در زمینه مهندسی زلزله و آسیب های ناشی از آن تحقیقات بسیاری در جهان در دست انجام است.
در این میان برخی از تجهیزات مربوط به شناسایی آسیب ها و آزمایش های واقعی این رخداد نیازمند دانش روز و امکاناتی است که در زمان حاضر در کشور وجود ندارد و از این حیث قرار است از امکانات ژاپنی ها و تجربیات آن ها در کشور استفاده شود.
به دلیل لرزه خیز بودن ژاپن و مشکلاتی که روزانه با آن درگیر هستند تجربیات این کشور به ایران منتقل می شود.
در این پیوند، رییس مرکز تحقیقات سازه و زلزله دانشگاه صنعتی امیر کبیر روز شنبه به خبرنگار ایرنا از همکاری این دانشگاه با پژوهشکده زلزله برای تحقیقات در زمینه مهندسی زلزله با کمک ژاپنی ها خبر داد.
علیرضا رهایی به سرمایه گذاری ۱۵۰ میلیون دلاری ژاپنی ها در زمینه تحقیقات مهندسی زلزله در ایران اشاره کرد و گفت: یکی از روش های انجام مطالعات دقیق در ارتباط با زلزله ایجاد میزهای لرزان با تعداد مشخص درجه آزادی است.
وی خاطرنشان کرد: هم اینک در دانشگاه صنعتی امیر کبیر یک میز لرزان با یک درجه آزادی وجود دارد که به دست محققان ایرانی طراحی و ساخته شده و مورد استقاده قرار می گیرد اما برای شبیه سازی دقیق از نظر زلزله، نیاز به میز پیچیده تری با تعداد درجات آزادی بیشتری است.
رهایی گفت: در این چارچوب مطالعاتی از قبل انجام و موافقتی نیز با ستاد حوادث پیش بینی نشده کشور صورت گرفته بود تا این میز بتواند در دانشگاه امیر کبیر اجرا شود.
**راه اندازی منحصر به فرد ترین میز لرزان خاورمیانه در دانشگاه صنعتی امیر کبیر
رهایی از راه اندازی نخستین میز لرزان با ۶درجه آزادی که در خاورمیانه در نوع خود منحصر به فرد است خبر داد.
وی با اشاره به توافق صورت گرفته با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این ارتباط گفت: زمین مورد نیاز برای این کار آماده، ۱۵۰۰ متر مکعب خاکبرداری و پی سازی و مذاکراتی نیز با اسپانیایی ها در این خصوص انجام شده بود که به دلیل محدودیت های ارزی کشور، پروژه متوقف شد.
رییس مرکز تحقیقات سازه و زلزله دانشگاه صنعتی امیر کبیر یادآورشد: در یک ماه اخیر مذاکراتی با ژاپنی ها و جایکا (سازمان همکاری های بین المللی ژاپن) انجام گرفته که با توجه سوابق فعالیت این سازمان در زمینه مطالعات ریز پهنه بندی تهران، شرایط بازدید هیات فنی ژاپنی از دانشگاه صنعتی امیر کبیر فراهم شد.
رهایی در این ارتباط گفت: از مجموع ۱۵۰ میلیون دلاری که قرار است ژاپنی ها در زمینه تحقیقات مهندسی زلزله در ایران سرمایه گذاری کنند، ۲۰میلیون دلار برای ایجاد میز پیشرفته لرزان با درجه آزادی ۶ تخصیص یافته است.
به گفته وی، در چارچوب ایجاد میز، ژاپنی ها در کوتاه مدت برای راه اندازی و کاربردی کردن آن در ایران حضور خواهند داشت.
رهایی مدت زمان تحقیقات مهندسی زلزله توسط ژاپنی ها را ۵ سال اعلام کرد و گفت: در ارتباط با میز لرزان، از آنجایی که کارهای زیربنایی آن پیشتر انجام شده است، از زمان شروع و تخصیص منابع حدود یک سال مدت زمان عملیاتی کردن این بخش از پروژه است.
به گفته وی، بخشی از طراحی ها و ساخت تجهیزات در این چارچوب و نیز آزمایش های پرهزینه در ژاپن انجام می شود و مطالعات تحلیلی بر عهده طرف ایرانی خواهد بود.
میز پیشرفته لرزان با درجه آزادی ۶ امکاناتی دارد که ساختمان را در مقیاس واقعی و جهت های مختلف مدل سازی می کند و رفتار واقعی آن در برابر زلزله سنجیده می شود.
**امکانات ایران در حوزه زلزله شناسی
فرزاد حاتمی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سازه و زلزله و مدیر آموزش انجمن مهندسان عمران ایران نیز گفت: با توجه به درگیری سازمان های نظام مهندسی، وزارت راه و شهرسازی و دست اندرکاران حوزه ساخت با مشکلاتی از این جنس، شناخت آسیب اولین گام برای رفع موضوع است و گام دوم شناخت مشکلاتی خواهد بود که با همکاری های دو طرف حل می شود.
وی افزود: ایران در حوزه شناسایی زلزله امکانات خوبی دارد اما با توجه به تحقیقات بنیادین در مرز دانش، نیازمند علم روز برای تعمیق این دانش است.
**استراتژی ژاپنی ها در مقابله با زلزله
در این ارتباط مدیر بخش زلزله سازمان همکاری های بین المللی ژاپن نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به همکاری های ایران و کشور متبوعش در زمینه زلزله گفت: یکی از بهترین گزینه ها برای پیشگیری از خسارات زلزله آگاهی از تجربیات گذشته است.
تاتسو نارافو ((TATSUE NARAFU افزود: ژاپن تجربه های خوبی در این رابطه داشته که می تواند از وقوع تلفات بسیار ناشی از زلزله در ایران جلوگیری کند.
وی افزود: همانگونه که ما از زلزله های رخ داده در ژاپن برای ارایه راهبردهای اساسی در کاهش تلفات درس گرفته ایم، زلزله اخیر در ازگله کرمانشاه تجربه خوبی برای ایرانی هاست.
نارافو گفت: باید گام به گام پیش رفت تا به کلید های راهبردی در این چارچوب دست یافت که در این ارتباط محققان نقش مهمی در بهبود بخشی به وضعیت دارند.
در این چارچوب، یک هیات علمی از سازمان همکاری های بین المللی ژاپن(جایکا) با هماهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در طول هفته اخیر با سفر با تهران از مراکز تحقیقاتی از جمله امیر کبیر و پژوهشگاه بین المللی زلزله بازدید داشتند و جمع بندی آکادمیک نظرات در نشست روز چهارشنبه در دانشگاه صنعتی دست اندرکاران صنعت ساختمان ارایه شد/ایرنا
دیدگاه