فرمانده انتظامی استان کرمانشاه به نبض تند آسیب های اجتماعی در استان اشاره کرد و گفت: پای معتادان متجاهر به روستاهای استان نیز رسیده است و همین عامل، نگرانی ها را افزایش داده است.
به گزارش خبرنگار طلوع کرمانشاه، آسیب های اجتماعی یکی از عوامل اثرگذار بر توسعه نیافتگی جوامع و کاهش احساس امنیت به شمار می رود و در این میان، نقاطی که بیشتر درگیر این آسیب ها هستند باعث شده خود را عقب تر از دیگران ببینند.
فقر، اعتیاد، بیکاری، سرقت، مواد مخدر، خرده فروشی، وجود معتادان متجاهر، طلاق، خودکشی، نزاع و … از مهمترین آسیب های اجتماعی به شمار می روند که اگر چاره ای برای رفع آن ها اندیشیده نشود، شرایط برای ساکنان مناطقی که با این پدیده های ناخوشایند سروکار دارند سخت تر از قبل شده و باعث خواهد شد تا حتی اگر همه این آسیب ها نیز تحت کنترل باشند آن احساس امنیت لازم را نداشته باشند.
در این میان کرمانشاه طبق آنچه که مسئولان در اظهارنظرهای خود عنوان می کنند شرایط خوبی در حوزه آسیب های اجتماعی ندارد و تقریبا درگیر همه موارد یاد شده در بالاست، موضوعی که می طلبد متولیان کار جدی تر از گذشته به صورت عملی راه چاره ای بیندیشند تا شرایط بهبود یافته و به اندازه ای که امنیت داریم احساس آن را هم در جامعه و نزد مردم شاهد باشیم.
یکی از مهمترین آسیب های اجتماعی که کرمانشاه با آن روبروست موضوع اعتیاد، توزیع راحت مواد مخدر و در دسترس بودن آن در کنار وجود خرده فروشانی است که جز به منافع شخصی خود فکر نمی کنند و البته معتادان متجاهری که پس از افتادن به دام اعتیاد و برای تامین مواد مصرفی خود مجبورند در سطح شهرها و حتی روستاها پرسه زده و دست به سرقت های ریز و درشتی بزنند تا بتوانند هزینه اعتیاد و مواد مصرفی خود را فراهم کنند.
سرقت یکی دیگر از معضلات اجتماعی کرمانشاه به شمار می رود، آسیبی که ۷۰ درصد جرائم استان را به تنهایی به خود اختصاص داده است، با نگاهی به سرمنشاء آن متوجه می شویم بخش اعظمی از سرقت ها توسط همان معتادان متجاهری اتفاق می افتد که در سطح شهرها و روستاها حضور دارند.
حال که یکی از دلایل اصلی مهمترین معضلات اجتماعی استان شناسایی شده انتظار می رود مسئولان و متولیان امر یک بار برای همیشه زمینه ای فراهم کنند تا ریشه این آسیب خشکانده شود تا با رفع آن یکی از دغدغه های همیشگی مردم نیز مرتفع شود، در این میان پلیس به عنوان پیشران مقابله با آسیب های اجتماعی بارها اعلام کرده که قادر است در کمتر از ۴۸ ساعت تمامی معتادان متجاهر که تعدادشان به بیش از ۳۵۰۰ نفر می رسد را از سطح شهرها و روستاها جمع آوری کند.
اما نکته مهم و حائز اهمیت این است پس از جمع آوری این افراد، مکان مناسبی برای نگهداری و ترک اعتیاد و بازاجتماعی شدن آن ها وجود داشته باشد و این همان حلقه مفقوده ایست که دیگر دستگاه های مسئول باید این مکان را فراهم و زمینه بهبود معتادان متجاهر از دام اعتیاد را فراهم کنند، موضوعی که تاکنون مورد غفلت واقع شده است.
