یک کارشناس شهرسازی عنوان کرد: تعطیلی طرح توانمندسازی و بازافرینی مناطق حاشیه ای که سالها از طریق دفاتر تسهیلگری انجام می شد، فاجعه ای بزرگ است.
به گزارش پایگاه خبری طلوع، کرمانشاه میزان قابل توجهی از مناطق حاشیه نشین و یا همان اسکان غیررسمی در حواشی شهر را به دوش می کشد که جمعیت آن به ۴۰۰هزار نفر هممی رسد که برای جمعیت یک میلیونی شهر کرمانشاه آمار بالا و فاجعه باری به حساب می آید.
کرمانشاه از نظر وسعت سومین و از نظر جمعیت دومین شهر حاشیه نشین کشور است که ۳ساکنان آن در ۳۶ شهرک و محله حاشیه نشینی زندگی می کنند.
فقر و فلاکت، نبود فرصت های شغلی در روستا و قیمت ارزان مسکن بهانه ای شد تا برخی روستاییان خانه و کاشانه را رها کنند و به حاشیه شهر کلانشهر کرمانشاه به امید داشتن زندگی بهتر پناه آورند.
اینکه هرازگاهی مسوولان ملی و استانی به این مناطق سر بزنند، بازدید میدانی داشته باشند و تنها به دغدغه ها گوش بسپارند و در این میان برای همدردی دستی بفشارند، دردی از مردمان محلات دوا نمی کند.
محلاتی که از ساده ترین امکان زیرساختی به دور است و فقر و محرومیت در آن بیداد می کند.
در سالهای اخیرشعارها و هم اندیشی ها برای حل مشکلات این مناطق بیش از اقدام عملی بود و از سوی دیگر در کمال ناباوری شاهد خاموشی طرح توانمندسازی و بازآفرینی این مناطق شدیم، آنهم طرحی که نزدیک دو دهه در سطح کشور در حال اجرا بود و توانسته بود تا حدودی اسب سرکش آسیب های مناطق حاشیه ای را مهار کند.
*یک استاد دانشگاه و کارشناس شهرسازی در این باره به طلوع گفت: طرح توانمندسازی و بازافرینی مناطق حاشیه شهری در دولت سیزدهم پیگیری نشد و وزارت کشور طرح تسهیلگری را تعطیل کرد و فعلا این طرح به صورت دولتی حمایت نمی شود.
بیژن کلهرنیا با بیان اینکه دفتر تسهیلگری که در منطقه جعفرآباد داشتیم نیز بیش از یکسال است که تعطیل شده، افزود: این طرح و روند به شکل های مختلف نزدیک به ۲۰سال در کشور ادامه داشت و اثرات مفیدی در بسیاری از شهرها برجای گذاشت و در کاهش مشکلات محلات حاشیه ای موثر بود.
وی یادآور شد: با تعطیلی این طرح در واقع مناطق حاشیه ای به حال خود رها شدند و افزایش و تشدید مشکلات در این مناطق ادامه دارد، این احتمال قوی وجود دارد که با افزایش جمعیت مناطق حاشیه ای آسیب های متعدد اجتماعی فرهنگی و اقتصادی نیز بالا رفته و وضعیت روز به روز وخیم تر می شود.
این صاحب نظر معماری و شهرسازی اضافه کرد:
پیشنهاد می شود مطبوعات و جراید مطالبه گر این قضیه باشند و به دنبال تداوم اجرا برآیند، چراکه رها شدن این طرح فاجعه بزرگی است.
کلهرنیا افزود: دفاتر کاهش آسیب های اجتماعی و بازافرینی باید مجدد فعال شوند و مطالبه و اجرا ادامه یابد و روندی آگاهانه در پیش گرفته شود.
توانمند کردن مناطق حاشیه نشین و پیرامون شهری نگرشی یکپارچه می خواهد و نباید بیش از این اجازه داد تا روستاهای اطراف این کلانشهر هرکدام به شهری کوچک تبدیل شوند چراکه موجب منطقه ای شدن حاشیه نشینی می شود.
گفتگو از زهرهکریم زاده-خبرنگار طلوع کرمانشاه
دیدگاه