بر اساس آخرین آمارها حدود ۱۰۷ مدرسه کانکسی در استان کرمانشاه وجود دارد، مدارسی که عمدتا در روستاها دایر هستند و دانشآموزان محروم روستایی در آن درس میخوانند.
زمان زلزله سرپلذهاب را هنوز فراموش نکردیم که چندین هزار نفر در کانکس زندگی میکردند و چه روزگار سختی داشتند، کانکسی که تابستانها داغ و سوزان و زمستانها یخ بود و حالا دانشآموزان باید در این کانکسها چندین ساعت در روز در شرایط بسیار سخت و با اعمال شاقه درس بخوانند.
اما آنچه که شرایط را بسیار دشوار کرده بحران قطعیهای مکرر برق به دلیل ناترازی انرژی است، آن هم در حالیکه بخش زیادی از سیستم گرمایشی این کانکسها برقی است و قطع برق کانکسها را به یک یخچال تبدیل میکند، به علاوه تاریکی فضای داخلی کانکس را نیز باید به آن اضافه کرد و وقتی که دو ساعت تمام در یک روز برق کانکس قطع شود عملا کلاس درس آن روز بازدهی ندارد.
این نکته را باید در نظر گرفت که فضای روستاها به دلیل باز بودن اطراف آن و فاصله داشتن از تولید گرمای خودرو ها و صنایع که در محیط شهری وجود دارند، بسیار سردتر از شهرها است.
گلسور قیماسی از والدین همین دانشآموزانی است که فرزندش در یکی از همین مدارس کانکسی درس میخواند و میگوید: فرزندم از ابتدای سال تحصیلی به دلیل سرمای درون کانکس چندین مرتبه بیمار شده است، خصوصا از ابتدای زمستان که برقها را هم قطع میکنند.
وی با بیان اینکه برای این کانکس از برق روستا انشعاب گرفتهاند، یادآور شد: زمانیکه برق روستا دو ساعت در روز قطع میشود برق کانکس نیز قطع میشود، در حالیکه وسیله گرمایشی کانکس برقی است و از کار میافتد و بلافاصله فضای داخل کانکس سرد و برای بچهها غیرقابل تحمل میشود.
این ولی دانشآموز با تاکید بر اینکه در برخی روستاها و کانکسها مدارس نوبت بعدازظهر هم دارند، گفت: وقتی که برق ساعت چهار قطع شود در سرمای غروب بدترین شرایط را برای دانشآموزان ایجاد میکند.
قیماسی خاطرنشان کرد: کانکسها پنجرههای کوچکی دارند که نور بسیار محدود وارد آن میشود از همین رو با قطع برق عملا کانکس تاریک و برای تدریس غیرقابل استفاده میشود.
او اظهار کرد: گاهی وقتی ساعت خاموشی نزدیک به غروب میشود از معلمان درخواست میکنیم بچهها را زودتر تعطیل کنند. اما آنها نیز این نگرانی را دارند که دانشآموزان از درسها عقب بمانند.
*روژین خالدی مادر یکی دیگر از دانشآموزان منطقه اورامانات است و با اشاره به سرمای جدی این منطقه، میگوید: قطع برق کانکسها دانشآموزان را بسیار اذیت میکند.
وی افزود: حتی چند بار پیشنهاد دادیم وسایل گازسوز تهیه کنیم و برای زمان قطع برق داخل کانکسها بگذاریم اما معلم به دلیل خطر گازگرفتکی دانشآموزان مخالفت کرد و البته حق هم با او بود.
این ولی دانش آموز گفت: گاهی ناچار میشویم به فرزندانمان یک پتو بدهیم که در صورت قطع برق سرما نخورند.
چند روز قبل سلمان محمدی مدیرکل آموزش و پرورش کرمانشاه راجب قطع برق در مدارس کانکسی ابراز نگرانی کرد.
وی در سمینار همیاران انرژی که با حضور معلمان مدارس نقاط مختلف استان برگزار شد از مدیرعامل شرکت برق کرمانشاه خواست محدودیت برق کانکسهایی را که مدارس در آن دایر میشود کاهش دهد و گفت: کانکسها در زمان قطع برق بسیار سرد میشوند.
چند روز قبل نیز استاندار کرمانشاه در جلسه شورای آموزش و پرورش بر لزوم جمعآوری مدارس کانکسی تا قبل از شروع سال تحصیلی سال آینده تاکید کرد.
منوچهر حبیبی با بیان اینکه باید تلاش کنیم سرانه فضاهای آموزش در استان ارتقاء یابد، گفت: ۱۰۷ مدرسه کانکسی و ۲۲ مدرسه سنگی در استان داریم که تا پایان شهریور ۱۴۰۴ باید این مدارس جمع شوند.
حبیبی با بیان اینکه رییس جمهور هم تاکید ویژه بر جمع آوری مدارس سنگی، کپری و کانکسی دارند، افزود: برای عملی کردن این برنامه باید از مشارکت مردم و ظرفیت خیرین، گروههای جهادی و… استفاده شود. لازمه این کار هم فراهم کردن بستر برای حضور این گروهها است.
این در حالی است که اردیبهشت امسال مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس استان کرمانشاه از جمعآوری ۱۰۷ مدرسه کانکسی استان تا مهرماه خبر داده بود.
مرزبان نظری با اشاره به اجرای طرح شهید پناهی در راستای حذف مدارس کانکسی بالای ۱۰ دانشآموز در استان، اظهار کرده بود که تا :مهرماه امسال ۱۰۷ مدرسه کانکسی با بیش از ۱۰ دانشآموز در استانجمعآوری شده و مدارس نوساز جایگزین آنها خواهد شد.
مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس استان کرمانشاه گفته بود، امسال ۱۴۵ مدرسه کانکسی با بیش از ۱۰ نفر دانشآموز در استان داشتیم که با جایگزین شدن این ۱۰۷ مدرسه کانکسی با مدارس نوساز، تعداد مدارس کانکسی بالای ۱۰ نفر دانش آموز استان به ۳۸ مدرسه خواهد رسید.
وی همچنین وعده داده بود در صورت تخصیص اعتبار تا آخر سال آینده بساط مدارس کانکسی بالای ۱۰ دانشآموز استان جمع شود.
اما وقتی استاندار کرمانشاه رسما از وجود ۱۰۷ مدرسه کانکسی در استان خبر میدهد یعنی این مهم محقق نشده و در صورت تداوم ناترازی انرژی تا سال آینده که به عقیده برخی کارشناسان شرایط بدتر هم خواهد شد، قطع برق و شرایط سخت درس خواندن همچنان گریبانگیر دانشآموزان کانکس نشین خواهد بود.
دیدگاه