گاهی با بازکردن مفاصل یا تکان دادن دست، پا یا کمر صدایی از مفاصلتان بلند میشود که احساس خوشایندی به شما دست میدهد. این حرکت را وقتی خودمان انجام دهیم به آن قولنج شکستن میگویند. اما چرا قولنج شکستن عادتی شیرین شده است؟ این صدا بخاطر چیست و آیا عوارضی هم دارد؟ در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم و شما را با قولنج شکستن و عوارض آن آشنا مینماییم.
قولنج شکستن
تاریخچه

علت قولنج شکستن
قولنج شکستن هیچ زمینه پزشکی یا ورزشی ندارد و معمولا برای هر شخصی در طول زندگی به وجود میآید که از علل آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- ممکن است زمینه آن استرس باشد.
- کم آبی پس از انجام ورزشهای سنگین
- استفاده زیاد و طولانیمدت از عضلات
- آسیبهای جسمی و کمبود مواد معدنی مانند منیزیم و کلسیم
- عادت کردن؛ شاید زمینه شروع آن چیز دیگری بوده باشد، اما اگر فرد به صورت متداول این عمل را تکرار کند و حتی زمینهٔ آن از بین برود؛ فرد از سر عادت قولنج شکستن را ادامه دهد.
علت صدای ناشی از قولنج شکستن
دلیل صدایی که از شکستن قولنج ایجاد میشود نخستین بارتوسط دو دانشمند آلمانی در سال ۱۹۷۱ بررسی شد و آنان توانستند تشکیل حبابهای گازی در مفاصل انگشت و کف دست را اثبات کنند. در واقع یک بافت پوششی سطح مفاصل بدن ما را احاطه کرده است که در اصطلاح آن را با نام کپسول مفصلی میشناسند. زمانی که بدن انسان فعالیتهای معمولی را انجام میدهد، مایع مفصلی در بدن کاهش یافته و از طرفی حجم مفصل نیز افزایش مییابد که در اثر این اتفاق، کاهش فشار مایع مفصلی موجب مکیدن فضای بین مفصل شده و در نتیجه، گازهای مفصل به حباب تبدیل میشوند. سپس حبابهای تشکیل شده عصبهای گیرنده بدن را تحریک میکنند و شما به کمک مغزتان از این اتفاق باخبر میشوید. به طور کلی علت صدای قولنج شکستن عبارت است از:
- حفرهزایی در داخل مفصل: بر اثر ایجاد فشار منفی، مایع درون مفصل دچار حفرههای ریزی میشود که بهسرعت متلاشی میشوند و صدا ایجاد میکنند.
- پاره شدن استحکامات درونمفصلی
- کشیده شدن ناگهانی رباطهای داخل مفصل
عوارض شکستن قولنج
- آرتروز
- کاهش فشار عضلانی
- لرزش دست و پا در سنین بالا
- لرزش اندام به دلیل اختلال در ارتباط گیرندهها و عضلات
- کاهش تمرکز و کنترل حرکت دقیق
- کاهش ثبات مفصلی
- آسیب به شریانهای تغذیهکننده مغز
- سایش تدریجی مهرهها
- در صورت تداوم گرفتگی عضلات ممکن است آسیبهای مغزی، فشار روی نخاع در ستون فقرات و حتی بیماریهایی چون ام اس را به دنبال داشته باشد.
مقابله با عادت قولنج شکستن
با رعایت کردن این موارد از گرفتگی عضلات پیشگیری کنید
۲- پس از ورزش با حرکات کششی و سبک خود را سرد کنید.
۳- هنگام ورزش نگذارید بدن شما خشک شود و مرتب آب بنوشید.
۴- هنگام ورزش ممکن است اختلال الکترولیت در بدن ایجاد شود، با نوشیدن مایعات مناسب محتوی مواد معدنی از آن جلوگیری کنید.
۵- مناسب با نوع ورزش کالری مورد نیاز را تامین کنید در هر حال فارغ از دلایل زمینهای مهم، اغلب گرفتگیهای عضلانی با انجام مانورها و حرکات کششی برطرف میشوند و نیازی به مصرف دارو نیست.

دیدگاه