که فرد اهداکننده از شهرستان به مراکز پیوند مختلف منتقل شود، بلکه تنها راه این است که عضو اهدایی، به مرکز پیوندی که آن عضو را پیوند میزنند، منتقل شود.
ضربان سه ساعته قلب
شادنوش با بیان اینکه برای ارگانهای مختلف مدت زمان مشخصی برای پیوند وجود دارد، ادامه داد: به عنوان مثال برای پیوند قلب سه ساعت فرصت داریم تا قلب را از محلی که عضو برداشت میشود به محلی که آن را پیوند میزنند، برسانیم. در این صورت پیوند اثربخشی خواهد داشت. بر این اساس با هماهنگی که با ارگانهای مختلف فرا وزارتخانهای انجام شد، این مهم ممکن شد. در حال حاضر با سرعت بسیار قابل توجهی و در حد بالاترین استانداردهای جهانی این دو عملیات اتفاق افتاد؛ بهطوری که به گفته جراحان این دو پیوند اگر در یک مرکز اهدا انجام میشد و اهداکنننده در اتاق عمل دیگری در کنار گیرنده عضو بود، باز هم کیفیت، قدرت و سرعت اهدا، به همین شکل اتفاق میافتاد.
همکاریهای فرا وزارتخانهای برای نجات “جان”
رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت با اشاره به همکاری سازمانهایی مانند نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی، نیروی انتظامی، سازمان اورژانس کشور و … در این حوزه، گفت: این دو عملیات با همکاری این ارگانها و با محوریت و مدیریت مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت انجام شد. با تجربهای که از عملیات اول داشتیم، انتقال قلب دوم بسیار دقیقتر و بهتر انجام شد. حتی در انتقال دوم علاوه بر تنظیم ترافیک هوایی توسط هواپیما و ترافیکهای زمینی با کمک نیروی انتظامی، از هلیکوپتر هم استفاده شد. زیرا شرایط بهگونهای بود که برای رعایت زمان نیاز به سرعت بیشتری داشتیم.
شادنوش با بیان اینکه این اقدام به کمک خداوند ادامه خواهد داشت و تلاش میکنیم که اشکالات کار را مرتبا استخراج و برطرف کنیم، اظهار کرد: بر این اساس به دنبال نهادیه کردن چنین عملیاتهایی در سطح کشور هستیم. زیرا هر عضو اهدایی برایمان از ارزش بالایی برخوردار است؛ چراکه هر یک از این اعضا میتواند به بیماران دردمند و خانوادههایشان در هر گوشه از کشور امید و زندگی ببخشد.
تدوین پروتکل ترابری عضو در کشور
وی با بیان اینکه چنین عملیاتهایی در آینده و در وهله اول از سمت شهرستانها به سمت تهران برای مراکز پیوند انجام میشود و در حال انجام هماهنگیهای مرتبط با آن هستیم، گفت: بهطور کلی موازی با این اقدامات اجرایی، در حال تدوین پروتکل ترابری عضو در کشور هستیم تا در این حوزه به پروتکلی ثابت برسیم که بر اساس آن نقشه جامعی از وضعیت پیوند عضو در کل کشور را خواهیم داشت و مشخص خواهیم کرد که انتقالها از نقطهای به نقطه دیگر به چه صورت باید انجام شود. همچنین مشخص میکنیم که سریعترین روش ممکن برای انتقال عضو چیست. تمام این مسائل از اتاق فرماندهی تخصیص عضو در وزارت بهداشت قابل مدیریت و هدایت خواهد بود. امیدواریم در آینده انتقال عضو به عنوان امری نهادینه در کشور انجام درآید.
وی همچنین اظهار کرد: مطالعات مربوط به تدوین پروتکل تمام شده و برنامههای نرمافزاری آن تقریبا تدوین شده است. در حال حاضر با عملیاتهای اجرایی در زمینه انتقال عضو در حال رفع نواقص و کمبودهای آن هستیم. وقتی به درجهای از اطمینان در این زمینه برسیم و برایمان محرز شود که این برنامه هوشمند میتواند مشورتهای لازم را به ما بدهد، حتما به صورت رسمی از آن رونمایی کرده و آن را به بهرهبرداری میرسانیم.
منبع:ایسنا
دیدگاه