درد فلاکت در کرمانشاه رشد کرده و مسئله ساز شده است، نمایندگان مجلس و استاندار می توانند از دولت برای رهایی از این وضعیت، بودجه طلب کنند تا اقدام ماندگاری از خود به یادگار بگذارند.
یکی از نگرانی های این روزهای مردم کرمانشاه در کنار سایر دغدغه هایی که روزانه با آن ها دست و پنجه نرم می کنند،حال ناخوش احوالی است که نیاز به اورژانس و رسیدگی سریع دارد خصوصا از زمانی که از سوی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی شاخص فلاکت و امنیت سرمایه گذاری در استان آماری ارائه شده است که بیش از گذشته، از وخیم بودن حال کرمانشاه خبر داده است.
حال مردم این شهر نیازی به گفتن ندارد زیرا با گوشت و پوست خود این شرایط را لمس می کنند به قولی چیزی که عیان است،چه حاجت به بیان است.
آمارهای ارائه شده توسط مرکز آمار در کشور بعنوان مرجع رسمی، خود گویای فلاکت بار بودن شاخص فلاکت در استان کرمانشاه است.
در همین رابطه خبرنگار طلوع بر آن شد تا این فلاکت را از منظر اقتصادی و اجتماعی بررسی کند که در ادامه به آن پرداخته ایم.
علی حیات نیا، دکترای اقتصاد و استاد دانشگاه در این رابطه به طلوع، گفت: شاخص فلاکت از مجموع شاخص نرخ تورم و نرخ بیکاری بدست می آید و هر اندازه نرخ عدد شاخص تورم بیشتر باشد نشان دهنده فقر و محرومیت بیشتر در یک کشور و منطقه است.متاسفانه استان کرمانشاه در سال های اخیر و بخصوص در ماه های اخیر طبق آمارهایی که اعلام شده است از نظر هر دو شاخص(تورم و بیکاری)در وضعیت نامناسبی قرار دارد و از مجموع این دو شاخص شاخص فلاکت بالایی را برای استان کرمانشاه به وجود آورده است.
وی ضمن اشاره به عوامل موثر بر شاخص فلاکت در استان کرمانشاه ادامه داد: نامناسب بودن فضای کسب و کار و همچنین نبود فرصت های شغلی و از طرف دیگر عدم تولید استان در زمینه بعضی از محصولات و بالا بودن هزینه های حمل و نقل این محصولات،عدم وجود فضای مناسب برای تولید و سرمایه گذاری باعث شده است که معمولا ما در استان کرمانشاه شاهد جذب سرمایه ها نباشیم.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: به نحوی که در کرمانشاه فضای مناسبی برای جذب و ایجاد فرصت ها برای سرمایه گذاری،تولید و اشتغال به وجود نیامده است.
وی اظهار داشت: در سال های اخیر به علت خروج سرمایه ها و مشکلاتی که در سطح کلان کشوری به وجود آمده است این موضوع در استان کرمانشاه به شکل شدیدتری خودش را نشان داده است.
حیات نیا گفت:به علت زیر ساخت های نامناسبی که در گذشته بوده و از طرفی عدم تنوع در اقتصاد استان و عدم شکل گیری و تشکیل نشدن سرمایه های جدید بعلاوه نرخ جمعیت و ورود متقاضیان کار بویژه دانش آموختگان باعث شده است که عموما هر دو شاخص تورم و بیکاری استان روند رو به رشدی را داشته باشد و در سال های اخیر جز استان های اول کشور از نظر بیکاری شده ایم.
وی در خصوص آمار مرکز پژوهش های دفتر تحقیق در مجلس شورای اسلامی گفت:طبق گزارش این مرکز امنیت سرمایه گذاری در استان کرمانشاه مناسب نیست، برای شناخت امنیت سرمایه گذاری،مرکز پژوهش های مجلس بخشی زیر شاخه ها و شاخص ها را تعریف کرده است که بر مبنای آن استان ها رتبه بندی می شوند.
