یک متخصص بیماری های عفونی گفت: واکسیناسیون هپاتیتB از بدو تولد در سه دوز برای همه نوزادان انجام می شود و در زمره برنامه واکسیناسیون کشوری است و اگر فردی به هر دلیل این واکسن را دریافت نکرده می تواند به مراکز و خانه های بهداشت مراجعه کند.
دکتر سیاوش وزیری در گفتگو با طلوع، به مناسبت هفته ملی اطلاع رسانی هپاتیت (اول تا هفتم آبان) ، در پاسخ به اینکه چگونه می توان علیه بیماری هپاتیت B واکسینه شد، گفت: در کشور ما از سال ۷۲ به صورت واکسیناسیون گروه های پرخطر و سپس به صورت واکسیناسیون جامع متولدین هرسال، واکسیناسیون هپاتیت B شروع شد.
وزیری به انواع متعدد هپاتیت های ویروسی اشاره کرد و گفت: هپاتیت نوع A، B،C، D،E از جمله انواع این بیماری ویروسی است که دو نوع اول آن رایج تر است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه یادآور شد: هپاتیت B می تواند به صورت مزمن درآید و حتی می تواند به سیروز کبدی و یا سرطان سلول کبدی منجر شود پس بهترین راه مقابله با این نوع هپاتیت انجام واکسیناسیون است.
وزیری ادامه داد: در مورد هپاتیت C تاکنون واکسن موثری در دسترس قرار ندارد و واکسن هایی که مورد کارآزمایی قرار گرفتند اثربخش نبودند.
وی افزود: نزدیک به یک دهه است که با ورود داروهای اختصاصی ضد هپاتیت C افرادی که به موقع تشخیص داده شوند این نوع هپاتیت در آنان قابل معالجه است و حتی این ویروس در خون آنان قابل شناسایی نخواهد بود.
وزیری ادامه داد: هپاتیت نوع A در کشورهای بومی این بیماری است و عمدتا از دوران کودکی آغاز می شود و انتقال آن از طریق آلودگی های مدفوعی و آب و موادغذایی آلوده است که برای آن هم واکسن و هم ایمونوگلوبولین وجود دارد در برخی کشورها اگر سفری در پیش باشد و سابقه این بیماری نباشد واکسیناسیون انجام می شود و در شرایط خاص دیگری مانند بروز هپاتیت Aبه صورت طغیان های منطقه ای و یا درون خانواده ای، افراد پرخطر و یا افرادی که در معرض خطر هستند با نوع خاصی از تزریق ایمونوگلوبولین پیشگیری می شود.
وی اضافه کرد: توصیه می کنیم از آب آشامیدنی سالم، موادغذایی پخته شده و سبزیجات شسته شده برای مقابله با این ویروس استفاده شود.
این پزشک ادامه داد: در مورد هپاتیت B حتما به واکسیناسیون در مراکز بهداشتی که به صورت رایگان تزریق می شود مراجعه شود و در مورد هپاتیت C از انجام رفتارهای پرخطر همانند موادمخدر تزریقی، انجام تتو با سوزن آلوده و رفتارهای جنسی محافظت نشده و غیرایمن پرهیز شود تا نسبت به این سه نوع از هپاتیت، ابتلایی ایجاد نشود.
وزیری ادامه داد: هپاتیت E از طریق آب آلوده منتقل می شود و خوشبختانه چندان در دنیا فراگیر نیست و هپاتیتD و یا همان دلتا زمانی به وجود می آید که فرد مبتلا به هپاتیت B مزمن باشد و به صورت مستقیم بیماری زا نیست.
این متخصص بیماری های عفونی تاکید کرد: بار دیگر توصیه می شود برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت D، سیروز و یا سرطان کبدی بهترین راه واکسیناسیون هپاتیتB است که امروزه بیش از ۲۰سال است با موفقیت در حال انجام است.
گفتگو از زهره کریم زاده-خبرنگار طلوع کرمانشاه
دیدگاه