جمعه, ۷ دی , ۱۴۰۳ Friday, 27 December , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 21830 تعداد نوشته های امروز : 0×

آخرین خبرها

تغییر نام خیابان بیستون منتفی است نشست روسای شوراها به تقویت حکمرانی شهری کمک می‌کند برف و باران استان کرمانشاه را فرا می‌گیرد چرا محور گردشگری زمستانی کرمانشاه شکل نمی‌گیرد؟ تاکید بر گذر از حکمرانی دولتی به حکمروایی شهری در مدیریت شهرها ۶ فایده مهم ویتامین E برای مردان پیگیری مطالبات مردمی کرمانشاهیان در سامانه «سو» آقای استاندار، فکری به حال صنعت ویران کرمانشاه بکنید/ لزوم ورود مدیران تازه‌‌نفس به بخش صنعت صافکاری با دستان ظریف زنانه!/آرزو ثابت کرد که زنان در هیچ حرفه ای کم از مردها ندارند سهل‌انگاری مسئولین در مبارزه با مواد مخدر به هیچ‌وجه قابل قبول نیست حضور شهردار و رئیس شورای شهر کرمانشاه در اجلاس مجمع مشورتی شهرهای کشور در رشت موافقت شورای شهر کرمانشاه با کلیات طرح مجتمع تجاری و خدماتی ارغوان توافق استاندار و بانک شهر برای تکمیل طرح‌های شهرداری کرمانشاه و منطقه آزاد قصرشیرین کرمانشاه آماده بارش برف و باران پس از کاهش مه بازداشت ۴ متهم مالی در مرز پرویزخان سرمای هوا به تنهایی دلیلی برای تعطیلی ادارات و مدارس کرمانشاه نیست ظرفیت پذیرش ۲۵۰کارتن‌خواب در گرمخانه های کرمانشاه/ تعداد معتادمتجاهر در کدام شهرستان کرمانشاه اندک است؟ کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی هزینه سفر به عتبات عالیات/ تمام اعزام‌ها از مرز خسروی انجام می‌شود اختلاف ۲۶ درجه‌ای سردترین و گرم‌ترین نقاط کرمانشاه کاری که نباید هنگام رانندگی در مه انجام داد

نان سالم در کشور نداریم!
24 مرداد 1396 - 11:12
شناسه : 312
11
دکتر مصطفی نچواک: طلوع‌‌کرمانشاه :

مدیرگروه تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه نان قوت غالب جامعه است، گفت: نان در کشور بهداشتی تولید می شود، اما سلامت آن به لحاظ تغذیه ای رعایت نمی‌شود و عملا نان سالم در کشور نداریم.

پ
پ

دکتر مصطفی نچواک  با اشاره به نقش نان در سلامت جامعه، گفت: نان قوت غالب مردم کشور است و هر ایرانی حداقل روزانه یک عدد نان مصرف می‌کند، لذا کیفیت و ارزش تغذیه‌ای نان مصرفی نقش مهمی در سلامت جامعه ایفا می‌کند.

نچواک با بیان اینکه نان سالم به لحاظ تغدیه‌ای باید سه ویژگی داشته باشد، گفت: نان باید از خمیر ورآمدهِ حاوی سبوس زیاد و نمک کم تهیه شده و از طرفی به خوبی پخت شده باشد.

این متخصص تغذیه تصریح کرد: در گذشته نانوایی‌ها از صبح بسیار زود کار خود را آغاز کرده و اجازه می‌دادند که خمیر به اصطلاح ور بیاید، در خمیری که ور نیامده ماده ای به نام “فیتات” وجود دارد که این ماده روی چهار عنصر کلسیم، آهن، روی و منیزیم تاثیر گذاشته و در جذب آنها اختلال ایجاد می‌کند.

وی افزود: متاسفانه در کشور میزان کلسیم، آهن و روی در بدن افراد کم است و در صورتی که مصرف نان هم مانع جذب این عنصرها شود، دردسرساز خواهد شد.

نچواک یادآور شد: عدم وجود روی کافی در بدن موجب کوتاهی قد و بروز برخی سرطان‌ها خواهد شد و عدم وجود کلسیم نیز به طور مشخص بر مسئله ایجاد پوکی استخوان تاثیرگذار است و کمبود آهن نیز کم خوبی را به دنبال دارد.

وی افزود: در همین راستا ضروری است که خمیر نان ورآمده تا فیتات موجود در آن از بین برود، اما متاسفانه شاهدیم که خمیرنان آنگونه که باید ور نمی‌آید و برخی نانوایی‌ها برای پف کردن خمیر به آن جوش شیرین اضافه می‌کنند که این امر موجب از بین رفتن فیتات نمی‌شود.

نچواک مسئله مهم دیگر در بحث خمیر نان را سبوس دار بودن آن ذکر کرد و افزود: نان‌های قدیمی از آرد سبوس دار تهیه می‌شد، به نحویکه رنگ نان سنگک تیره بود، اما امروزه همه انواع نان از جمله نان سنگک از آرد بدون سبوس و سفید رنگ تهیه می‌شود که زیان آور است.

وی افزود: سبوس موجود در نان سرعت جذب نان را کاهش داده و از این طریق سرعت ترشح انسولین را در بدن پایین می‌آورد که این امر برای افراد مبتلا به بیماریهای متابولیک از جمله دیابت حائز اهمیت و مفید است، سبوس همچنین کلسترول خون را کاهش می‌دهد.

این متخصص تغذیه میزان نمک نان را نیز بسیار حائز اهمیت دانست و اظهار کرد: با توجه به اینکه آمار فشار خون در جامعه بالاست، باید کنترل بیشتری بر بحث نمک نان صورت گیرد.

وی با بیان اینکه پخت نان نیز تاثیر بسیاری در کیفیت آن دارد، گفت: پخت نان باید به خوبی صورت گیرد، به طوریکه بخشی از آن سوخته یا خمیر نشود و نان به خوبی پخته شود، زیرا مصرف نان سوخته نیز با مضراتی برای سلامت افراد همراه است.

نچواک با تاکید بر تعریف استاندارد برای نان، گفت: نباید وضعیت بگونه‎‌ای باشد که نان یک نانوایی با نان نانوایی دیگر متفاوت باشد و همه نانوایی‌ها و نان‌های پخت شده در آن باید از استاندارد مشخصی برخوردار باشند.

وی یادآور شد: نان قوت غالب جامعه ایرانی است و نباید به راحتی از بحث سلامت و تغدیه نان گذشت و نباید از این غذای همیشگی ایرانیان غافل شد.

نچواک تاکید کرد: نان در کشور بهداشتی تولید می‌شود، اما سلامت تغذیه‌ای آن لحاظ نمی شود و ما عملا نان سالم یعنی نانی که از آرد ور آمدهِ سبوس دارِ کم نمک تهیه شده و به خوبی نیز پخت شود، نداریم./ ایسنا

دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.