مسئول یکی از مراکز عرضه فرآورده های خام دامی، گفت: کشور ما از نظر منابع طبیعی، آبی، کشاورزی و دامپروری حاصلخیز است.
محمد یاری با بیان اینکه نمی توان از فعالیت دلالان به عنوان عامل اصلی بالارفتن قیمت گوشت یاد کرد، ادامه داد: صادرات بی رویه و غیرقانونی در گرانی گوشت نیز تاثیرگذار است که نیازمند نظارت و برخورد بهتر و بیشتر است.
این در حالی است ، این استان ۲ میلیون و ۹۰۰ رأس دام سبک، ۲۹۶ هزار دام سنگین دارد و سرانه مصرف گوشت قرمز آن ۱۳ کیلوگرم در سال است.
کرمانشاه ۳۶ هزار تن گوشت قرمز در سال تولید میکند که ۱۰ هزار تن آن مازاد است و توانایی صادرات ۳۰۰ هزار رأس دام سبک را دارد که با ممنوعیت ۲ ساله صادرات، هم اکنون بخشی از آن به صورت قاچاق انجام میشود.
نیمه صنعتی بودن کشتارگاه و دوری میادین دام
هم اکنون کشتارگاه زاگرس (ماهیدشت) پس از هزینه های بسیار به دلیل کارشناسی نامناسب و نبود آب بسته شده و دومین کشتارگاه که در نزدیکی بیستون واقع شده هم اکنون فعال است که به شهرداری تعلق دارد.
رییس اتحادیه قصابان استان کرمانشاه نیز بارها در گفت و گوهای خبری، این عامل را در گران شدن هزینه گوشت تاثیرگذار دانسته است.
حسن آمویی با بیان اینکه کشتارگاه بیستون نیمه صنعتی است، افزود: سلاخ ها در این مکان نیز مشغول به کار هستند که بی شک نبود آنها در عملکرد نامناسب کشتارگاه تاثیر می گذارد چرا که این کشتارگاه به صورت کامل صنعتی نشده از همین رو مجبور به پرداخت هزینه سنتی و صنعتی هستیم.
وی از دوری میادین دام به کشتارگاه به عنوان معضل دیگر یاد کرد و ادامه داد: یکی از میادین در جاده سراب نیلوفر(کیلومتر ۱۴ کرمانشاه) واقع شده و دیگری در جاده ماهیدشت قرار دارد که موجب افزایش هزینه های حمل و نقل می شود.
وی با بیان اینکه یکی از میادین به دام سنگین و گاوی و دیگری به گوسفندی تعلق دارد، اظهار کرد: از همین رو سلاخانی که به خرید دام سنگین اقدام می کنند فرصت خرید دام سبک را از دست می دهند و به سمت واسطه روی آورده و هزینه ای به آنان پرداخت می کنند که همه این عوامل در افزایش قیمت تمام شده تاثیرگذار است.
وی یادآور شد، میزان هزینه های ذبح و جابجایی ثابت نیست و این هزینه ها به زمان، ساعت، شرایط محیط و نوع دام وابسته است.
با وجود اینکه دامپروری از قدمت طولانی در استان برخوردار است ودر شرایطی که ما از استانهای تولیدکننده دام کشور هستیم، بالابودن قیمت گوشت قرمز در استان به پرسشی تبدیل شده که چرایی آن در مورد بررسی قرار می گیرد که در این بین وجود صادرات در گذشته، افزایش تقاضا بر عرضه، احتکار، فعال بودن یک کشتارگاه و غیره به عنوان عوامل این گرانی اعلام شده است.
دولت در تامین نهاده های دامی کمک رسان بوده است
رییس بازرسی و نظارت اتاق اصناف کرمانشاه در پاسخ به علت نوسان قیمت گوشت در قصابی های سطح شهر، اظهار داشت: معیار ارزیابی قیمت ها براساس نرخی است که از سوی سازمان صنعت و معدن و اتاق اصناف به ما ارایه می شود.
