مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از مردم، سازمانهای مردم نهاد و عشایر خواست که در صورت مشاهده نقوش برجسته، موضوع را به این سازمان اطلاع دهند تا اقدام های باستان شناسی بر روی آن ها انجام شود.
تخریب نقش برجسته ثلاثباباجانی
نقش برجسته ثلاثباباجانی اسفندماه ۹۷ با همکاری افراد محلی و یکی از باستانشناسان اداره کل میراث فرهنگی کرمانشاه کشف و مراحل تحقیق، پژوهش، مستندنگاری و نقشهبرداری بر روی اثر به صورت کامل انجام گرفت اما متاسفانه سودجویان و تخریب گران آثار تاریخی حدود ۲ ماه پیش با شناسایی محل اثر با توجه به پرت بودن و امکان سخت دسترسی نیروهای حفاظتی به آن، اقدام به تخریب قسمتی از این نقش برجسته کردند.
این اثر که صحنه پیروزی «ایدین سین» حاکم دولت «سیموروم» را نشان می دهد، یکی از قدیمیترین نقش برجستههای دنیای باستان با قدمت حدود چهار هزار سال است.
شهرستان ثلاث باباجانی با ۳۸ هزار نفر جمعیت در ۱۳۸ کیلومتری غرب کرمانشاه واقع شده است.
ثبت ملی نقش برجسته ثلاثباباجانی
مدیرکل میراث فرهنگی کرمانشاه در باره با این اثر گفت: موقعیت قرارگیری این نقوش و سایر نقش برجسته های پیشتر شناسایی شده در کرمانشاه و کردستان عراق مدارکی از قدیمیترین مرز سیاسی دنیای باستان در سرزمین زاگرس و در اوایل هزاره دوم پیش از میلاد را نشان می دهند.
قادری اعلام کرد: این اداره کل درصدد ثبت ملی و اجرای برنامه های مرمتی و حفاظتی است که به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی و گردشگری برنامه های خاصی را مدون کند.
وی افزود: نقوش برجسته کشف شده جدید به دلیل قرارگیری در منطقه صعب العبور و واقع شدن در میان نیزارها باعث شده تا به امروز از چشم مردم دور بماند.
مدیرکل میراث فرهنگی کرمانشاه عنوان کرد: براساس منابع تاریخی درگیریهای فراوانی بین فرمانروایان بین النهرینی با ساکنان زاگرس نظیر لولوبی ها، گوتی ها، کاسی ها و مادها در این منطقه روی داده است.
قادری اظهار داشت: اثر تازه کشف شده در ارتفاعات ثلاث باباجانی نقش پیروزی شاهی را نمایش میدهد که اسیری به زیرپای وی افتاده و آن شخص در حال التماس کردن نشان داده شده است. در یکی از نقوش برجسته نمادهای مذهبی رایج در بین النهرین حجاری کرده اند. متاسفانه قسمتی از نقش در اثر زلزله سال ۹۶ دچار ریزش شده ولی قابل مرمت و ساماندهی است.
وی یادآور شد: نقوش تقریبا مشابهی از این پادشاه قبلا در داخل سرزمین عراق و استان کرمانشاه با کتیبه شناسایی شده از همین رو با توجه به نظر کارشناسان این نقش می تواند متعلق به زمان همان پادشاه یعنی ایدین سین باشد.
این مسئول گفت: نقش مذکور توسط یکی از کارشناسان باستان شناس این اداره کل و با همراهی یکی از افراد محلی و بومی منطقه شناسایی و معرفی شده است.
سوال از وزیر
«شهاب نادری» نائب رئیس فراکسیون گردشگری مجلس شورای اسلامی گفت: اعضای فراکسیون گردشگری مجلس شورای اسلامی در حال بررسی علت تخریب این نقش برجسته ارزشمند هستند.
وی افزود: به زودی با طرح سوال از وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، وی را به مجلس فرا می خوانیم تا در رابطه با این موضوع توضیح دهد.
نماینده مردم اورامانات در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تخریب آثاری با قدمت بیش از چهار هزار سال به معنی بی توجهی به تاریخ و تمدن ملت بزرگ ایران و مردم منطقه است که به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست.
۲ هزار و ۲۵۰ اثر ملی در کرمانشاه
وجود بیش از ۲ هزار و ۲۵۰ اثر ثبت شده ملی، مجموعه جهانی بیستون و ده ها اثر گردشگری که هنوز به ثبت نرسیده اند، حاکی از استعداد بالای کرمانشاه در بخش گردشگری است.
بیستون و طاق بستان، معبد آناهیتا، طاق گرا، گور دخمه اسحاق وند، تکایای بیگلربیگی و معاون الملک، بوستان کوهستان، بازار سنتی، سراب های نیلوفر، هرسین، صحنه، روانسر، غار قوری قلعه، غار پراو، کاروانسراهای شاه عباسی و ماهیدشت، آبشار پیران و … از مهمترین آثار تاریخی و طبیعی گردشگری در استان کرمانشاه است/ایرنا
دیدگاه