روزها و سالیان از ورود پدیده گرد و غبار به کرمانشاه و دیگر استانهای هم مرز با عراق میگذرد اما هنوز وعده و وعید مسئولان در ادوار مختلف را به جایی نبرده است.
مردمان ساکن در این دیار دیگر با پدیده ریزگردها ما آشنا نیستد و به دست و پنجه نرم کردن با پدیده گرد و غبار عادت کردهاند.
به گزارش پایگاه خبری طلوع کرمانشاه؛ استان کرمانشاه پس از استان خوزستان دومین استان درگیر با پدیده ریزگردها و پیامدهای ناشی از آن طی چند سال اخیر بوده است. حدود ۲۰ سالی می شود که کرمانشاه و مردمانش با پدیده گرد و غبار خو گرفته اند.
آنچه مشهود است، قرار نیست چشم انتظاری مردم کرمانشاه و دیگر استانها درگیر با این پدیده هیچ وقت به پایان برسد.
قصر نشین نیستیم، خاک نشین هستیم
“منصوری” معلم بازنشسته و ساکن شهرستان قصرشیرین است.
به قول خودش از دوران کودکی قصرشیرین بوده بعدها هم همان جا معلم شده والان هم بازنشسته است.
وی درباره وضعیت آب و هوای قصر اینگونه توضیح میدهد: قصرشیرین هیچ وقت این گونه نبوده. آن موقع که جوان تر بودیم قصر تنها هوایش گرم بود. بویژه در تابستان ها هیچ مشکلی نداشت. قصر بهار زیبایی دارد اما الان سالهای سال است که در کنار گرمای هوا باید گرد وخاک را هم تحمل کنیم. من سنم بالا است وقتی هوا آلوده می شود مجبورم خانه بمانم از خانه بیرون نمی آیم چون نفس کشیدن برایم سخت میشود. البته خانه ماندن هم بی فایده است آنقدر ذرات گردوخاک ریز هستند که از درز پنجره، در و یا با باد کولر وارد خانه میشوند.
منصوری ادامه می دهد: همسرم وقتی هوا آلوده است دایم دستمالی به دست دارد و وسایل خانه را تمیز میکند.
هر وقت هم هوا آلوده میشود مسئولان می آیند در تلویزیون صحبت میکنند اما نمیدانم کی میخواهند این مشکل را حل کنند.
وی میگوید: وقتی گرد و غبار میشود، غلظتش در قصرشیرین بیشتر است اما کسی ما را نمیبیند. کافی است همین هوای آلوده به پایتخت برسد آن وقت سریع برای رفع مشکل تلاش میکنند.
هوای قصرشیرین گرم است. بیکاری از مردمانش از بیکاری رنج می برند. داشتن هوای پاک و سالم حداقل چیزی است که مردم از مسئولان انتظار دارند.
منصوری اضافه می کند :یکی از دلایلی که در قصرشیرین تعدادی از زوج های جوان شهر و دیار خود ترک می کنند همین آلودگی هواست.
حتی بعضی از افرادی که مسن هستند و سنشان بالاست در اقوام خودمان که بیمار بوده اند پزشک به آنها گفته زندگی در هوای آلوده برایشان سم است به همین دلیل چون بازنشسته بودند به استانهای دیگر رفتهاند. اینجا دیگر قصر نیست. در واقع خاک نشین هستیم. بویژه در تابستانها که بارندگی نیست. دائم دلهره آلودگی هوا را داریم.
هزاران بار از مسئولان درخواست کرده ایم که حق مردم قصرشیرین این نیست.
گردوخاک و بیماران پوستی
«فرشته عزیزی» از شهروندان سرپل ذهابی، میگوید: دختر ۱۶ ساله اش چندین سال است که دارای حساسیت و اگزمای شدید پوستی است. هوا که آلوده میشود پوست بدنش به خارش میافتد. قرمز و حتی جوش میزند.
وی ادامه میدهد: در این شرایط یک سر ما دکتر و یک سرمان داروخانه است.
