اگرچه هر سال چندین هکتار سبزی کاری آلوده در کرمانشاه تخریب می شود اما اراضی آلوده که سبزی در آن کشت شده هر بار مانند قارچ از یک جا سر در می آورد و سبز می شود.
سبزی این زمین ها راهی بازار شده و مردم هم با این تصور که سبزی برای سلامت آنها خوب است انواع امراض را با سبزی آلوده به فضولات انسانی وارد بدن خود می کنند.
یکی از متولیان اصلی برخورد با سبزی کاری های آلوده دانشگاه علوم پزشکی با همکاری سایر دستگاه ها است، دانشگاه علوم پزشکی حتی اگر دو، سه هکتار سبزی کاری آلوده را هم امحا کند فورا آن را اطلاع رسانی می کند اما این را به مردم نمی گوید که در برخی از مناطق شهر از جمله کهریز هنوز سبزی با فاضلاب انسانی آبیاری شده و به خورد مردم می رود.
این را هم نمی گوید که چرا این داستان سبزی کاری های آلوده چندین سال است که در کرمانشاه ادامه دارد و تمام نمی شود و باید دید که آیا مماشاتی با متخلفین کشت سبزی های آلوده از سوی دانشگاه علوم پزشکی صورت می گیرد که تا این اندازه با فراق بال سلامت مردم را نشانه رفته و با جان یک میلیون شهروند کرمانشاهی که ممکن است مصرف کننده این سبزی ها باشند دوئل می کنند؟
تداوم کشت سبزی آلوده در کرمانشاه در شرایطی رخ می دهد که بارها فرماندار، دادستان و سایر مسئولین بر لزوم برخورد با این تخلف تاکید کردنداما این تاکیدها برای مردم کافی نیست و باید یک بار با جدیت وارد عمل شوند و تمام این سبزی کاری ها امحا شود و البته مسئولیت جمع کردن یک اکیپ برای این کار با دانشگاه علوم پزشکی است.
منطقه مشخص است، کهریز در محدوده شهرداری منطقه سه، جایی که گاهی علنی لوله فاضلاب شکسته می شود تا آب به اراضی سبزی هدایت شود.
البته بخش انکار ناپذیری از این ماجرا به معیشت مردم و بیکاری هم برمی گردد که باید ریشه ای حل شود و تا زمانیکه برای مردم شغل ایجاد نشود از سر ناچاری سراغ کشت سبزی می روند که راه کم هزینه آن آبیاری با فاضلاب است.
وبا و انگل ابتدایی ترین پیامد مصرف سبزی آلوده
یک کارشناس تغذیه شیوع بیماری وبا را مهمترین پیامد مصرف سبزی دانست که با فضولات انسانی آلوده شود.
“فهمیه مرادبیگی” وبا را يکي از بيماريهای اسهالي دانست که گاه بصورت حاد ظاهر می شود و عامل آن ميکروب وبا است.
وی با بیان اینکه فضولات انسانی آلوده به انواع میکروب است، خاطرنشان کرد: وبا یا آلتور از مهمترین این میکروب ها است که در صورت شیوع می تواند به یک همه گیری خصوصا در فصول گرم سال تبدیل شود و به راحتی نیز از انسان ها به یکدیگر منتقل شود.
وی تاکید کرد: مهمترین راه انتشار وبا از طریق آب و غذای آلوده است که هر دو عامل در سبزیجات آلوده وجود دارد.
این کارشناس تغذیه عامل دیگری که می تواند از طریق سبزیجات آلوده به انسان منتقل شود را انواع آلودگی های انگلی اعلام کرد و ادامه داد: این آلودگی خصوصا در صورتیکه سبزی خوب شسته نشود به شدت مسری خواهد بود و می تواند اعضای خانواده و خصوصا کودکان را هم درگیر کند.
مرادبیگی معتقد است، این آلودگی صرفا به مصرف کنندگان منتقل نخواهد شد بلکه می تواند در مسیری که به دست مصرف کننده می رسد هم خود کسانی که سبزی کشت می کنند و هم فروشندگان سبزی را درگیر کند.
