به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی طلوع کرمانشاه، اینکه چرا گوشت در کرمانشاه نسبت به خیلی از شهرهای کشور گران تر است سوالی است که مسئولان امر باید جوابگوی آن باشند نبود، سیستم نظارتی قوی و دائم و وجود دلالان و واسطه‌ها، سبب آن شده‌اند که فشار اصلی گرانی گوشت بر دوش مردم و مصرف کنندگان باشد.

طبق مصوبات قانونی، فروش و عرضه دام در داخل شهرها ممنوع است و این فروش باید از طریق میادین دام صورت بگیرد. اما متاسفانه شاهد آن هستیم که در نقاط مختلفی در شهر کرمانشاه شاهد فروش دام به صورت آزاد و خارج از نظارت قانونی هستیم و همین خود سبب ایجاد مشکلاتی از نظر بهداشتی و حتی متعادل نبودن قیمت گوشت شده است.

نادر پرور مدیر کل دامپزشکی استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار طلوع کرمانشاه، در خصوص عرضه دام در داخل شهر گفت: به لحاظ قانونی و بر اساس بند ۲۰ قانون ۵۵ شهرداری‌ها مقابله و برخورد با فروش دام در داخل کشور، بر عهده شهرداری‌ها گذاشته شده است و باید هرگونه خرید و فروش دام در میادین دام صورت بگیرد اما متاسفانه به دلیل پراکندگی و بُعد مسافت و اعمال هزینه به دامدار، این امر گاهاً محقق نمی‌گردد و شاهد هستیم دامداران بعضاً برای فروش دامهای خود به داخل شهر مراجعه می‌نمایند و در این بین به دلیل عدم برخورد و مقابله شهرداری با این فروشندگان دام به دلایل مختلف به‌ویژه تنش‌های اجتماعی که به دنبال دارد شاهد هستیم مقدار بسیار کمی در میادین  خرید و فروش دام صورت می‌گیرد و سبب متضرر شدن مالکان این میادین که با توجه به این بند قانونی خرید و فروش دام در میادین، اقدام به صرف هزینه‌های فراوان نموده‌اند، شده است.

پرور در رابطه با نظارت سازمان دامپزشکی در خرید و فروش کشتار دام می‌گوید: در کشتارگاه؛ روحانی ناظر شرعی، دو دامپزشک و یک کارشناس داریم که بر نحوه کشتار و سلامت دام‌ها نظارت کافی را دارند و دام‌هایی که توسط خود قصابی‌ها خرید و به کشتارگاه جهت کشتار برده می‌شوند، از این نظارت‌های شرعی و بهداشتی خارج نیستند و اینکه خود قصابی‌ها اقدام به کشتار و فروش نمایند درصد بسیار کمی از قصابی های ما را شامل می شود و این مسئله شاید در برخی محلات حاشیه شهر وجود داشته باشد اما عموم قصابی های ما و فروشندگان ما حاضر نیستند اعتبار و سابقه خود برای چنین مسئله ای به خطر بیاندازند و در کبابی ها و رستوران ها نیز فرآورده دامی تا زمانیکه صورت خام است تحت نظارت و بازرسی قرار دارند.

شهر  نباید به محل فروش دام و علوفه تبدیل شود

وی در خصوص قیمت بالای گوشت در کرمانشاه نسبت به خیلی از شهرهای بزرگ کشور گفت: متاسفانه قیمت گوشت در کرمانشاه نسبت به خیلی از شهرها بالاتر است و این در حالی است که خود استان کرمانشاه یکی از قطب‌های دامپروری در  کشور می باشد و این مسئله را از دو لحاظ می‌توان مورد بررسی قرار داد اول اینکه فروشندگان و قصابی های ما می گویند که آنها اقدام به بره کشی و جوان کشی دام می‌کنند گوشت این نوع دام ها نسبت به دامهای با سن بالاتر از کیفیت بهتری برخوردار است در شهری مثل تهران فروش لاشه های سنگین و مسن تر دام ها متداول تر است اما دلیل دوم و اصلی آن به سیستم  نوع تهیه دام برمی‌گردد، که دارای یک چرخه معیوب و دارای اشکال است دام توسط دامدار به میدان دام داده می شود که ورود دام به میدان در بر گیرنده یک سری هزینه است پس از آن چوبدار و سلاخ و نهایتا قصاب هرکدام هزینه هایی جهت فروش، حمل و کشتار دام می‌گیرند و در نهایت تاوان این هزینه ها را خریداران و مصرف کنندگان باید پرداخت کنند و در این بین یک سری دلال واسطه و چوب دار هستند که عامل اصلی بالا رفتن این هزینه ها هستند و از سوئی نمی شود و توجیهی هم ندارد که آنها را بیکار نمود زیرا درصورت بیکار شدن، یکسری مشکلات اجتماعی ایجاد خواهد شد اما در مجموع زنجیره فروش و عرضه دام از دامدار گرفته  وقتی به دست مصرف کننده می‌رسد معیوب ‌می باشد البته شهرداری در این بین آمده و کشتار گاه را به خود قصابها و سلاخ ها واگذار نموده و آنها نیز متاسفانه در هزینه کشتار و عرضه گوشت تاثیر گذار هستند در مجموع می توان ادعا نمود گوشت در کرمانشاه نسبت به خیلی از شهرها واقعاً گران‌ شده است.