حیات نیا تاکید کرد:مواردی مثل فقر،بیکاری و تورم در ارتباط با هم و در یک سیکل هستند به نحوی که استان را در شاخص فلاکت و امنیت سرمایه گذاری در وضعیت نامناسبی قرار داده است.در زمانی که در استان نرخ بیکاری و جمعیت زیاد است و از طرف دیگر به علت عدم سرمایه و تولید خوب،بزهکاری،آمار ناامنی ها و مسائل آسیب های اجتماعی هم زیاد می شود و اثر خودش را بر امنیت سرمایه گذاری می گذارد.
دولت باید مشوق ها و ظرفیت های جدید برای تولید تعریف کند
حیات نیا اظهار داشت: فکر می کنم دولت باید اقدامات اساسی و ویژه ای برای بهبود شاخص ها در استان کرمانشاه انجام بدهد و در همین راستا باید مشوق ها و ظرفیت های جدید را برای تولید و سرمایه گذاری در استان تعریف کند.
وی افزود: از طرف دیگر خود مردم استان هم باید در بحث تولید و کار آفرینی فعالیت داشته باشند و باید بتوانند از مواهب طبیعی و پتانسیل هایی که در استان وجود دارد استفاده کنند.
این استاد اقتصاد گفت:به نظر می رسد تا زمانی که شرایط برای سرمایه گذاری و تولید بهبود پیدا نکند ما نمی توانیم شاخص فلاکت و امنیت سرمایه گذاری در استان کرمانشاه را ارتقا بدهیم ،این موضوع نیازمند یک عزم ملی، استفاده از تمام ظرفیت های سرمایه ای و انسانی در استان است به اضافه استفاده از قابلیت های طبیعی که می شود در کرمانشاه از آن ها استفاده کرد.
مردمانی که خالق رقم خوردن چهره ایی نازیبا برای کرمانشاه می شوند
در ادامه علیرضا قاسمی مدرس دانشگاه و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد گفت:میزان بیکاری در استان کرمانشاه بالاست و به طبع شاخص فلاکت اجتماعی بالایی را هم تجربه می کنیم.
در حال حاضر پنج استان در کشور داریم که از لحاظ میانگین فلاکت کشوری و فلاکت اجتماعی در وضعیت بدی قرار دارند و صد افسوس استان کرمانشاه جز آن هاست.
به گفته وی، این قضیه اصلا خوشایند نیست،دولت باید قطعا برنامه های منطقه ای و استانی در کنار برنامه های سراسری کاهش تورم را در اولویت داشته باشد.
وی استان های کرمانشاه و لرستان را جز استان هایی دانست که از لحاظ بیکاری در صدر کشور قرار دارند به طوری که این دو استان در ربودن رتبه یک بیکاری در کشور گاهی بر هم دیگر پیشی میگیرند.
قاسمی افزود:استان کرمانشاه به دلایلی از جمله نداشتن ساختار صنعتی توسعه یافته همواره دارای دو دسته جمعیت است،جمعیت بیکار آن که به علت عدم وجود امکانات مهاجرت می کنند و دسته دوم جمعیتی که شرایط مهاجرت را ندارند،می مانند و خالق رقم خوردن چهره ایی نازیبا برای کرمانشاه می باشند.
قاسمی ضمن اشاره به جمعیتی با عنوان بیکار پنهان گفت:کسانی که از دانشگاه فارغ التحصیل شده اند و با مدارک مختلف میوه فروش،راننده و بوتیک دار هستند و شاغل بحساب می آیند، در واقع بیکاران پنهان بحساب می آیند.
این استاد دانشگاه ضمن برشمردن مراکز صنعتی استان گفت:بافت منطقه کرمانشاه هنوز یک بافت نیمه سنتی و نیمه صنعتی دارد و این تعداد مراکز صنعتی جوابگوی نیروی جوان،تحصیلکرده و در جستجوی کار نیست و به واسطه بافت سنتی و کشاورزی استان هنوز روحیه کار آفرینی و سرمایه گذاری در کرمانشاه توسعه پیدا نکرده است.
این استاد دانشگاه گفت:تا زمانی که شرایط اقتصادی استان در وضعیت نرمال و قابل قبولی قرار نگیرد انتظار اینکه آسیب های اجتماعی در این شهر کاهش پیدا بکند، انتظار غیرمنطقی است.