دیر اعلام کردن تعطیلی مدارس نیز در هنگام آلودگی یک مشکل دیگر است.
گاهی ساعت دوازده یا یک شب اعلام میکنند به نظر شما خانواده ای که دانش آموز دارد ساعت یک شب بیدار هستند. تازه روز بعدش یا دوستانش زنگ میزنند یا من باید با استرس که مبادا مدرسه باز است اخبار و زیر نویس تلویزیون را چک کنم ببینم مدارس باز است یا بسته ؟!
در روزهای آلوده توصیه مکرر پزشکان به خانه ماندن سالمندان ،کودکان و افراد در معرض خطر است.
آقای «بریموندی » یکی افرادی است که به دلیل آلودگی هوا چند روزی در بیمارستان بستری بودهاست.
وی که حدود ۵۷ ساله سن دارد و ماسک روی صورت دارد، میگوید: حدود بیست سالی میشود که در محله مسیر نفت زندگی می کنم. دوبار قلب عمل کردهام. با قرص و دارو سرپا هستم. سر وقت دارو نخورم عصبی و دچار استرس می شوم. کمی هم مشکل ریه دارم.
در فضای بسته آرام و قرار ندارم و احساس خفگی و تنگی نفس به من دست میدهد.
هر روز که هوا خنک میشود، پارکی می روم و کمی روحیه ام با دیدن هم سن و سالها خوب می شود.
خرداد ماه بود که چند روز هوای کرمانشاه آلوده بود یک روز خانه بودم اما روز بعدش از خانه بیرون رفتم. در آن روز کم کم سرفه ها شروع شد. احساس تنگی نفس اضافه شد.
حالم خیلی بد شد بود . جلوی پایم را نمی دیدم به سمت خانه برگشتم. نزدیک خانه حالم بد شد.
مغازه دارهای آشنا به طرفم آمدند و داخل مغازه بردند. از بس اوضاع و احوالم بد شد که به اورژانس زنگ زدند و دو روز بیمارستان بستری شدم. قرار گرفتن در هوای آلوده برای بیمار قلبی و ریوی خطرناک است.
در حال حاضر به محض اینکه رسانه ها اعلام می کنند که هوا آلوده است خانه نشین میشوم .
حدود چهل ساله بودم که قرار بود، مشکل آلودگی هوا
اما من جایی را ندارم همین پارک محله است وقتی چندین روز هوا آلوده است آدم چقدر میتواند داخل خانه دوام بیاورد نمیدانم من چهل سال داشتم قرار شد مشکل آلودگی را حل کنند الان به این سن رسیده ام هنوز حل نشده .این آلودگی هوا افراد سالم را هم بیمار میکند چندین سال بعد مشخص میشود زندگی در هوای آلوده و پر از گردوخاک چه آسیبی به مردم کرمانشاه زده است زمستانها هم هوا آلوده است گاهی باران میبارد تمام حیاط خانه پر از گل میشود ولی در زمستان و پاییز کمتر به چشم می آید اما تابستانها واقعا شدید است ،برای منی که بیمار هستم مشکل کرونا یک طرف مشکل آلودگی هوا یک طرف دیگر شما داخل بیمارستانها یا مطلب دکترها بیاید وقتی هوا آلوده است خیلی از بیماران را میبینید یا حتی افراد سالم که مشکل پیدا کرده اند و این همه اش یعنی هزینه ای که از جیب مردم میرود برای دارو امسال کرمانشاه نزدیک ۶۰ روز آلوده داشته است.
مدیر کل محیط زیست استان می گوید: در چهار ماهه نخست امسال هوای کرمانشاه ۵۹ روز آلوده بوده است .
«احد جلیلیان» با بیان اینکه طبق پایشهای انجام شده در استان کرمانشاه هیچ نوع کانون آلودگی هوا و تولید ریزگردها وجود ندارد، می افزاید :آلودگی هوا غالبا ذرات معلق است که منشا خارجی دارد و مربوط به کشور عراق و سوریه است که علت تشکیل آن هم خشکی زمین و کمبود بارش ها است.
