این پژوهش، به بهبود درک در مورد نحوه التهاب ناشی از کووید-۱۹ که میتواند به ایجاد لخته خون در اندام فوقانی منجر شود و همچنین یافتن بهترین روش درمان کمک میکند. پژوهشگران در این پروژه، ۱۰۰۰ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ را که بین ماههای مارس و مه سال ۲۰۲۰ بستری و مرخص شده بودند، مورد بررسی قرار دادند.
اگرچه گزارشهایی در مورد “ترومبوز سیاهرگی عمقی”(Deep vein thrombosis) ناشی از کووید-۱۹ وجود دارد اما این نخستین پژوهشی است که نشان میدهد کووید-۱۹ به عود کردن لخته خون در بازو مرد ۸۵ سالهای منجر شده که لخته خون در اندام فوقانی، پیش از این در او وجود داشته است.
تورم بازوی یک بیمار کرونایی
“پایال پاریک”(Payal Parikh)، از پژوهشگران این پروژه گفت: بیمار با شکایت از تورم بازوی چپ خود به پزشک مراجعه کرد و برای بررسی بیشتر به بیمارستان اعزام شد. در بیمارستان، لخته شدن بازوی فوقانی و ابتلای بدون علامت کووید-۱۹ در او تشخیص داده شد.
وی افزود: سطح اکسیژن خون بیمار کاهش نیافته بود. او بستری شد تا لخته خون وریدی در اندام فوقانی مورد بررسی قرار بگیرد. غالبا، لخته شدن خون با شرایط التهابی مزمن همراه است که در اثر تحرک نداشتن، تشدید میشود و به ندرت در بیمارانی رخ میدهد که در ابتدا سالم و فعال هستند.
۱۰ درصد لخته خون در بازوها
بیشتر موارد ترومبوز سیاهرگی عمقی، در پاها رخ میدهد. تنها حدود ۱۰ درصد از لختههای خون، در بازوها رخ میدهند و از میان آنها فقط ۹ درصد عود میکنند.
پاریک گفت: این موضوعی نگرانکننده است زیرا در ۳۰ درصد این بیماران، لخته خون میتواند به ریه برسد و احتمالا کشنده باشد. سایر عوارض ناتوانکننده، تورم مداوم، درد و خستگی بازو را شامل میشوند.
آزمایش های سیاهرگی برای مبتلایان کرونا
این پژوهش نشان میدهد که پزشکان باید آزمایش ترومبوز سیاهرگی عمقی و کووید-۱۹ را در بیمارانی که از تورم غیرقابل توضیح شکایت دارند، انجام دهند. افرادی که آزمایش کووید-۱۹ آنها مثبت است، در صورت کاهش سطح اکسیژن، تنگی نفس و هرگونه تورم غیرقابل توضیح، مراقبتهای پزشکی را دنبال کنند.
پاریک گفت: اگر ترومبوز سیاهرگی عمقی پیشتر در شما تشخیص داده شده و یا به بیماری مزمن مبتلا هستید، مستعد لخته شدن خون خواهید بود. بدین ترتیب، با ابتلا به کووید-۱۹، خطر عود کردن ترومبوز سیاهرگی عمقی بیشتر میشود.
دیدگاه