روند خشکسالی چندین سال است که در کرمانشاه آغاز شده و هر سال نیز این روند پیشرونده میشود. بر اساس آمارهایی موجود، تا سالهای ۱۳۷۷-۱۳۷۸ وضعیت بارندگی در استان روند یکسانی داشت اما از آن سال به بعد دورههای خشکسالی تقریبا آغاز شد.
در این بین در سال های ۱۳۹۴ و۱۳۹۵ وضعیت بارندگی ها کمی بهتر شد و دوباره روند صعودی بارندگی را تا سال ۱۳۹۸ داشتیم. از آن سال به بعد روند بارشها به شدت نامناسب و کاهشی شده است.
بویژه طی سه سال اخیر که کرمانشاه با کاهش شدید بارش ها مواجه بوده است.
تنها تا آخر اردیبهشت ماه امسال به دلیل کاهشی که در بارشها داشتیم، میزان روانابهای کرمانشاه نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته نزدیک به ۶۸ درصد کاهش داشت .
تا اردیبهشت ماه در چشمههای معین که مدام وضعیت دبی آنها بررسی می شود نیز به طور میانگین ۵۴ درصد کاهش آبدهی داشتیم.
مجموع این عوامل وضعیت دشت های کرمانشاه و مخازن آب زیر زمینی استان را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، بر اساس آمارها کسری تجمعی مخازن آب زیرزمینی کرمانشاه چیزی بیش از یک میلیارد مترمکعب است و هر سال هم مقداری اضافه برداشت داریم.
این روند باعث شده برخی دشت های استان در وضعیت ممنوعه یا ممنوعه بحرانی باشند.
بنابر گفته معاون شرکت آب منطقه ای استان، در کرمانشاه ۲۳ محدوده مطالعاتی داریم که برخی از آنها ممنوعه و برخی ممنوعه بحرانی هستند و مابقی نیز وضعیت چندان مناسبی ندارند.
مهندس «علی مرادی» با بیان اینکه در استان کرمانشاه ۲۳ محدوده مطالعاتی داریم، خاطرنشان می کند: این تعداد محدوده مطالعاتی به جز مواردی است که به صورت مشترک با سایر استان ها داریم.
وی اضافه میکند: از این تعداد دو محدوده مطالعاتی در وضعیت ممنوعه بحرانی قرار دارد و شرایط آن نسبت به سایر دشتها بدتر است که شامل دو دشت روانسر _ سنجابی و حسن آباد _شیان می باشد.
معاون بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان کرمانشاه درباره وضعیت سایر محدوده های مطالعاتی استان نیز اظهار میکند: از ۲۳ محدوده مطالعاتی، ۱۳ مورد دیگر آن ممنوعه است و شرایط چندان خوبی ندارند.
مرادی تاکید می کند: در سایر محدوده های مطالعاتی استان نیز که آزاد هستند سهمیه آب نداریم و در عمل امکان برداشت آب وجود ندارد.
وی درباره وضعیت دشت های کرمانشاه از نظر فرونشست نیز یادآور می شود: در دو دشت حسن آباد _ شیان و روانسر _ سنجابی که ممنوعه بحرانی هستند آثار جزئی از فرونشست مشاهده می شود بگونهای که تا حدودی شاهد لوله زایی در این منطقه هستیم.
به گفته معاون بهرهبرداری شرکت آب منطقهای استان کرمانشاه، خوشبختانه در سایر دشت های استان خبری از ایجاد فرونشست نیست اما به هر حال این دشت ها نیز وضعیت چندان مناسبی ندارند.
یکی از اصلی ترین عوامل اثرگذار بر وضعیت دشت ها و منابع آب زیرزمینی، چاه ها هستند چه چاه های مجاز که از آنها اضافه برداشت صورت می گیرد و چه چاه های غیرمجاز.
مسدود کردن چاه های غیرمجاز و نصب کنتور پ بوده و به همین دلیل پیشرفت کندی دارد.
بنا به گفته معاون آب منطقه ای استان،در کرمانشاه به طور تقریبی چیزی نزدیک به یازده هزار و ۵۰۰ حلقه چاه مجاز داریم.
وی درباره وضعیت چاه های غیرمجاز کرمانشاه نیز گفت: بر اساس آمار رسمی بیش از پنج هزار حقله چاه غیرمجاز در استان داریم اما ممکن است در واقعیت این تعداد کمی بیشتر باشد.
معاون آب منطقه ای استان کرمانشاه با بیان اینکه تعدادی از این چاه ها باید پر و مسدود و تعدادی نیز باید تعیین تکلیف شود، میافزاید: هر ساله در قالب طرح احیا و تعادل بخشی دشت ها و بر اساس سهمیه ای که برای ما در نظر گرفته شده، تعدادی از این چاه ها را پر می کنیم.
مرادی معتقد است، محدودیت منابع مالی و اعتبارات باعث شده روند انسداد چاه های غیرمجاز تا حدودی کند شود.
دیدگاه