یک چیزی شبیه میوه است، میوهای با پوسته خشک شده و رنگی بین کرمی و قهوهای و اندازهای کوچکتر از یک کیوی، آن را روی سینیهای بزرگ میریزند و در ملاءعام میفروشند.
فروش غوزه (میوه خشک) خشخاش این روزها در کرمانشاه به وفور دیده میشود، در روزبازارها دستفروشان آن را بساط میکنند و برخی هم در گوشه و کنار خیابان و دور میدان آن را میفروشند و مردم هم میخرند و میگویند خاصیت دارد.
خرید و فروش خشخاش قبلا در خفا انجام میشد و حتی قُبح داشت اما این روزها کاملا علنی شده است، همانطور که کشت خشخاش در کرمانشاه علنی شده و به وفور انجام میشود.
وقتی که کشت آن در منطقه ما زیاد باشد طبیعتا محصولات جانبی آن از جمله میوه خشخاش نیز راهی بازار میشود و به راحتی در دسترس پیر و جوان است.
در فصل تابستان امسال بیخ گوش مسئولین استان صدها هکتار از عرصههای منابع طبیعی و محیط زیست کرمانشاه طعمه حریق خشخاش شد، زیرا برخی مردم سودجو اراضی طبیعی را آتش می زدند تا آن را برای کشت خشخاش آماده کنند، خصوصا در شهرستان کرمانشاه و مناطقی که مردم آن محروم و از نظر اقتصادی و معیشتی دچار مشکل هستند کشت خشخاش رونق دارد و هر سال نیز وضعیت آن نسبت به سال گذشته بدتر میشود.
قیمت بالا و درآمد اغواگر فروش خشخاش باعث شده افراد بیشتری به سمت کشت این محصول ممنوعه بروند و حتی در برخی فصول شرایط بگونهای بود که نیروی کار برای برداشت برخی محصولات کشاورزی نبود و بسیاری در اراضی کشت خشخاش مشغول به کار شده بودند و حالا عرضه میوه خشخاش در بازار نیز نمود دیگری از این وضعیت است که کشت خشخاش به صورت لجام گسیخته در کرمانشاه زیاد شده و همچنان نیز ادامه دارد.
این موضوع چندی قبل انتقاد جدی دادستان کرمانشاه را نیز در ستاد مبارزه با مواد مخدر به همراه داشت و او تاکید کرد که فروش خشخاش در عطاریها جرم است.
حمیدرضا کریمی با تاکید بر ممنوعیت کشت خشخاش در سطح استان، اظهار کرد: با افرادی که اقدام به کشت خشخاش کنند، برخورد جدی خواهد شد.
وی همچنین به فروش خشخاش در برخی مغازهها و عطاریها اشاره کرد و گفت: فروش خشخاش عملی مجرمانه است و در صورت مشاهده با فروشندگان برخورد خواهد شد
اما *مسئله اینجاست که فروش خشخاش به عطاری ها محدود نمی شود و دستفروشان این روزها به وفور به فروش آن روی آورده اند و چون زیر مجموعه هیچ کجا نیستند، محل و زمان مشخصی هم برای فعالیت ندارند امکان برخورد با آنها نیست.
اما اینکه چرا قبح عرضه خشخاش اینگونه شکسته و فروش آن علنی شده، از نظر یک جامعه شناس به مسائل اجتماعی و اقتصادی مردم برمی گردد.
آمنه محبی زنگنه در گفت و گو با طلوع کرمانشاه دلیل اصلی هجوم مردم برخی مناطق به کشت خشخاش را مشکلات اقتصادی و محرومیت آنها دانست و گفت: در بخش زیادی از مناطق استان نه صنایع و کارخانجاتی هست و نه امکان کشت محصولات با نیاز آبی بالا وجود دارد، در نتیجه مردم سراغ کشت خشخاش می روند که درآمد زیادی برای آنها به همراه دارد.
وی ادامه داد: با توجه به گستردگی اراضی استان و اینکه برخی از محوطه های محصور خانه باغ ها و گلخانهها خشخاش می کارند، امکان برخورد و جمع آوری همه کشت های خشخاش وجود ندارد. به علاوه تا زمانی که مشکلات معیشتی مردم پابرجا باشد راهی برای کشت آن پیدا می کنند.
این کارشناس ارشد جامعه شناسی درباره چرایی شکسته شدن قبح خرید و فروش خشخاش نیز یادآور شد: این موضوع از یک سو به وفور محصول خشخاش در استان برمی گردد که طبیعتا بخشی از آن به سمت بازار کرمانشاه سرریز می شود. از سوی دیگر فروش خشخاش فقط به دست فروشان و عطاری ها محدود نمی شود و همین حالا با یک جست و جوی ساده در اینترنت می توان از ده ها سایت به صورت آنلاین میوه خشخاش را در بسته های ۱۰۰ گرمی تا یک کیلویی خرید! در چنین شرایطی عرضه خشخاش در بازار چندان عجیب نیست.
اما آیا واقعا مصرف خشخاش برای سلامتی مفید است و عوارضی ندارد؟
یک پژوهشگر طب سنتی معتقد است، اگرچه از قدیم از مزایای مصرف خشخاش برای کاهش و تسکین درد و یا حتی کمک به بهبود سرفه صحبت شده اما مصرف آن می توان عوارض جدی را نیز ایجاد کند.
محسن صفری در گفت و گو با طلوع کرمانشاه با بیان اینکه مصرف مواد موثر در خشخاش حتی برای برخی داروهای مسکن نیز استفاده می شود، گفت: از دیرباز این عقیده وجود داشته که مصرف مواد موثر موجود در خشخاش مسکن درد است و به مشکلات ریوی و عفونت مجاری تنفسی و برخی مشکلات گوارشی کمک می کند.
وی ادامه داد: در کنار این موارد مصرف خشخاش عوارض متعددی نیز دارد که مهمترین آن تغییرات رفتاری، کج خلقی و … به دلیل مواد افیونی موجود در آن است.
این پژوهشگر طب سنتی با بیان اینکه مصرف خشخاش می تواند وابستگی نیز ایجاد کند، افزود: مصرف خشخاش کنترل قند خون را در افراد مبتلا به دیابت از بین می برد.
صفری اضافه کرد: عملکرد خشخاش بگونه ای است که فعالیت مغز را کند کرده و از همین رو بر روند فعالیت افراد اثر منفی دارد.
وی با بیان اینکه گاهی در گذشته برخی افراد برای کاهش درد کودکان به آنها خشخاش می دادند، این کار را نیز بسیار خطرناک دانست.
دیدگاه