پرور گفت: شهر و زندگی شهرنشینی تعریف خاص خود را دارد و نباید به محل فروش دام و حتی علوفه دام تبدیل کردند و شهرداری و اداره اجرائیات باید نظارت بیشتر و بهتری نسبت به این امر داشته باشند هر چند تجمیع دو میدان دام ما که در یک مسیر واقع شده اند حمل و جابجایی دام توسط دامدار به میادین مقداری هزینه بر است در عدم استقبال از این میدان های دام بی تاثیر نیست.

در همین خصوص، عباس سجادی‌راد معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه نیز به خبرنگار طلوع گفت: متولی اصلی تأمین و توزیع گوشت، سازمان جهاد کشاورزی است اما از دید نظارتی شبکه تامین و توزیع گوشت در استان علی رغم اینکه از قطب های تولید گوشت در کشور هستیم از صفر تا صد آن مشکل دارد و دراین مسیر تأمین و توزیع گوشت عوامل زیادی وجود دارد تا سبب بالا رفتن قیمت نهایی گوشت گردد و حتی در نحوه عرضه دام به میادین مشکل داریم و در این بین افراد سودجو هر طور که بخواهند دام را عرضه می کنند از طرفی فاصله میدان دام ما تا کشتارگاه مطلوب نیست، میدان دام در غرب شهرستان است و کشتارگاه در شرق و همین فاصله باعث می شود که عوامل سودجو دخالت خود را حتی در تحویل دام از نظر سلامت و نوع انجام دهند.

وی افزود: کشتارگاه ما اسماً صنعتی است ولی در اصل سنتی کار می کند هزینه های زیادی که در کشتارگاه بابت کشتار و ذبح دام صورت میگیرد در قیمت تمام شده گوشت موثر است علی رغم اینکه استان دامپروری هستیم هنوز نتوانسته‌ایم نیازهای خود را تامین کنیم و بعد به فکر صادرات باشیم و حل این مسئله نیاز به یک مدیریت خوب دارد و خیلی هم راحت و آسان می شود آنرا کنترل نمود اما وقتی چوبدار ،عوامل صادراتی و کشتارگاه هر کدام به نوعی هزینه‌ای به گوشت وارد کنند خوب  معلوم است قیمت بالا می‌رود باید این چرخه معیوب عرضه و فروش اصلاح گردد، دام باید در میدان دام خرید و فروش شود و بعد تأمین نیاز استان در اولویت باشد و پس از آن دست عوامل سودجو را کوتاه کرد و از سویی هم اتحادیه قصابان هم باید وارد کار شود و نقش آفرینی کند تا بتواند از تولید کننده، فروشنده و مصرف کننده حمایت کند.

سامانه و شبکه توزیع و تامین گوشت دارای اشکال است و برای مدیریت آن باید فکری کرد

سجادی راد ادامه داد: پس از تامین نیاز استان باید به فکر صادرات بود متاسفانه سامانه و شبکه توزیع و تامین گوشت ما دارای اشکال است و برای مدیریت آن باید فکری کرد.

معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت ، معدن و تجارت در خصوص قیمت واقعی گوشت در استان گفت: اگر شبکه تامین و توزیع اصلاح گردد قیمت واقعی گوشت در کرمانشاه حتی می تواند زیر ۳۰ هزار تومان در هر کیلو باشد ولی متاسفانه در حال حاضر قیمت های فروش به نوعی دلخواه است و هر کسی به گونه ای گوشت را تامین و به فروش میرساند از سویی دامی که به کشتارگاه میرود باید ۵۰ درصد گوشت تحویل بدهد اما کمتر از این مقدار است شهرداری در کشتارگاه کار را به پیمانکار واگذار کرده و پیمانکار هم به دلخواه و سلیقه خود قیمت گذاری نموده و از تامین کننده دام و فروشنده جهت کشتار هزینه می گیرد.

در رابطه با بازار گوشت و نرخ آن در کرمانشاه، حاج حسن آمویی رئیس اتحادیه قصابان کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگار طلوع کرمانشاه با تاکید براینکه بارها به قیمت گوشت و عوامل گرانی آن اعتراض کرده گفت:مدتهاست که نسبت به این موضوع اعتراض میکنم حتی در زمان استاندار سابق دکتر رازانی هم اعتراض خود را به صورت حضوری اعلام نمودم و مسائل،  مشکلات و حتی راهکارها را هم ارائه دادم اما متاسفانه کسی توجهی نکرد.

وی افزود: در رابطه با وضعیت نابسامان گوشت در کرمانشاه چند عامل دخالت دارد که شاید اولین آنها بحث صادرات دام است متاسفانه صادرات بی رویه ، بی نظم و خارج از کانال قانونی سبب آشفتگی بازار قیمت گوشت است به صادر کننده مجوز صادرات پنج هزار راس دام میدهند طرف پنجاه هزار راس صادر میکند مدتی هم جلوی صادرات دام گرفته شد اما صادرات دام بصورت غیرمجاز توسط صادرکنندگان  مجاز به شکل خود باقی بود.

