این موضوع در دراز مدت نه تنها کشاورزی استان کرمانشاه را توسعه نمی دهد بلکه سبب ساز نابودی ذخایر آبی استان ،فرسایش خاک، زمین خواری و تصرف زمین های حریم رودخانه ها و بی بهره ماندن کشاورزان روستاهای پایین دست از حق آبه خواهد شد. (به حقوق هر فرد از منابع آبی “حق آبه” می گویند.)
*حجم آب مصرفی برای کشت برنج بیش از ۴ برابر سایر محصولات کشاورزی در هر هکتار است!
با توجه به اینکه مقدار آب مصرفی در خاکهای سبک بیش از خاکهای سنگین است. مناسبترین خاک برای کشت برنج ، خاک رسی است. این در حالی است که خاک استان کرمانشاه بویژه در مناطقی که اقدام به کشت برنج کرده اند خاک سنگین (ماسه ای) است. با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی استان آب مصرفی برای کاشت برنج در هر هکتار در استان کرمانشاه بیش از ۴ برابر محصولات دیگر است . ضمن اینکه کشاورزان استان قبل از کاشت برنج در مزارع خویش حق آبه خود را برای محصولات دیگر استفاده نموده اند!
هرچند یکی ازمهمترین علل ترغیب کشاورزان استان به کشت برنج سود چشمگیر و بسیار بالایی است که این محصول به همراه خود می آورد (چیزی نزدیک به ۸۰ میلیون تومان در هر هکتار) اما با یک تحقیق میدانی و کارشناسی دقیق می توان کشاورزان استان را به سمت کشت محصول جایگزین دیگری همچون نخود و زعفران سوق داد.
استان کرمانشاه دارای یکی از با کیفیت ترین و مرغوب ترین زعفران های دنیا است.سابقه کشت زعفران در کرمانشاه به بیش از ۲ هزار سال پیش می رسد. امروزه کشت نخود نیز در استان به روش دیم صورت می گیرد. از این رو با حمایت و تشویق کشاورزان استان و با توجه به خواستگاه مناسب استان کرمانشاه برای کشت این دو محصول، و با نگاهی مدبرانه و استراتژیک می توان به توسعه صنعت کشاورزی در استان کمک کرد . همچنین به این وسیله می شود به جای نابودی ذخایر آب زیر زمینی و بستر کشاورزی بوسیله کشت برنج به چشم انداز کشاورزی استان کرمانشاه امیدوار شد.
پریا امیری پریان
دیدگاه