رامین پهلوانی ادامه داد: در چند سال گذشته شاهد صادرات بی رویه دام بودیم و نظارت ها در رده بالاتر بسیار ضعیف بود و از سوی دیگر نمی توان همه قصور را بر گردن دولت انداخت چراکه دولت در عرضه نهاده های دامی بسیار کمک رسان بود و نهاده ها را با ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی در اختیار دامداران گذاشته و از سوی دیگر با احتکار برخی سودجویان روبه رو شدیم.
وی معتقد است، یک جامعه هنگامی به یک الگو برای جوامع دیگر تبدیل می شود که همه مردم قانونمدار باشند، موافق این حرف نیستم ولی می توان گفت هنگامی که با گرانی و بالارفتن قیمت کالایی مواجه می شویم می توان از خرید آن به صورت موقت صرف نظر کرد نه اینکه برای خرید آن صف کشید و طمع بیشتر ورزید.
پهلوانی ادامه داد: روزی نیست که بالغ بر ۵۰ پرونده در خصوص گرانی و تخلف صنف گزارش ندهیم ولی باید بگویم هنگامی که به نزد قصاب می روم و فاکتور قیمت را بررسی می کنیم نمی توانیم از او بخواهیم که کم تر از قیمت خرید، گوشت را بفروشد.
تذکر و برخورد با متخلفان، “نان بریدن” نیست
وی با بیان اینکه به علت کمبود نیرو نظارت ها محدود است، افزود: از سوی دیگر خواهان همکاری مردم برای گزارش تخلفات و گرانفروشی و کم فروشی شده ایم ولی بارها اتفاق افتاده که به هنگام تذکر و اعمال جریمه برای فروشنده متخلف، با واکنش و اعتراض مردم در حمایت از فرد متخلف مواجه می شویم که از آن به عنوان«نان بریدن» یاد می کنند.
وی معتقد است، تخلف همواره در بازار وجود داشته، عده ای کالای خود را به قیمت منصفانه و قانونی عرضه می کنند و عده ای منافع شخصی خود را در نظر می گیرند ولی اذعان دارم که نظارت ها بیشتر از حد توان اعمال می شود ولی تا هنگامی که کارفرهنگی صورت نگیرد با همین مشکل مواجه می شویم.
این مسئول یادآور شد، به دنبال دست گرفتن و یاری هستیم و نباید مردم به جای همراهی، به ما معترض شوند.
توسعه دام های مولد دنبال می شود
در ادامه معاون بهبود تولیدات دامی استان کرمانشاه در این باره با بیان اینکه جهاد کشاورزی متولی تولیدات دامی است، افزود: توسعه واحدهای غربالگری واحدهای صنعتی و روستایی، برنامه های اصلاح نژادی، ترکیب ژنتیکی و غیره همه اقداماتی است که در راستای افزایش جمعیت و در نتیجه تولید بیشتر گوشت قرمز است که توسط جهادکشاورزی دنبال می شود.
بهرام خانی، از توسعه دام های مولد و پرتولید به عنوان اقدامی دیگر یاد کرد و افزود: این اقدام ها علاوه بر تولید دام های مولد پرتولید در سطح استان، در بحث ترکیب ژنتیکی بسیار اثربخش است که افزایش بهره وری، افزایش تولید گوشت و افزایش تولید شیرخام را در پی دارد.
به گفته خانی، به این موارد در برنامه سه ساله توسعه استان با جزییات پرداخته شد و بحث اصلاح نژادی، ترکیب ژنتیکی و توسعه دام های دومنظوره با هدف افزایش جمعیت دنبال می شود که امید است با این روند بتوانیم حداکثر بهره را ببریم و جایگاه استان را در زمینه تولید گوشت ارتقا دهیم.
وی اضافه کرد، تولید گوشت قرمز استان کرمانشاه در سال گذشته ۳۶ هزار و ۴۵۰ تن بوده است.
گزارش از زهره کریم زاده/ایرنا
دیدگاه