در شرایط نابسامان فعلی و نبود نظارت نمی‌توان قیمت دقیق گوشت را تخمین زد

آمویی گفت: نبود نظارت در بحث گوشت کاملا مشهود است چندی پیش در میدان دام چند نفر از اصفهان آمده و قیمت هرکیلو دام را تا ۲۲ هزار تومان خریداری کردند در حالیکه قیمت واقعی ۱۷هزار تومان است حتی یک نفر نیامده ببیند انگیزه این آقایان از این کار چه بوده است ، کنترل و نظارت باید از همان میادین دام صورت گیرد که هیچگاه سیستم نظارتی در میدان دام نداشته‌ایم.

رئیس اتحادیه قصابان کرمانشاه ادامه داد: گوشت گوسفندی که من قصاب با فردی که به صورت آزاد کنار خیابان می فروشد به لحاظ قیمت متفاوت است و او میتواند کیلویی پنج هزار تومان از من ارزان تر بفروشد دلیل آن هم هزینه‌هایی زیادی است که قصاب باید در کشتارگاه بابت  ذبح و کشتار دام بپردازد ، من قصاب جهت هزینه کشتار کیلویی پنج هزار تومان به کشتارگاه و سلاخ میدهم یعنی یک گوسفند مثلا ده کیلویی پنجاه هزار تومان هزینه کشتار برای قصاب دربر دارد از طرفی فاصله زیاد میدان دام تا کشتارگاه خود یکی دیگر از عوامل  بالا رفتن هزینه تمام شده گوشت برای قصاب است که هزینه حمل و نقل بالایی دارد محل فروش دام سبک میدان دام ماهیدشت است و دام سنگین را باید از میدان دام سراب نیلوفر بخرم خوب این خریدها خود زمان بر است و من قصاب چون فرصت نمی‌کنم به اهر دو جا برسم به ناچار سراغ دلال و واسطه می روم که آن هم هزینه ای دیگر از من قصاب و فروشنده میگیرد خوب طبیعی است تاوان این همه هزینه را مصرف کننده باید بدهد وقتی که کشتارگاه ماهیدشت را که هزینه های میلیاردی در آن انجام شده به بهانه های واهی و رانت میبندند تا کشتارگاه بیستون فعال باشد باید هم انتظار بالا رفتن قیمتها را داشت ، متاسفانه کشتارگاه بیستون تبدیل به مرکز ایجاد درآمد برای شهرداری شده است و بیشتر فکر درآمد آن هستند تا خدمات دهی مناسب،  برای نگهداری یک کله گوسفند در سردخانه مبلغ دو هزار و پانصد تومان از من قصاب میگیرند همه این هزینه ها به ناچار باید از جیب مصرف کننده تامین گردد.

وی در رابطه با قیمت واقعی گوشت در کرمانشاه گفت:  در شرایط نابسامانی فعلی و نبود نظارت نمی‌توان قیمت دقیق گوشت را تخمین زد اما قیمت گوشت در کرمانشاه با بطور مثال غرب تهران برابر و حتی در برخی جاها بیشتر است در حالیکه استان کرمانشاه  خود قطب تولید دام و گوشت کشور است و قیمتها باید کمتر بوده حتی کیلویی پنج تا ده هزار میتواند کمتر باشد .

این قصاب قدیمی و باسابقه شهر کرمانشاه میگوید: کشتارگاه بیستون اسماً صنعتی است در حالیکه سنتی کار میکند و ما متاسفانه هم پول صنعتی و هم سنتی را به کشتارگاه میدهیم، به عنوان مثال گوساله ای که ما به کشتارگاه می فرستیم دو برابر هزینه ای که در کشتارگاه های تهران میگیرند از ما هزینه کشتار و سلاخی دام میگیرند.

حسن آمویی گفت: ما دنبال اصلاح هستیم و با کسی دشمنی نداریم  خدا وکیلی در این خصوص به مردم کرمانشاه ظلم می شود، آقایان مسئول نظارت بیشتری داشته باشند من از استاندار محترم که نشان داده مدیر فعال و دلسوزی هستند تقاضا دارم به این مسئله مهم ورود کنند با ریختن توی بازار و برخورد مقطعی چیزی درست نمی شود از اصحاب رسانه و مسئولین  هم خواهش میکنم روی حلقه آخر یعنی قصابها زوم نکنند اگر این حلقه تحت فشار قرار گیرد وادار به دزدی میگردد از قدیم صنف قصابها به جوانمردی و مردانگی شهره بوده ولی الان آنقدر او را تحت فشار قرار میدهند که گاها مجبور میگردد سنگدان مرغ را به عنوان گوشت چرخکرده به خورد مردم بدهد در این بین چه نظارت نباشد چه گرانی و تقلب باشد ظلم و فشار آن فقط به مردم و مصرف کننده بر میگردد و از سویی استانی که خود معدن تولید گوشت و دام  در کشور است درست نیست که مصرف کننده گرانترین قیمت گوشت در کشور باشد.

 

گزارش از محسن یاری