در همین راستا عالیترین مقام های انتظامی و بهزیستی استان کرمانشاه به عنوان ۲ نهاد مسئول در حوزه آسیب های اجتماعی دیداری صمیمانه با یکدیگر داشتند و در خصوص مقابله با این آسیب ها و با اولویت اعتیاد، برخورد با خرده فروشان مواد مخدر و جمع آوری معتادان متجاهر به بحث و تبادل نظر پرداخته و بر لزوم افزایش همکاری های دوجانبه برای حل آن ها تاکید کردند.
نبض کرمانشاه در آسیب های اجتماعی تند می زند
فرمانده انتظامی استان در این دیدار، فراوانی و وجود آسیب های اجتماعی را یکی از دلایل توسعه نیافتگی شهرها و جوامع عنوان کرد و گفت: متاسفانه باید گفت کرمانشاه در این خصوص وضعیت مطلوبی ندارد و نبض این شهر در آسیب های اجتماعی تند می زند.
سردار “مهدی حاجیان” یکی از مهم ترین معضلات اجتماعی استان را فراوانی معتادان متجاهر و خرده فروشان مواد مخدر عنوان کرد و گفت: هم اکنون بیش از ۳۵۰۰ معتاد متجاهر داریم، افرادی که پایشان به روستاها نیز باز شده و همین عامل نگرانی ها را افزایش داده است.
وی تصریح کرد: طبق ارزیابی های صورت گرفته بیش از ۹۰ درصد معتادان متجاهر استان کمتر از ۴۰ سال سن دارند، افرادی که می توانستند نیروی انسانی کارآمدی برای شهر و دیار خود باشند و باعث توسعه و رونق اقتصادی این دیار شوند اما متاسفانه اعتیاد مسیر زندگیشان را تغییر داد.
وجود معتادان متجاهر باعث القای حس ناامنی می شود
رئیس پلیس استان کرمانشاه یادآور شد: حضور معتادان متجاهر در سطح شهرها و روستاها علاوه بر تاسف بار بودن این موضوع، باعث القای حس ناامنی در میان شهروندان است، چون امروز همه می دانند این افراد به خاطر اینکه سرپناه و درآمدی ندارند و باید مواد مصرفی خود را تامین کنند ممکن است دست به سرقت بزنند.
سردار حاجیان با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد جرائم رخ داده استان کرمانشاه مربوط به سرقت های خرد است، گفت: متاسفانه بخش عمده ای از این سرقت ها توسط معتادان متجاهر و افراد بی سرپناه رها شده در سطح شهرها و روستاها انجام می گیرد.
وی، وجود خرده فروشان مواد مخدر را یکی دیگر از آسیب های اجتماعی کرمانشاه دانست و گفت: وجود این افراد باعث شده مواد به راحتی در دسترس افراد مختلف قرار گیرد، مجرمانی که تنها به منافع شخصی خود می اندیشند و جرم و گناهشان کمتر از قاچاقچیان نیست.
عالیترین مقام انتظامی استان کرمانشاه در ادامه و با اعلام اینکه نبض کرمانشاه در آسیب های اجتماعی تند می زند، خواستار پای کار آمدن متولیان امر و دستگاه های مسئول در حوزه ساماندهی آسیب های اجتماعی شد و گفت: برای این کار نباید لحظه ای درنگ کنیم چرا که وقت تنگ است و معضلات و آسیب ها، شتابان پیش می روند.
سردار حاجیان تصریح کرد: موضوع دیگری که باید به آن اشاره کرد عدم بازدارندگی مناسب قوانین کیفری برای مقابله با توزیع کنندگان، خرده فروشان و قاچاقچیان مواد مخدر است که به آن ها این جسارت را داده که پس از محاکمه دوباره به این چرخه بازگردند.
وی یادآور شد: تقنین مقررات پیشگیرانه در حوزه آسیب های اجتماعی در کنار تجدیدنظر در صدور برخی احکام صادره موضوعاتی است که می تواند به بهبود وضعیت و تشدید برخورد با قاچاقچیان و خرده فروشان مواد مخدر کمک کند، هرچند نباید از حمایت های همیشگی دستگاه قضائی از اقدامات پلیس و اهتمام آن ها در برخورد و مقابله با این دسته از مجرمان به سادگی گذشت که جای قدردانی دارد.
