براساس آمارهای اخیر، کرمانشاه یکی از استانهای با بیشترین درصد تحقق هدفگذاری اشتغال سال ۱۴۰۲ بوده است اما اینکه چرا این وضعیت اشتغالزایی کمتر در زندگی مردم تاثیر خود را نشان می دهد چند دلیل عمده دارد که اصلیترین آن انباشت چند ساله تعداد بیکاران است.
بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده از نرخ بیکاری، کرمانشاه هنوز هم از بیکارترین استانهای کشور است موضوعی که مردم آن را با گوشت وخون خود احساس میکنند و هر خانوادهای حداقل یک یا دو جوان بیکار و البته متاسفانه تحصیل کرده دارد.
نرخ بیکاری بین دانش آموختگان دانشگاهی بالا است و این امر نگرانیها را دو چندان میکند.
طی چند وقت اخیر خبرهای خوبی از ایجاد اشتغال در کرمانشاه به گوش رسید، از کاهش بی سابقه نرخ بیکاری کرمانشاه در فصل زمستان سال گذشته تا امروز که کرمانشاه یکی از استانهای با بیشترین درصد تحقق هدفگذاری اشتغال سال ۱۴۰۲ بوده است.
اما نکته آنجاست که حتی به اذعان برخی مسئولین نرخ بیکاری بالای کرمانشاه چند دهه قدمت دارد، مزمن شده و به این سادگی ریشهکن و درمان نمیشود.
وقتی که با نرخ بالای بیکاران استان که بیش از ۱۰۰ هزار نفر است مواجهیم و از سوی دیگر هم به تدریج با پایان تحصیل دانشجویان به جمعیت بیکاران فارغالتحصیل اضافه میشود، کاهش چند درصدی بیکاری و تحقق هدفگذاری اشتغال کمک چندانی نخواهد کرد اما به هر حال گامهای خوبی برای شروع کار است.
بنا به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان، کرمانشاه در سه ماهه امسال رتبه چهارم تحقق تعهد اشتغال را بین استانهای کشور به خود اختصاص داده است.
مختار احمدی در گفت و گو با طلوع کرمانشاه، با اشاره به اینکه برای سال ۱۴۰۲ تعهد ایجاد ۳۴ هزار و ۵۱۷ فرصت شغلی را در استان داشتیم، گفت: تا پایان خرداد ماه براساس آمار ثبت شده در سامانه رصد میزان اشتغالی که در استان ایجاد شده پنج هزار و ۱۵۰نفر است.
وی میانگین درصد تحقق تعهد اشتغال استان در بهار امسال را ۱۵ درصد اعلام کرد که از این حیث استان چهارم کشور هستیم.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه بیشترین درصد تحقق اشتغال بین شهرستانهای استان را نیز به ترتیب مربوط به کنگاور، جوانرود و سنقر وکلیایی با ۲۲ درصد، ۱۹ درصد و ۱۷ درصد اعلام کرد.
احمدی افزود: درصد تحقق اشتغال در شهرستان کرمانشاه نیز ۱۷ درصد است.
وی بیشترین اشتغال ایجاد شده از سوی دستگاههای استان را نیز مربوط به صنعت، معدن و تجارت با یک هزار و۴۲۸نفر، جهاد کشاورزی با یک هزار و ۱۴۴نفر و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با ۴۷۵ نفر اعلام کرد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: از نظر درصد تحقق تعهد نیز راهداری و حمل و نقل جادهای با ۱۸۹ درصد، شرکت گاز با ۱۱۸ درصد و اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات با ۹۷ درصد بیشترین میزان تحقق اشتغال را داشتند.
احمدی همچنین اشارهای هم به راستی آزمایی مشاغل ثبت شده در سامانه رصد داشت که این راستی آزمایی به چند شیوه انجام میشود که شامل نظارت از طریق ارتباطی تلفنی، نظارت میدانی، نظارت توسط مراکز کارهایی و … است.
ملاک واقعی اشتغال باید براساس افراد بیمه شده باشد
اما اینکه چرا این وضعیت اشتغالزایی کمتر در زندگی مردم تاثیر خود را نشان می دهد چند دلیل عمده دارد که به گفته یک کارشناس اقتصادی اصلیترین آن انباشت چند ساله تعداد بیکاران است.
زهرا سهیلی در گفت و گو با طلوع کرمانشاه با بیان اینکه قدمت نرخ بیکاری کرمانشاه بیش از پنج دهه است، افزود: به علاوه طی سالهای اخیر به دلیل مشکلات متعددی از جمله شیوع بیماری کرونا، مشکلات اقتصادی بنگاههای تولیدی و … با ریزش نیروی کار نیز مواجه بودیم.
وی معتقد است، اشتغالی که در سامانههای آماری کشور ثبت میشود اشتغال خالص نیست و ریزشهای نیروی کار را در بر نمیگیرد.
این تحصیل کرده رشته اقتصاد به این موضوع نیز اشاره کرد که تعدادی از اشتغال ایجاد شده از سوی دستگاهها مربوط به شرکتهای پیمانکاری در پروژههای موقت است که دائمی نبوده و بعد از مدتی به پایان میرسد.
*وی تاکید کرد: با قوانین جدید کشور مبنی بر تعیین تکلیف نیروهای قراردادی، تعدادی از آمار اشتغال ثبت شده نیز معمولا مربوط به افراد تبدیل وضعیت شده است که اشتغال جدید محسوب نمیشود.
سهیلی اضافه کرد: از سوی دیگر آمار مشاغل خانگی بر پایه تسهیلات پرداخت شده نیز گاهی در اشتغال ثبت شده در سامانه رصد وارد می شود اما این افراد فقط چند ساعت در روز مشغول به کار هستند و گاهی بیمه هم ندارند.
وی با بیان اینکه ملاک واقعی اشتغال باید بر اساس افراد بیمه شده باشد، یادآور شد: البته این شیوه ارزیابی اشتغال تنها مختص به کرمانشاه نبوده و مربوط به سراسر کشور است.
پریا امیری پریان-خبرنگار طلوع کرمانشاه
دیدگاه