وی افزود: سایر عوامل آلاینده میکروبی و انگلی نیز به راحتی می تواند از طریق این سبزیجات آلوده به انسان منتقل شود.
این کارشناس تغذیه نکته دیگری که باید مد نظر قرار گیرد را آلوده شدن خاکی دانست که با آب آلوده آبیاری می شود و این آلودگی مدت های زیادی در آن باقی خواهد ماند و این خاک را برای هر نوع کشتی بلااستفاده می کند.
وقتی که داد دادستان هم بلند می شود
کشت سبزی آلوده در کرمانشاه چندی قبل داد دادستان را هم بلند کرد .
شهرام کرمی چندی قبل در نشست شورای حفاظت از اراضی و منابع طبیعی و حفظ حقوق بیت المال، بااشاره به تخلف برخی کشاورزان مبنی بر استفاده از فاضلاب در آبیاری زمین های کشاورزی، اظهار کرد: استفاده از فاضلاب در زمین های کشاورزی تبعات سوء بهداشتی را برای جامعه به همراه داشته و این مسئله با سلامت شهروندان ارتباط مستقیم دارد.
وی افزود: در این راستا در جهت پیشگیری از بروز بسیاری از بیماریهای انگلی، رودهای و سرطانها و در راستای قانون مجازات اسلامی به منظور مقابله با هرگونه تهدید علیه بهداشت عمومی و قانون آین دادرسی کیفری در راستای صیانت از حقوق عامه، باید به قید فوریت و ظرف 48 ساعت آینده گشت مشترکی تشکیل شود تا نسبت به امحاء مستمر کشت های سبزیجات و صیفی جات آلوده به فاضلاب اقدام کند.
دادستان کرمانشاه اضافه کرد: به منظور پیشگیری از هرگونه درگیری و بروز مشکلات در راستای امحاء کشت های سبزیجات و صیفی جات آلوده به فاضلاب، فرماندهی انتظامی شهرستان باید پشتیبانی انتظامی قاطع از این کار را بوجود آورده و در صورت بروز هرگونه مقاومت از سوی افراد خاطی برخورد قانونی لازم را انجام دهند.
وی یادآورشد: در جهت پیشگیری از کشت مجدد سبزی های آلوده به فاضلاب و در نتیجه تخریب مجدد آنها، مرکز بهداشت کرمانشاه و جهاد کشاورزی استان نیز باید تمهیدات لازم را به منظور آموزش کشاورزان در جهت پیشگیری از کشت های مجدد آلوده اجرا کنند.
امحا بیش از 17 هکتار سبزی کاری آلوده در سال جاری
به گفته کارشناس مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت شهرستان کرمانشاه ، از ابتدای امسال در مجموع بیش از 17 هکتار سبزی کاری آلوده در کرمانشاه تخریب شده است.
بهمن خدادادیان اظهار کرد: چهار هکتار از این سبزی کاری های آلوده چندی قبل در منطقه کهریز تخریب شد.
خدادادیان با بیان اینکه اراضی تخریب شده به کشت سبزی با آب فاضلاب و آلوده اختصاص داشت، گفت: تخریب این سبزی کاری در شرایطی صورت گرفته که سبزی در همین محل و قبل از اینکه وارد سفره مردم شود از بین رفت.
وی با بیان اینکه شناسایی اراضی آلوده به صورت مستمر انجام میشود، اظهار کرد: تنها دریک مرحله در سال جاری با شناسایی دو مزرعه بزرگ چغندر و صیفی جات کار تخریب آنها در دستور کار قرار گرفت.
خدادادیان گفت: همچنین یک سبزی کاری دو هکتاری در مرحله ای جداگانه تخریب شد و با چهار هکتاری که در کهریز تخریب شد، امسال مجموعا 17 هکتار اراضی کشاورزی آلوده تخریب شده است.
خدادادیان از حضور بخشداری مرکزی، شرکت آب و فضلاب و جهاد کشاورزی در کنار مرکز بهداشت شهرستان برای برخورد با سبزی کاری های آلوده یاد کرد.
کاوه رستمی – جام جم کرمانشاه
دیدگاه