دریافتیها و هزینهها هیچ سنخیتی با هم ندارند. تورم انگیزه جوانان را برای تشکیل خانواده بسیار کمرنگ کرده است. زوجهای جوان اغلب به داشتن یک فرزند اکتفا میکنند و حتی گاهی از این نعمت به خاطر شرایط ناکافی برای تامین هزینه خانواده چشم می پوشند. ازدواجها پیوندهای سستی هستند که هر آن احتمال گسستن دارند و این در حالی است که مسئولین تبلیغات وسیعی را برای ازدیاد جمعیت آغاز کردند.
سیاست دولت تشویق به فرزند آوری است و صد البته با امکانات ناچیز کوتاه مدت و موقتی نمی توان مردم را تشویق به ازدواج و فرزندآوری کرد.
تشویق به ازدواج و فرزند آوری بدون شک نیاز به زیرساخت هایی دارد. در کشورهای دیگر اول زیرساختها را به لحاظ فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی فراهم کرده و بعد با ارائه خدمات ویژه به خانوادهها آن هم به صورت رایگان و دراز مدت مردم را به فرزند آوری دعوت می کنند.
دکتر «علیرضا قاسمی» استاد جامعه شناس کرمانشاهی میگوید: حل این مشکلات نیاز به برنامهریزی دقیق و مداوم برای تغییر و تحول زیرساختی و اساسی از طرف مسئولان دارد.
وی میافزاید: آموزش مهارتهای فردی و اجتماعی را باید از مدارس آغاز کرد. مهارتهای زندگی باید در رفتار و اخلاق قشر جوان جامعه نهادینه شود. علاوه بر تحصیل، آشنایی با حقوق اجتماعی و قوانین مدنی زمینه را برای کسب مهارت های زندگی فراهم میآورد. بلوغ فکری و عاطفی افراد جامعه با خود پیشرفت فرهنگی را به همراه دارد .
قاسمی در ادامه میگوید: طلاق بیشتر در پنج سال اول زندگی مشترک رخ میدهد.
پس برای علاج این واقعه، باید قبل از وقوع بهفکر چاره بود. باید تمهیداتی اندیشیده شود که زوجین با استفاده از مراکز مشاوره آمادگی لازم برای پذیرش مشکلات و نحوه مقابله با آنها را بیاموزند. بویژه در پنج سال اول زندگی در کنار آنها برای حل مشکلات شان حضور داشته باشند و با ارائه راهکارهایی برای حل و فصل مسائل خانوادگی به آنها کمک کنند.
وی با اشاره به علت و علل جدایی زود هنگام زوجین، اضافه می کند: این موضوع ارتباط تنگاتنگی با نداشتن آشنایی با مهارتهای زناشویی، دخالت خانواده ها، بیکاری، اعتیاد ، مشکلات اقتصادی و نداشتن بلوغ عاطفی طرفین دارد.
وی تصریح میکند: کوتاه بودن دوران نامزدی و نداشتن شناخت کافی طرفین از همدیگر، یکی از بزرگترین دلایل طلاقهای زود هنگام است. جوانان باید بدانند که ازدواج پیوند دو نفر نیست بلکه این امر پیوندی بین دو خانواده با وجود اختلافهای فرهنگی ، آداب و رسوم متفاوت،تفاوت تربیتی و اخلاقی است.
همچنین تفاوتهای فردی و اجتماعی صورت میگیرد.
برای پیشگیری از مشکلات پس از ازدواج باید مدت زمان طولانی برای شناخت و هماهنگی طرفین و به تعامل و تفاهم رسیدن آنها در نظر گرفته شود .
وی ادامه می دهد: ۲۴ مرکز مشاوره با نظارت سازمان بهزیستی در سطح شهر کرمانشاه برای راهنمایی و مشاوره زوجهای جوان وجود دارد.
این جامعه شناس تاکید می کند: بهتر است زوجهای جوان به جای مطرح کردن مشکلات با خانواده هایشان از مشاوران کمک بگیرند.
دکتر قاسمی با اشاره به رواج کودک همسری در استان، بیان می کند :
ازدواج در سنین پایین، به خاطر نداشتن بلوغ عاطفی و فکری منجر به شکست خواهد شد و کودک همسری لطمهای غیرقابل جبرانی را با خود به همراه دارد.
دختری که هنوز با عروسک بازی می کند،درک درستی از زندگی مشترک ندارد و نمی تواند خود را با شرایط زندگی جدید وفق بدهد.
بنابراین این وقت آن رسیده که قوانین بروز رسانی شوند. جامعهای که در حال گذار است نمی تواند برای زندگی مدرن، قوانین کهن داشته باشد.
تاکید روانپزشکان در مورد زمان مناسب بچه دار شدن برای زوجها رسیدن به بلوغ فکری و عاطفی و مسئولیتپذیری است. بهترین زمان برای بچه دار شدن زمانی است که ثبات نسبی در خانواده حاکم و از رفاه نسبی برخوردار باشند.
«بهروز اویسی» کارشناس آمار و اطلاعات ادارهکل ثبت احوال استان کرمانشاه با اشاره به اینکه آمار ازدواج در پنج ماهه اول سال جاری نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته روند کاهشی داشته، می گوید: روند طلاق در سالجاری در مقایسه با سال گذشته روند.
رو به افزایش داشته است. سال گذشته ۱۸ هزار و ۴۰ طلاق در پنج ماهه اول به ثبت رسیده است این در حالی است که آمار طلاق در سالجاری به ۱۹ هزار و ۵۵ فقره افزایش یافتهاست .
وی خاطر نشان میکند: میانگین عمر زندگی مشترک نیز در سال گذشته بین زوجین کرمانشاهی ۹/۴ (ماه) بوده که در سالجاری به ۹/۲ رسیده است و این نشان دهنده کاهش عمر زندگی مشترک نسبت به سال پیش است.
وی میانگین سن ازدواج در مردان کرمانشاهی کاهشی می داند و میافزاید: سال گذشته میانگین سن ازدواج در مردان ۳۱/۵ بوده که این عدد به ۳۰ سال در ۱۴۰۱ رسیده است. همچنین این روند در زنان نیز از ۲۶/۷ با روند کاهشی به ۲۶ سال رسیده است .
اویسی درباره روند افزایشی ولادت ها در استان کرمانشاه نیز ادامه می دهد: در پنج ماهه اول سال گذشته ۹ هزار و ۸۲۳ نفر متولد شده اند که این در مدت مشابه امسال با سیر صعودی روبرو بوده است. در پنج ماهه اول سال ۱۴۰۱ در استان کرمانشاه هزار و ۹۵ نوزاد متولد شده اند.
بی تردید باید مسئولان به نسبت افزایش جمعیت باید برنامه ریزی مناسب داشته و با ارائه راهکارهای حمایتی مناسب، گامهای موثری برای ثبات و دوام زندگی مشترک و تقویت ارکان خانواده بردارند.
همچنین جوانان با درک و درایت بیشتری به حل اختلافات خانوادگی بپردازند.
فرحناز متعالی_ خبرنگارطلوع
دیدگاه