وی تصریح میکند: در سال گذشته برای استان کرمانشاه تنها ۳۵ روز هوای آلوده ثبت شده که در چهار ماهه امسال این عدد به ۵۹ رسیده و متاسفانه دارای روند افزایشی هستیم.
جلیلیان می افزاید : آلودگی هوا سه وضعیت هشدار ،اضطرار و بحران دارد که اگر غلظت آلودگی از صفر تا ۱۵۵ حالتی استاندارد است. از ۱۵۶ تا ۳۹۰ وضعیت هشدار و از ۳۹۱تا ۴۶۰وضعیت اضطرار و بیشتر از ۴۶۰ وضعیت بحران است.
وی اظهار می کند : ۲۶ اردیبهشت ماه سالجاری در قصرشیرین آلودگی بی سابقه ای با غلظت ساعتی ۱۹ هزار ۷۶۷میکرو گرم بر متر مکعب ثبت شد.
مدیر کل محیط زیست استان در پاسخ به این سئوال که مشکل آلودگی هوای استان کرمانشاه چه زمانی قرار است حل شود، میگوید : بحث آلودگی موضوعی است که باید با حضور و همکاری دستگاههای مختلف و کشورهای مختلف حل شود که از طریق سازمان حفاظت محیط زیست ایران رایزنی هایی با کشورهای عراق، سوریه و ترکیه انجام شده و برنامه هایی در دست اقدام است که باید منتظر نتیجه بود .
جلیلیان خاطر نشان می کند : ۹ ایستگاه سنجش آلودگی هوا در استان وجود دارد که از این تعداد ۴ ایستگاه در کرمانشاه و پنج ایستگاه نیر در شهرستانهای قصرشیرین ، سرپل ذهاب، اسلام آباد غرب، کنگاور و پاوه است.
ریزگردها و تغییر سبک زندگی
مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز می گوید: امسال در استان کرمانشاه شاهد روزهایی بسیاری بودیم که ریزگردها هوای استان را تحت تاثیر قرار داده اند و سلامتی افراد به خطر انداخت.
«هومن رفیعی» اضافه می کند :به مردم توصیه میکنیم در هوای آلوده کمتر در فضای باز حضور و سالمندان،کودکان، مادران باردار، بیماران قلبی و عروقی هم تا حد امکان از منزل خارج نشوند .
وی بیان می کند: در روزهایی که هوا آلوده است افراد حتما از ماسک استفاده کنند چرا که تا حد زیادی مانع رسیدن ذرات گرد و غبار به دستگاه تنفسی فرد میشود.
رفیعی با اشاره به اینکه ورزشکاران و کوهنوردان در هوای آلوده نباید ورزش کنند، می افزاید :در چنین روزهایی خانواده ها از گردش در فضای باز باید خود داری کنند.
مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تاکید میکند: چنانچه در روزهایی آلوده افراد دچار مشکل شدند حتما به پزشک مراجعه کنند.
در روزهای آلوده خوردن مایعات و سبزیجات فراموش نشود
«ابراهیم شکیبا» معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه میگوید : در روزهای آلوده مردم مصرف سبزیجات و میوه، ماست و شیری را افزایش دهند چرا که باعث دفع سموم از بدن میشود خود را بپوشانند ،مواد غذایی در منزل نیز نباید به صورت رو باز باشد.
شکیبا بیان می کند :پیاده روی در روزهای آلوده ممنوع است و باعث به خطر افتادن سلامتی افراد میشود. چنانچه افراد به دلیل کار یا شغل خود مجبور به حضور در خارج از منزل هستند، حتما موارد بهداشتی را رعایت کنند.
مدیریت بحران استان و سوالاتی که بدون پاسخ ماند
تلاشهای متعدد خبرنگار طلوع برای گرفتن پاسخ از مدیرکل بحران استانداری بی نتیجه ماند.
آنچه مسلم است حل معضل ریزگردها به عزم جدی و پیگیری در سطح ملی و بین المللی نیاز دارد.
هادی دار درفشی خبرنگار طلوع
دیدگاه