سبزیجاتی همچون انواع کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم پیچ، گل کلم و کلم قمری دارای ترکیبات ضدسرطان بسیار قوی هستند که در این میان کلم بروکلی بیشترین اثر ضد سرطانی را دارد. مواد ضدسرطان در جوانههای کلم بروکلی بسیار بیشتر از بروکلی رسیده و در کلم بنفش چندین برابر بیشتر از کلم سفید است. معمولا نیترات در سبزیهای بوتهای همچون انواع کاهو و کلم اندوخته میشود ولی میزان آن در سبزیجات تابستانی کمتر از سبزیجات زمستانی و مقدار آن در انواع کلم متفاوت است. کلم قرمز بیشترین نیترات، کلمپیچ نیترات متوسط و گل کلم، کلم بروکلی و کلم بروکسل کمترین میزان نیترات را دارد.
کلم بروکلی را جایگزین شیر نکنید
کلم بروکلی حاوی کلسیم است، دسترسی زیستی به کلسیم آن بالا و حتی ۶۰ درصد بیشتر از شیر است و بهخوبی میتواند جذب بدن شود. همین موضوع باعث شده که امروزه خیلی از افراد با این تصور، مصرف سبزیجات و مغزهای آجیلی را به عنوان منابع کلسیمی مناسب جایگزین شیر و لبنیات کنند اما نکته مورد توجه اینکه برای تامین کلسیم مورد نیاز روزانه بدن از کلم بروکلی باید میزان بسیار زیادی از این سبزی مصرف شود و عملا مصرف این حجم کلم بروکلی که چیزی حدود یک کیلوگرم در روز میشود در مقایسه با دو لیوان شیر، عواقب گوارشی ناگواری برای مصرفکننده به همراه دارد. ضمن اینکه لبنیات علاوه بر کلسیم حاوی مواد مغذی دیگری نظیر پروتئین، ویتامین، املاح معدنی و… است که در کلم بروکلی چنین ترکیباتی به میزان محدود وجود دارد.
مراقب گواترزا بودن کلم باشید
یکی از نکاتی که نباید بیش از حد به آن حساسیت نشان داد، گواترزا بودن اعضای خانواده کلم است. با توجه به اینکه کلم میتواند در مرحلهای از جذب و متابولیسم ید تداخل ایجاد کند، بهتر است این سبزی به اندازه مصرف شود و افرادی که مشکل کمکاری تیروئید دارند؛ کلم و همچنین شلغم را همراه با داروهای تجویزشده تیروئید مصرف نکنند. به گفته حکمای طب سنتی، کلم برای گرممزاجان مناسب نیست و باعث ایجاد حرارت و گرمی بیش از حد، خوابهای پریشان، نفخ، غلظت و فشار خون بالا میشود.
این کرمهای مخملی
گاهی در موقع شستوشوی کلم بروکلی، متوجه کرمهای ریزی که اغلب سبز مخملی، روشن یا الماسیرنگ هستند، میشویم که اینها لارو پروانههای سفید یا لارو بیدهای قهوهای و خاکستری هستند. علاوه بر این کرمها، ممکن است شتههایی هم دیده شود که خوردن تصادفی این آفات همراه کلم بروکلی برای سلامت هرگز آسیبزا نبوده و باعث انتقال بیماری نمیشود؛ چون حاوی باکتریهای بیماریزا نیستند. برای رهایی از این مهمانان ناخوانده، بهتر است کلم بروکلی را خرد و به مدت ۲۰ دقیقه داخل آبجوش حاوی نمک گذاشته، سپس بهخوبی آبکشی و مصرف کنید.
دیدگاه