بر اساس آمارها سالانه دو تا سه هزار نفر به جمعیت بیماران سرطانی کرمانشاه اضافه میشود.
اگرچه عدد دقیقی از تعداد بیماران مبتلا به سرطان در کرمانشاه در دست نیست زیرا بسیاری از مبتلایان پس از تشخیص بیماری برای درمان عازم شهرهای بزرگ کشور میشوند، اما آنچه که مشهود تعداد بالای بیماران سرطانی در استان و افزایش جمعیت آنها است.
سبک زندگی ناسالم، مصرف دخانیات، عدم تحرک، تغذیه ناسالم، استرس، آلودگیهای هوا و غذا و … همگی باعث میشود هر سال چند هزار نفر به جمعیت بیماران سرطانی کرمانشاه اضافه شود و در کنار آن البته هر سال عدهای هم جان خود را از دست میدهند.
سرطان بیماری هولناکی است، اگرچه برخی با آن مبارزه کرده و شکستش میدهند اما در برخی موارد که بیماری پیشرفت کرده باشد منجر به مرگ فرد خواهد شد، اما درد و رنج بیماران سرطانی فقط به درد جسمی محدود نیست و هزینههای سرسامآور دارو، درمان، اعمال جراحی، شیمیدرمانی باعث میشود در نهایت این بیماران هم مال و هم جان خود را از دست بدهند.
در حالیکه در برخی از استانهای دیگر کشور چندین دستگاه رادیوتراپی برای بیماران نیازمند پرتودرمانی فعال است، اما برای تمام استان کرمانشاه و بیماران سرطانی ساکن در استان تنها دو دستگاه رادیوتراپی داریم که یک دستگاه نیز مربوط به بخش خصوصی و بیمارستان بیستون بوده و عملا هزینه استفاده از آن برای بسیاری از بیماران آنقدر بالا است که امکان پرداخت آن را نداشته و اصلا سراغ این مرکز نمیروند.
در حقیقت برای اقشار متوسط و ضعیف استان تنها یک مرکز رادیوتراپی داریم و با توجه به تعداد زیاد بیماران نیازمند پرتودرمانی، این افراد باید مدت طولانی در صف نوبت بمانند و گاهی از زمان مشخص شده برای پرتودرمانی آنها نیز میگذرد و این امر باعث میشود بیماری پیشرفت کند و حال بیماران وخیمتر شود.
این رنج برای بیمارانی که از شهرهای اطراف و خصوصا مرزی دورتر میآیند دو چندان میشود.
بیمار سرطانی، ساعتها در صف
محمد خالدی همراه یکی از بیماران سرطانی نیازمند پرتودهی است که از باینگان تا کرمانشاه برای نوبت رادیوتراپی آمدهاند و میگوید: باید از پنج صبح مراجعه کنیم تا نوبت گیرمان بیاید، برای اینکه پنج به کرمانشاه برسیم از سه صبح راه افتادیم و اگر بخواهیم از شب قبل به اینجا بیایم جایی برای ماندن نداریم.
وی ادامه داد: البته برخی از بیماران و همراهان آنها از شب قبل میآیند و در ماشین میخوابند یا در پارک شاهد چادر میزنند تا صبح زودتر به بیمارستان برسند و نوبت بگیرند.
خالدی از تعداد کم دستگاه رادیوتراپی در کرمانشاه یاد کرد و افزود: برای افرادی که بضاعت مراجعه به بیمارستان خصوصی را ندارند تنها در بیمارستان امام رضا (ع) امکان ارائه خدمات پرتودرمانی هست و یک دستگاه موجود و تعداد کم تختها جوابگوی بیماران نیست.
وی با بیان اینکه برخی از افراد که بنیه مالی قوی دارند حتی به تهران میروند تا خدمات بهتری با دستگاههای جدیدتر دریافت کنند، یادآور شد: اما فقط ۱۰ تا ۲۰ درصد مردم این شرایط را دارند.
این شهروند از جای خالی یک همراه سرا برای بیماران سرطانی که از نقاط دورتر استان میآیند نیز گلایه کرد و گفت: بیمار سرطانی معمولا حال و روز خوبی ندارد، پس از اینکه ساعتها در جاده مسیر را طی میکند تا به بیمارستان برسد تازه باید در صف بیمارستان مناظر بماند و کسانیکه دیر بیایند ممکن است نوبت آن روز نصیبشان نشود و ناچار شوند دوباره این راه را برگردند.
صدیقه ولیپور یکی دیگر از بیماران سرطانی کرمانشاه است و با اشاره به جای خالی سیستم نوبتدهی اینترنتی برای دریافت نوبتدهی پرتودرمانی ، میگوید: زمانی مردم برای آزمایشگاه مرکزی کرمانشاه نیز از چهار، پنج صبح در صف میایستادند اما اکنون با راهاندازی نوبتدهی اینترنتی این مشکلات حل شده است و باید این کار برای نوبت پرتودهی نیز اجرا شود.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر فقط یک دستگاه رادیوتراپی در کرمانشاه در بخش دولتی فعال است و اگر این دستگاه خراب شود بیماران نیازمند و ضعیف خواهند مرد چون امکان مراجعه به بیمارستان خصوصی با شهرهای دیگر را ندارند.
این بیمار مبتلا به سرطان از فاصله طولانی نوبتهتی رادیوتراپی نیز یاد کرد که بواسطه تعداد بالای مراجعین و تعداد کم تختها ایجاد میشود و افزود: این امر بر کیفیت درمان بیماران سرطانی بسیار اثرگذار است زیرا بیماران باید در زمان مناسب و مشخص پرتودهی شوند.
حالا به گفته سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، به زودی تعداد دستگاههای رادیوتراپی فعال در استان به پنج دستگاه خواهد رسید.
دکتر علی سروش با بیان اینکه در حال حاضر دو دستگاه رادیوتراپی فعال در کرمانشاه داریم، گفت: سه دستگاه نیز از سالهای گذشته خریداری کردیم که آماده نصب است.
وی با بیان اینکه خرید این دستگاهها در سالهای گذشته اقدام خوبی بود، یادآوری کرد: اکنون قیمت این دستگاهها به حدود ۴۰۰ میلیارد تومان رسیده و در گذشته با قیمت پایینتری آن را خریداری کردیم.
به گفته سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، این دستگاههای رادیوتراپی از دستگاههای جدید و به روز دنیا هستند.
سروش با اشاره به اینکه در بیمارستان در دست احداث شهید رئیسی که بیمارستان جامع سرطان است جای پنج دستگاه رادیوتراپی تعبیه شده، گفت: سه دستگاه آن اماده نصب است.
وی ابراز امیدواری کرد این بیمارستان تا هفته دولت به بهرهبرداری برسد و پنج دستگاه رادیوتراپی فعال برای بیماران سرطانی در اختیار داشته باشیم.
دیدگاه