نزدیک به پنج سال است که وعده راه اندازی بخش پیوند قلب در کرمانشاه هرسال داده می شود و هنوزهم بیماران مبتلا به مرگ مغزی برای اهدای عضو به استان هایی همچون تهران و شیراز منتقل می شوند که بی شک برای خانواده آنان سختی های متعدد به همراه دارد.
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه که از مراکز معتبر کشور است و به عنوان مرکزی پیشرو در زمینه آموزش و خدمات معرفی شده و پذیرای بیماران متعدد غرب کشور است برخی خدمات دیگر کلانشهرها را ندارد که می توان به نبود شرایطی برای پیوند قلب و کبد اشاره کرد و تلاش ها برای اینکه به عنوان مرکز فراهمآوری اعضاء پیوند در غرب کشور مطرح باشد هنوز بی نتیجه مانده است.
در سال ۹۷ و از سوی مسئولان پیشین این دانشگاه و مرکز فراهم آوری اعضاء پیوند اعلام شد که تلاش های موثری برای راه اندازی بخش پیوند قلب در این کلانشهر انجام شده تا دیگر خانواده این بیماران متحمل هزینه های بالا نشوند و در سال گذشته نیز دکتر«قباد محمدی» رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه عنوان کرد؛ «تمهیدات لازم برای انجام پیوند قلب در کرمانشاه انجام شده و دستگاه های مورد نیاز نیز به بیمارستان امام علی کرمانشاه منتقل شده است».
یکسال از این وعده گذشت و همچنان خبری از راه اندازی نیست تا اینکه باز هم رییس دانشگاه در نشست خبری که در فرودین ماه جاری برگزار شد زمزمه راه اندازی این بخش را تکرار کرد و گفت: «این مرکز امسال در محل بیمارستان امام علی(ع) کرمانشاه راه اندازی می شود.
و دراین زمینه تمامی امکانات فراهم شده و تنها فوق تخصص یا فلوشیپ بازتوانی قلب نیاز داشتیم که یک نفر در این زمینه جذب شده است».
از سوی دیگر مسئولان از روند آهسته اهدای عضو در این استان گله دارند و اگر نگاهی به آمار سالیان اخیر بیندازیم این میزان یا با کاهش چشمگیری مواجه است و یا در مقایسه با دیگر کلانشهرها سهم اندکی دارد که علل آن تنها به فرهنگ و نوع نگرش برخی از خانواده های کرمانشاهی برای اهدای عضو ارتباط ندارد و بی شک نبود تجهیزات پیوند به ویژه قلب و کبد در کرمانشاه و در نتیجه دغدغه های سفر و انتقال بیماران به دیگر استان ها تاثیرگذار است.
میزان جمعیت در تسریع اهدای عضو تاثیرگذار است
در همین راستا کارشناس پیوند اعضای دانشگاه علوم پرشکی کرمانشاه در گفتگو با طلوع، با بیان اینکه همه بیماران مبتلا به مرگ مغزی که شرایط اهدای عضو را دارند برای انجام جراحی به بیمارستان امام خمینی(ره)تهران منتقل می شوند، گفت: پیوند قلب و کبد در کرمانشاه انجام نمی شود و تنها پیوند کلیه آنهم از فرد زنده به زنده، پیوند مغز استخوان بیماران سرطانی و قرنیه در بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه انجام می شود.
سینا معقولی با بیان اینکه رایزنی برای راه اندازی بخش پیوند قلب در کرمانشاه انجام شده، افزود: راه اندازی این بخش زمانبر است که در صورت تحقق بیشتر اهدای اعضای بیماران مبتلا به مرگ مغزی در همین کرمانشاه انجام می شود.
ویدر پاسخ به اینکه چرا روند اهدای عضو در استان به کندی صورت می گیرد، افزود: بخشی از این موضوع به میزان جمعیت برمیگردد به عنوان مثال یزد، شیراز، تهران، تبریز و مشهد رتبه های بالای اهدای عضو ایران را دارند که چندین برابر کرمانشاه است و میزان جمعیت یکی از دلایل اصلی آنست.
وی معتقد است، بخش دیگر این حرکت آهسته به فرهنگ سازی و نوع نگرش کرمانشاهیان به این قضیه ارتباط دارد و برخی خانواده ها به بازگشت بیمار مبتلا به مرگ مغزی امیدوار هستند و هنگامی که امید خود را از دست می دهند و به اهدا رضایت می دهند دیگر دیر شده و فرصت طلایی برای پیوند از دست رفته است.
از ابتدای امسال درمورد اهدای عضو داشته ایم
در ادامه مسئول بیماریهای خاص و پیوند اعضا دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در گفتگو با طلوع با بیان اینکه از ابتدای سالجاری تاکنون دو مورد اهدای عضو در کرمانشاه انجام شده، افزود: مورد اول «دیانا سعادتمند» نام کودکی ۱۹ماهه از شهرستان گیلانغرب بود که به عنوان جوانترین اهدای عضو ایران معرفی شد که قلب، کلیه و کبد وی اهدا شد.
دکتر بهنام روندی ادامه داد: «احسان کاظمی» دومین فرد اهداکننده بود که به دلیل مرگ مغزی، کبد و کلیه وی اهدا شد.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته تنها پنج مورد اهدای عضو در استان صورت گرفته، افزود: با این وجود اگر بخواهیم اهدای عضو استان در ۶ماه اخیر را بررسی کنیم باید گفت که رشد صددرصدی داشته است و در این مدت زمانی پنج مورد اهدای عضو داشته ایم.
این کارشناس در پاسخ به این سوال که برای ترغیب کرمانشاهیان به فرهنگ اهدای عضو چه اقدامی انجام داده اید، گفت: از طریق صدا و سیما و چاپ بنر در این زمینه تبلیغ و اطلاع رسانی می کنیم و از سوی دیگر هزینه های بیمارستانی اهداکنندگان را رایگان کرده ایم و یک قطعه قبر رایگان به آنان اهدا می کنیم و تندیس جان بخشی به خانواده آنان تعلق می گیرد.
روندی اضافه کرد: با افتتاح انجمن ایرانیان در کرمانشاه وضعیت رو به بهبودی خواهد رفت که مدیرعامل آن مهندس مرادی است که دختر ۱۸ساله وی که در چهارسال گذشته بر اثر تصادف مبتلا به مرگ مغزی شد از اهداکنندگان بوده است و باتوجه به اینکه مدیران شهری کرمانشاه اعضای این انجمن هستند، میتوانم از امکانات ادارات مختلف جهت فرهنگ سازی اهدای عضو بهره بریم.
گزارش از زهره کریم زاده
دیدگاه