معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با تاکید بر اینکه کمبود پزشک متخصص و فوق تخصص در استان نداریم، گفت: مشکل عدم اجرای مناسبت نظام ارجاع و پزشک خانواده است که موجب شده مردم برای یک درد کوچک به پزشکان متخصص و فوق تخصص مراجعه کنند.
دکتر پرویز صوفیوند به مناسبت روز پزشک (اول شهریور) با اشاره به وجود بیش از ۲۰۰۰ پزشک در استان گفت: از این تعداد حدود ۸۳۰ نفر پزشک متخصص و فوق تخصص، ۷۳۵ نفر پزشک عمومی و ۴۳۶ نفر دندانپزشک هستند.
وی افزود: این آمار نشان میدهد در حالیکه به ظاهر کمبود پزشک در استان مشاهده میشود و مردم ماهها در صف انتظار برخی پزشکان میمانند، اما در حقیقت ما کمبود پزشک نداریم و صفهای طولانی انتظار تنها به دلیل مشکلاتی است که در نظام ارجاع و نظام پزشک خانواده وجود دارد.
صوفیوند گفت: در حال حاضر بسیاری از مردم برای کوچکترین مشکل و درد به پزشکان متخصص و فوق تخصص مراجعه میکنند و برخی حتی به پزشکان متخصص و فوقتخصص معمولی اکتفا نکرده و تمام تلاش خود را بکار میگیرند که تنها به پزشکان معروف مراجعه کنند که این امر موجب شده در مطب این پزشکان شاهد صفهای طولانی و نوبتهای چند ماهه باشیم و از طرف دیگر مطب سایر پزشکان چندان مراجعه کننده نداشته باشد.
صوفیوند با تاکید بر لزوم اجرای درست نظام ارجاع و پزشک خانواده گفت: با اجرای درست این طرح، نیازی نیست که یک بیمار برای یک فشار خون ساده به فوق تخصص و جراح قلب مراجعه کند و یا یک نفر برای دیابت که روش درمان آن کاملا شناخته شده است، منتظر نوبت فوق تخصص غدد بماند.
این مسئول گفت: اگر این طرح به درستی اجرا شده و از طرفی فرهنگسازی لازم در میان مردم صورت گیرد، قطعا بسیاری مشکلات حل شده و بسیاری از کمبودهایی که در زمینه وجود پزشکان متخصص و فوق تخصص به چشم میخورد، رفع میشود.
وی با اشاره به اجرای طرح پزشک خانواده برای بخشی از جامعه، در خصوص عدم ویزیت مردم توسط پزشکان این طرح گفت: در مواردی که پزشک خانواده بیمار را ویزیت نکرده و تنها به او یک “کُد” جهت مراجعه به متخصص میدهد، این امر یک تخلف بارز است و مردم باید این تخلفات را گزارش کنند.
صوفیوند گفت: مردم باید خودشان هم مطالبه گر باشند و زمانی که پزشک خانواده آنها تنها حق ویزیت را دریافت کرده و از معاینه آنها سرباز میزند، باید به مراکز مربوطه از جمله سامانه ۱۹۰، حوزه نظارت بر درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، بیمه سلامت و … این تخلفات را گزارش دهند.
صوفیوند در ادامه با اشاره به کمبود پزشک در چند رشته تخصصی گفت: در برخی تخصصها مانند متخصص بیهوشی حقیقتا کمبودهایی وجود دارد، چرا که پزشکان عمومی تمایلی به تحصیل در این رشته تخصص ندارند و همین امر موجب شده در این زمینه کمبودهایی در کشور و استان داشته باشیم.
وی افزود: این رشته تخصصی تنها در بیمارستان و اتاق های جراحی فعالیت داشته و فعالیت آنها مستلزم هماهنگی با سایر پزشکان است و به همین دلیل میل و رغبت کمتری برای تحصیل در این رشته تخصصی وجود دارد و نیاز است برای رفع این مشکل وزارت بهداشت مشوق هایی برای تحصیل در این رشته قرار دهد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه با بیان اینکه هزینه درمان در ایران ارزان است، گفت: در مقایسه با بسیاری کشورهای جهان، هزینه های درمان در ایران ارزان است.
وی افزود: در بسیاری موارد شاهدیم که یک بیمار برای درمان بیماری خود در فاصله کوتاه زمانی و بعضا در یک روز به چندین متخصص و فوق تخصص مراجعه می کند که در هیچ کجای جهان اینگونه نیست.
صوفیوند گفت: در بسیاری کشورها به دلیل هزینههای بالای درمان، نظام ارجاع به طور دقیق اجرای میشود تا مردم در مراجعه به متخصص و فوق تخصص مجبور نشوند هزینه بالایی پرداخت کنند.
وی افزود: در بسیاری کشورها اول بیماران باید به پزشک عمومی مراجعه کرده و با هزینه کمتر نسبت به متخصص و فوق تخصص تحت معاینه قرار گیرند و در صورت نیاز، به تخصص های بالاتر ارجاع میشوند، اما در ایران به دلیل هزینههای ارزان درمان، برخی بیماران در مدتی کوتاه به مطب چندین پزشک متخصص و فوق تخصص مراجعه کرده و چندین آزمایش و رادیولوژی و … انجام میدهند.
صوفیوند گفت: اگر پزشک خانواده و نظام ارجاع به درستی اجرا شود، هم مشکل کمبود پزشک رفع می شود، هم جامعه پزشکان راضی خواهند بود و هم مردم نیاز کمتری به مراجعه به متخصص و فوق تخصص خواهند داشت./ایسنا
دیدگاه