گردشگر نباید بجز ردپای خودش اثری دیگر در طبیعت به جا بگذارد
و اگر قرار است این منطقه که تنها نام حفاظت شده را یدک می کشد با گردشگری نامسئولانه، آسیب ببیند و بکربودن خود را از دست دهد بهتر است که اصلا گردشگری نداشته باشد.
این روزها به دنبال نامه و درخواست هیات کوهنوردی برای احداث پارکینگ در منطقه حفاظت شده، دل نگرانی فعالان و برخی از انجمن های زیست محیطی بیشتر شده، گرچه هنوز پاسخی برای این درخواست داده نشده ولی این احتمال وجود دارد به بهانه ساخت پارکینگ خودرو، نگرش تجاری قوت گیرد و ساخت و سازهای دیگری در این منطقه بکر توسط افراد سودجو انجام شود.
چراکه وعده های پوچ و آسیب رسانی از ناتدبیری برخی مسوولان به چالابه، بر شدت این نگرانی ها می افزاید.
براساس گفته برخی از اهالی روستای چالابه، تعرفه پارک خودرو در پارکینگ منطقه از ۳۰هزارتومان به ۱۰۰هزار تومان رسیده که موجب اعتراض کوهنورادان شده از همین رو هیات کوهنوردی خواهان ساخت پارکینگی اختصاصی با داشتن امکاناتی همچون سرویس بهداشتی شده است و از سوی دیگر برخی از فعالان محیط زیست که معتقدند مکان های عمومی و حفاظت شده متعلق به هیچ گروه خاصی نیست و به همه تعلق دارد، بیم این دارند که پس از ایجاد پارکینگ، زمزمه ها برای ایجاد سفره خانه، رستوران و مهمانسرا و … از سرگرفته می شود.
چالابه ای که نزدیک به یک دهه است توسط برخی از مافیا و سرمایه داران در معرض نابودی کامل قرار گرفته، این روزها با نگرانی تازه ای مواجه است.
جواد حسینی ساکن روستای چالابه به طلوع گفت: پارکینگ فعلی چالابه که در بخش ورودی قرار داد باید تحت نظر سازمانی باشد که متصدیان آن را به رعایت مسایل زیست محیطی ملزم کند و مانع از افزایش غیرقانونی کرایه شود.
وی عنوان کرد، هیچ گونه امکانات بهداشتی برای کوهنوردان منطقه وجود ندارد درحالی که قله پرآو جز کوه های شاخص کشور شناخته می شود.
یکی از فعالان زیست محیطی کرمانشاه نیز در گفتگو با طلوع، گفت: این منطقه مورد دست اندازی افراد سودجو بوده و اکنون هیات کوهنوردی درخواست ایجاد پارکینگ درمنطقه را داده است و ما احساس خطر می کنیم چرا که انجام ساخت و سازهای دیگر به بهانه ایجاد پارکینگ در منطقه دور از ذهن نیست.
شیرین خوانساری با بیان اینکه مشکلات و آسیب ها در زمینه پارکینگ فعلی نیز بسیار است، گفت: نمی توان مرتع را به پارکینگ تبدیل کرد و این موضوعی است که مسوولان به آن توجه نکرده اند.
وی به برخی خطرات که در این سالها چالابه را تهدید کرده اشاره کرد و گفت: نزدیک به چهارسال پیش بود که نامه ای از سوی انجمن پیام آوران اردیبهشت برای مسوول دهیاری های شهرستان کرمانشاه ارسال شد و در آن خواسته شد که مخازن زباله برای منطقه گردشگری چالابه درنظر گرفته شود که در ابتدا از نامه نگاری ایراداتی گرفتند و در آخر عنوان کردند که بودجه ای برای این منظور نیست و باید با دهیاری منطقه صحبت شود.
خوانساری افزود: به هرحال پس از گذشت چندی، دو تا سه مخزن در کنار کانکس محیط بانان گذاشته شد که در جلسه ای این مسوول به اقدام خود افتخار می کرد ولی پس از مدتی، این مخازن به ساختمانی که در گذشته سرویس بهداشتی بوده منتقل شد که راهی ناهموار برای گردشگران است.
این عضو سازمان مردم نهاد محیط زیستی ادامه داد: در جلسه ای دیگر تصمیم بر اجرای جشنواره بازی های بومی و محلی در این منطقه گرفته شد که ما مخالفت کردیم و گرچه هیچ یک از انجمن های مردم نهاد در این جلسه حضور نداشتند و من با اطلاع رسانی از طریق مردم روستا در جلسه شرکت کردم و عنوان کردم مکان یابی برای اجرای جشنواره اشتباه است و باید بازی های محلی روستایی را در روستای چالابه برگزار کرد.
وی اضافه کرد، با این وجود به من به صورت شفاهی وعده دادند که در صورت برگزاری جشنواره در منطقه چالابه اجازه تردد خودرو داده نمی شود و آسیبی به منطقه زده نمی شود ولی این موارد در صورت جلسه نیامد.
به گفته وی، با وجود این همه وعده رنگارنگ، خودروهای متعدد در جشنواره تردد کردند، داربست های فلزی در منطقه نصب شد و غذاهای محلی در ظرف های یکبار مصرف توزیع شدکه پس از اعتراض ما بیان کردند که چنین وعده ای داده نشده است.
خوانساری با بیان اینکه در این سالها حمایت های اداره محیط زیست برای حفاظت از منطقه دیده شده، ادامه داد: با این وجود ساختمان پایگاه اطفا حریق در تنگه بزازخانه سیمایی بسیار نامناسب دارد که نیمه کاره نیز رها شده که می شد مکان یابی مناسبی داشته باشد و مواد اولیه این سازه مطابق با بافت منطقه شود، با توجه به این سوابق نگرانیم که با عنوان توسعه گردشگری و پیشرفت، محیط زیست را نابود کنند.
وی یادآور شد، دوسال گذشته طرحی ارسال شد که پیست مسابقه اتومبیل رانی، هتل، اقامتگاه، رستوران و شهربازی در منطقه احداث شود،که به نمایندگی سازمان های مردم نهاد با مدیرکل وقت حفاظت محیط زیست استان صحبت کردیم که وعده داد اجازه ساخت و ساز داده نمی شود که جسته وگریخته تاحدودی این قانون رعایت شده است.
کاری کنید که به نفع جوامع محلی باشد
این دوستدار محیط زیست افزود: همواره به روستاییان گفته ایم اگر قرار است ساخت و سازی صورت گیرد باید به نفع جوامع محلی باشد پارکینگی در نزدیک روستا و چند فروشگاه برای فروش محصولات در خارج از منطقه حفاظت شده احداث شود که گردانندگان آن از اهالی روستا باشند و حتی می شود با کالسکه، گاری و خودرو برقی گردشگران را به منطقه ببرند و یا وسایل آنان را انتقال دهید و اشتغال زایی کنند
دیدگاه