پزشک ورزشی هیات پزشکی ورزشی کرمانشاه با مفید دانستن انجام برخی ورزشها برای افراد دیابتی، به این افراد توصیه کرد از انجام ورزش های سنگین، استقامتی و هیجانی پرهیز کنند.
دکتر تورج خدیری یکی از مشکلات جوامع امروزی بویژه جوامع صنعتی را کم تحرکی خواند و اظهار کرد: کم تحرکی، شیوع انواع بیماری ها از جمله دیابت را به همراه دارد.
وی افزود: بجز موارد ژنتیکی و کمبود تولید انسولین در بدن، ابتلاء به دیابت در درجه اول ناشی از کم تحرکی است، چراکه کم تحرکی حساسیت سلول های بدن به انسولین را کاهش می دهد.
پزشک ورزشی هیات پزشکی ورزشی کرمانشاه با بیان اینکه انسولین هورمونی است که قند خون فرد را کاهش می دهد و از ایجاد دیابت در بدن جلوگیری می کند، گفت: زمانی که کم تحرکی یا عواملی همچون استرس پیش می آید، میزان حساسیت سلول های بدن نسبت به انسولین کم می شود و در نتیجه انسولین نمی تواند عملکرد واقعی خود را برای کاهش قند خون بدن انجام دهد و به تبع افزایش قند خون بدن را به همراه دارد.
وی از ورزش به عنوان یکی از عواملی که می تواند میزان حساسیت سلول های بدن به انسولین را افزایش دهد نام برد و افزود: ورزش با افزایش حساسیت سلول های بدن به انسولین باعث کاهش قند خون می شود.
خدیری در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا همه ورزش ها می توانند به فرد دیابتی برای کاهش قند خون بدنش کمک کنند، گفت: اکثر ورزش ها بویژه ورزش های هوازی می توانند قند خون فرد را کاهش دهند و با کاهش قند خون بدن، فرد دیابتی داروهای کمتری استفاده می کند.
وی تاکید کرد: در مقابل برخی ورزش ها مانند ورزش های استقامتی، ورزش هایی که بیشتر با بالا تنه بدن کار دارد و دو سرعت می تواند در کوتاه مدت قند خون فرد را افزایش دهد، اما در دراز مدت می تواند کاهش آن را به همراه داشته باشد.
پزشک هیات پزشکی ورزشی کرمانشاه ادامه داد: افرادی که بیماری دیابت دارند، باید بدانند که ورزش های سنگین و استقامتی می تواند باعث افزایش قند خون آنها شود و مشکلاتی را برایشان به همراه بیاورد، بنابراین یک فرد دیابتی برای اینکه متوجه شود که آیا ورزشی که انجام می دهد بر افزایش قند خونش تاثیر دارد یا خیر، می تواند قبل، حین و بعد از انجام آن ورزش قند خون خود را اندازه گیری کند و آن را جدول بندی کند که پس از مدتی به راحتی متوجه می شود که آیا این ورزش در کاهش قند خونش تاثیر داشته، یا برعکس.
وی متذکر شد: به همه افراد دیابتی توصیه می شود که بدون انجام این آزمایش ساده و اندازه گیری قند خون به دنبال یک ورزش بخصوص نروند.
خدیری در ادامه به مصرف داروی “متفورمین” و تزریق انسولین بین بیماران دیابتی اشاره کرد و گفت: مصرف این داروها کاهش قند خون بدن فرد را به همراه دارد، بنابراین این دسته از افراد چون با مصرف این داروها دچار کاهش قند خون می شوند، نباید ورزش های سنگین انجام دهند، چرا که ورزش های سنگین هم کاهش قند خون فرد را بدنبال دارد و افت شدید قند خون بجای اینکه سلامت فرد را تضمین کند، آسیب های زیادی را برایش به همراه می آورد.
وی در ادامه با بیان اینکه در سالهای اخیر رابطه بین یوگا و کاهش دیابت مورد توجه قرار گرفته، گفت: در این مدت یوگا طرفداران زیادی پیدا کرده و در کشور ما نیز تقریبا شکل حرفه ای تری به خود گرفته است، با این حال سوالاتی مطرح می شود که این ورزش می تواند به کنترل و کاهش بیماری دیابت کمک کند یا خیر که پاسخ آن مثبت است.
پزشک هیات پزشکی ورزشی کرمانشاه افزود: یوگا هم مانند سایر ورزش ها می تواند به کاهش قند خون کمک کند و از طرفی استرس های ذهنی را که خود عاملی برای کاهش حساسیت سلول های بدن به انسولین هستند را کم می کند، بنابراین یوگا از جمله ورزش هایی است که برای بیماران دیابتی مفید است.
وی یادآور شد: به بیماران دیابتی توصیه می شود از انجام ورزش های سنگینی مانند صخره نوردی، پاراگلایدر، موج سواری و… که با میزان آدرنالین بدن رابطه مستقیم دارند، پرهیز کنند.
خدیری ادامه داد: این نوع از ورزش ها باعث ایجاد هیجان در فرد می شوند و این هیجان سطح آدرنالین بدن را بالا می برد که مشکلاتی را در بحث تنظیم قند خون برای فرد به همراه خواهد آورد، لذا توصیه می شود افراد دیابتی و بویژه آنهایی که دیابت کنترل نشده دارند و مجبورند در طول روز داروهای زیادی مصرف کنند، از انجام ورزش های هیجانی دوری کنند./ایسنا
دیدگاه