قاسمی تاکید داشت:اگر مردم استان بتوانند از راه مشروع و قانونی معیشتی برای خود پیدا بکنند هرگز ریسک زندان،شلاق و جریمه نقدی را به جان نمی خرند و تا زمانی که شرایط مساعدی وجود ندارد و همچنین امید و راه خروجی وجود نداشته باشد قطعا به جمع بزه استان، افرادی اضافه خواهند شد که تاکنون مرتکب بزه اقتصادی و آسیب های اجتماعی نشده اند، البته با چهره های جدید و اعضای جدید.
وی هشدار داد در این شرایط فلاکت اقتصادی،تورم و فقر استان می توان انتظار داشت که باندهای بزهکاری و جریان هایی که احتیاج به نیروهای جدید برای خلاف های خود دارند در این شرایط سخت افرادی را بسمت خود و اهداف پلید خود بکشانند.
قاسمی افزود:در این شرایط شاهد هستیم جوان ها مرتکب جرایمی می شوند که در ۱۰ سال آینده در این نسل نهادینه می شود و این یعنی یک جای کار بد جوری می لنگد پس چه خوشمان بیاید چه بدمان بیاید،چه موافق و چه مخالف باشیم،چه اصولگرا و چه اصلاح طلب این دردی است که رشد کرده است،برجسته شده است و احتیاج به درمان فوری دارد زیرا ریشه دوانده است و خیلی مسئله ساز شده است و باید در اولویت برنامه ریزی ها در سطح منطقه قرار بگیرد و حتما مورد توجه قرار بگیرد تا امنیت اجتماعی را بدنبال خود بیاورد.
این استاد دانشگاه اضافه کرد:طبق آمار مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی،استان کرمانشاه از لحاظ مصونیت جان و مال شهروندان از تعرض در رتبه ۶ کشوری قرار گرفته است،وی ضمن بیان این نکته که این موضوع نتیجه تحقیق خود دولت است و از طرف یک سازمان رسمی و در داخل انجام گرفته است و این تحقیق از طرف خارجی ها و دشمنان انقلاب نبوده است.
وی یادآور شد، زمانی که به این پازل نگاه می کنیم می بینیم حال کرمانشاه مانند حال و روز یک بیمار سرطانی است که در وضعیت خوش خیمی قرار دارد و در خوشبینانه ترین حالت،اینکه باید سریع و شدیدا شیمی درمانی بشود و در این شرایط یک روز هم دیر است و در درمان باید جز اولویت ها باشد.قاسمی گفت:وضعیت استان کرمانشاه شاید هنوز به مرحله ی حاد نرسیده است اما زمانی که این شرایط از حالت آستانه بگذرد و چشم اندازی هم برای برون رفت از آن نباشد شرایط از آستانه کنترل می گذرد.
قاسمی افزود:کسانی که در کرمانشاه برنامه ریز امور اقتصادی و اجتماعی هستند حداقل می توانند از تجربه موفق استان های دیگر در جهت سامان دادن به کرمانشاه استفاده بکنند و تلاش شود تا جز نیمه خالی ها نباشیم.
وی ادامه داد:حالا که آسمان همه جا آبیست و همه جای ایران مرز جمهوری اسلامی است؛چگونه است که در دیگر استان ها شرایط خوب اقتصادی،زندگی،رفاه و آسایش برای مردم و جوانان فراهم است اما با استان کرمانشاه شبیه فرزند یتیمی که هیچ حامی ندارد و کسی هم مسئولیت آن را بر عهده نمی گیرد رفتار می شود.
قاسمی خاطر نشان کرد:نمایندگان مجلس و استاندار می توانند بودجه ای برای خلاص شدن از این وضعیت اختصاص بدهند و از دولت طلب کنند زیرا قدرت چانه زنی در این خصوص را دارند.
با این کار هم باعث تثبیت موقعیت اجتماعی خود می شوند و هم اقدام مثبت و ماندگاری از خود به یادگار می گذارند و بقول این ضرب المثل معروف «ز تعارف کم کن و به مبلغ افزا»، مسئولین کمتر شعار بدهند و بیشتر عمل بکنند زیرا همه چیز عیان است و حق مردم این استان است که طعم رفاه و آسایش را بچشند.
گزارش از منیر اضمحالیخبرنگار طلوع کرمانشاه
دیدگاه