نگرانی از وجود تعداد بالای معتادان متجاهر در کرمانشاه
مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه نیز در این دیدار وجود تعداد زیاد معتادان متجاهر در استان و خصوصا شهر کرمانشاه را نگران کننده دانست و گفت: در این خصوص جزو ۴ استان اول کشور هستیم.
بهزاد شهبازی با بیان اینکه ۲۰ دستگاه در موضوع اعتیاد وظایفی را برعهده دارند، گفت: اگر همه آن ها پای کار بیایند و وظایفی که برایشان در قانون تعریف شده را اجرایی کنند خیلی راحت تر می توان بر این معضل غلبه کرد.
وی با بیان اینکه نگهداری معتادان متجاهر در حالی به بهزیستی سپرده شده که به جز آن ۵۱ ماموریت و وظیفه دیگر هم در قانون برای ما تعریف شده است و باید اهتمام لازم برای انجام آن ها را هم داشته باشیم.
شهبازی در خصوص نگهداری معتادان متجاهر نیز گفت: از مجموع افرادی که تاکنون در کمپ های بستری شده اند ۹۰ درصدشان پس از ترک موقت دوباره به چرخه مصرف مواد بازگشته اند و عملا ناموفق بوده اند.
مدیرکل بهزیستی کرمانشاه با بیان اینکه در حال حاضر ظرفیت نگهداری حدود یک هزار و ۵۰۰ معتاد متجاهر در استان فراهم شده است، گفت: ظرفیت اردوگاه چشمه سفید شهرداری و اردوگاه های جدیدی که در کرمانشاه و اسلام آبادغرب راه اندازی شده است هم در این آمار لحاظ شده است.
وی متولی ساخت مرکز نگهداری معتادان متجاهر را مرکز شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر اعلام کرد و گفت: امیدوارم این مرکز با کمک و همکاری دیگر دستگاه های متولی هرچه سریعتر محل مناسب را جانمایی کند تا بتوانیم با کمک پلیس هرچه سریعتر همه معتادان متجاهر را جمع آوری و کارهای مربوط به ترک اعتیاد و بازاجتماعی شدن آن ها را انجام دهیم.
روزانه ۴۲ میلیون تومان هزینه نگهداری معتادان متجاهر است
شهبازی با بیان اینکه سال گذشته به ازای نگهداری هر معتاد متجاهر، روزانه ۴۲ هزار تومان هزینه کردیم، افزود: با توجه به نگهداری حدود هزار معتاد متجاهر روزانه ۴۲ میلیون تومان و ماهانه ۱.۲ میلیارد تومان هزینه شده است.
مدیرکل بهزیستی کرمانشاه همچنین از نبود طرح و برنامه برای رفع معضل اعتیاد در استان گلایه کرد و گفت: متاسفانه هیچ راهبرد و نقشه خاصی برای این معضل که روز به روز در حال گسترش است، نداریم.
وی افزود: طبق برآوردها و تحقیقاتی که انجام داده ایم و با توجه به رواج مصرف سیگار و قلیان که زمینه ساز ورود به اعتیاد است، اگر اقدام پیشگیرانه ای انجام ندهیم تا سال ۱۴۰۴ تعداد معتادان متجاهر کرمانشاه تا ۳ برابر جمعیت فعلی نیز می رسد.
شهبازی در پایان از فراهم کردن فرصت شغلی برای معتادان متجاهر در حال بهبود در کمپ های ترک اعتیاد توسط بهزیستی خبر داد و گفت: امیدوارم با تداوم همکاری های اثربخش پلیس به فرماندهی سردار حاجیان و مسئولیت پذیری دیگر دستگاه های مسئول هرچه سریعتر شاهد ریشه کنی این معضل باشیم.
دیدگاه