به گفته مدیرپایگاه میراث جهانی بیستون وجود برخی از مشکلات مانع از آن شده تا امکان بازدید مردم از کتیبه داریوش امکانپذیر باشد.
صامت اجرایی، از کتیبه داریوش به عنوان سند مهم تاریخ بشریت یاد کرد و افزود: متاسفانه علیرغم اهمیت این اثر ارزشمند باستانی، تاکنون امکان بازدیدِ از نزدیک آن برای عموم مردم فراهم نشده است.
وی در خصوص موانعی که باعث شده تا مردم نتوانند کتیبه داریوش را از نزدیک ببینند، گفت: هرچند ما هم علاقمندیم که حداقل در هر هفته یک روز را به این امر اختصاص دهیم که مردم بتوانند از نزدیک این اثر باستانی را ببینند، اما این کار مستلزم در نظر گرفتن برخی ملاحظات است.
مدیر پایگاه جهانی بیستون با تاکید براینکه حفظ این اثر باستانی و نگهداری از آن اولویت مهم است، اظهار کرد: حدود ۲۵۰۰ سال پیش داریوش هخامنشی دستور داد تا شرح غلبهاش بر یاغیان را در دل کوه بیستون و در ارتفاعی از سطح زمین حکاکی کنند تا به دست آیندگان برسد.
وی ادامه داد: این پادشاه هخامنشی از همان ابتدا با خلق این اثر در ارتفاع به دنبال این بود تا آن را برای آیندگان حفظ کند و نگذارد خدشه ای به آن وارد شود، بنابراین اگر ما می خواهیم که امکان بازدید عموم از آن فراهم شود، باید زمینه ای را فراهم کنیم که هیچ خدشه و آسیبی به اثر وارد نشود.
اجرایی با بیان اینکه در حال حاضر با امکانات موجود پایگاه جهانی امکان بازدید عموم از کتیبه داریوش فراهم نیست، عنوان کرد: برای اینکه مردم بتوانند این اثر را از نزدیک ببیند و از طرفی از آن هم محافظت های لازم را داشته باشیم که صدمه ای به آن وارد نشود، نیازمند نیروهای آموزش دیده هستیم و این درحالیست که درحال حاضر با کمبود شدید نیرو مواجه بوده و حق اضافه کردن هیچگونه نیروی جدیدی را هم نداریم. اگر هم بخواهیم از بخش خصوصی استفاده کنیم، مجوز آن را نداریم و نیاز به مجوز هیات امنای مجموعه دارد که هنوز ابلاغ هیات امنایی آن به دست ما نرسیده است.
وی توضیح داد: این نیروهای آموزش دیده وظیفه راهنمایی مردم به سمت کتیبه، کنترل بار جمعیتی برای بازدید، تشریح اهمیت این اثر ارزشمند باستانی و محافظت از آن را برعهده خواهند داشت.
مدیر پایگاه جهانی بیستون در ادامه اظهارکرد: باتوجه به اهمیت این کتیبه ۲۵۰۰ ساله از دهه های گذشته مطالعات باستان شناسی مختلفی روی آن صورت گرفت که باتوجه به اینکه این اثر در ارتفاع قرار گرفته، باستان شناسان مجبور بودند داربست هایی را مقابل آن نصب کنند.
وی ادامه داد: طبق اسنادی که بدست ما رسیده، از حدود ۷۰ سال پیش تاکنون داربست هایی مقابل این اثر تاریخی نصب شده تا باستان شناسان بتوانند روی آن مطالعاتی داشته باشند و از طرفی اقدامات حفاظتی روی آن انجام گیرد.
اجرایی تصریح کرد: اخیرا مقاوم سازی این داربست ها را انجام داده ایم و پلکانی را هم طراحی کرده ایم که دسترسی به آن را راحت تر کند و اگر زمینه بازدید مردم از آن فراهم شد، مشکلی نداشته باشیم.
وی یادآور شد: البته برای کنترل بار جمعیتی همانند آثار مشابهی که در دنیا وجود دارد، باید یک ورودی جدا برای بازدید از آن در نظر گرفته شود، در غیراینصورت با حجم زیادی از افرادی مواجه می شویم که می خواهند از آن بازدید داشته باشند و این مسئله اثر را در معرض خطر قرار می دهد/ایسنا
دیدگاه