افزایش سرسامآور قیمتها مردم را سردرگم کرده است، بازار عید امسال بیشتر در دست بچههاست، بزرگترها رغبتی برای خرید ندارند، البته توان مالی هم ندارند، ولی کودکان هنوز به خوبی درک درستی از گرانی و پایین آمدن قدرت خرید ندارند و با دیدن زرق و برق بازار از پدران و مادران خود تمنای خرید لباس نو را میکنند.
اگر تمام خریدهای عید را کنار بگذاریم به خرید آجلیل و خشکبار میرسیم، دید و بازدیدها نوروزی بین ما ایرانیان ازگذشته تا به امروز موسوم بوده در گذشته ساده و بیریا، اما با گذشت زمان رنگی تجملاتی به خود گرفت به طوری که با آمدن مهمان بلافاصله ظرفهای آجیل، شکلات و شیرینی برای پذیرایی آماده میشد، اما امسال گرانی آجیل شتاب خاصی به خود گرفت و نسبت به سال گذشته بین ۲۰ تا ۱۲۰ درصد افزایش یافت و همین افزایش قیمتهای بیحسا و کتاب مردم را بدجوری مستاصل کرده است.
اکثر کرمانشاهیان بهصورت قبیلهای زندگی میکنند هنوز فرهنگ ریشسفید بین آنها حکم است «هر چه ریشسفید بگوئید»، این روزها روستائیان این دیار چشم و گوششان برای چگونگی پذیرایی از مهمانان نوروزی به دهان و گفتههای ریشسفیدان است.
ریشسفیدان اغلب روستائیان کرمانشاه با همراهی دهیاران و اهالی، میثاقنامه «نه به آجیل» با یکدیگر امضا کردهاند میثاقنامهای که بوی مهر، محبت، اتحاد و… میدهد، میخواهند همه یک رنگ باشند «دارا و ندار»؛ قرار است با توجه به شرایط بد اقتصادی و برای حفظ آبروی خانوادههای کم درآمد از خرید آجیل و خشکبار در نوروز ۹۸ خودداری کنند!
این پویش در فضای مجازی میان هر طایفه به خوبی دست به دست میشود، یکی از این ریشسفیدان ، اظهار داشت: بنده از تمامی فامیل خواستهام که آجیل نخرند تا خیلی راحت دید و بازدید عید را انجام دهیم.
رضا امیدی ادامه داد: برای اینکه به کسی برنخورد با توجه به اینکه خود تمکن مالی دارم از خود شروع کردهام و گفتهام من منزل هرکس بیایم لب به آجیل نمیزنم و کسی هم که به منزل من بیاید آجیل و خشکباری برای پذیرایی ندارم.
وی این اقدام را بسیار خواپسندانه دانست و گفت: اگه بخواهیم براساس تجملات پیش برویم دیگر کسی خانه کسی نمیرود حتی فرزندان نیز برای اینکه به پدر و مادر خود سری بزنند در رودربایستی گیر میافتند؛ دختری میگوید چگونه شوهرم را خانه پدرم ببرم و پسر نیز با همین دیدگاه میگوید چگونه همسرم را به خانه مادرم ببرم، اینطوری از همدیگر دور میشویم.
این ریشسفید معتمد ادامه داد: امسال قصد دارم در ایام دید و بازدید عید به همه فامیل سر بزنم حتی کسانی که سالهای قبل نرفتهام علاوه بر این به فامیل نیز گفتهام حتیالمقدور از عیدی دادن به کودکان نیز صرفنظر کنند اگر هم برای شادی دل بچهها میخواهند این کار را کنند مبالغ پایین باشد در حد همان ۲ هزار تا نهایتا پنج هزار تا کسی سرافکنده نشود.
مادری مسنی، گفت: ۶ فرزند دارم که همگی سروسامان گرفتهاند، امسال میخواهم شیرینی محلی «بژی» یا همان «برساق» درست کنم، همگی دوست دارند، میخواهیم دور هم باشیم به اندازه کافی کالاهای اساسی همچون گوشت، برنج، قند، شکر و… گران است دیگر نیاز به تنقلات و تجملات شب عید نیست.
«بژی» یا همان «برساق» شرینی محلی کرمانشاهیان است که از آرد گندم، شکر، شیر، روغن حیوانی پیمانه و رازیانه تهیه میشود.
در این اوضاع بد اقتصادی، وجود یک عزم جدی در مردم و اتحاد آنها در راستای عدم خرید کالا در کنار همت مسؤولان میتواند راه حل بسیار مناسبی برای مبارزه با گرانیهای افسارگریخته این روزها باشد.
منبع: فارس
دیدگاه